Κατάθλιψη: Η βοήθεια της Αγίας Γραφής

Η κατάθλιψη είναι μια πολύ διαδεδομένη κατάσταση, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, Χριστιανούς και μη Χριστιανούς. Αυτοί που υποφέρουν από κατάθλιψη μπορεί να έχουν έντονα αισθήματα λύπης, θυμού, απελπισίας, κούρασης, και διάφορα άλλα συμπτώματα.
Μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται άχρηστοι και ακόμα να έχουν τάσεις αυτοκτονίας, να χάνουν το ενδιαφέρον για πράγματα και ανθρώπους που κάποτε απολάμβαναν. Η κατάθλιψη συχνά προκαλείται από καταστάσεις της ζωής, όπως απώλεια της δουλειάς, θάνατος αγαπημένου προσώπου, ή διαζύγιο, ή ψυχολογικά προβλήματα όπως κακοποίηση ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η Αγία Γραφή μας λέει να είμαστε γεμάτοι χαρά και δοξολογία (Φιλιππησίους 4:4, Ρωμαίους 15:11), έτσι ο Θεός προφανώς θέλει να ζούμε γεμάτοι χαρά. Αυτό δεν είναι εύκολο για κάποιον που υποφέρει από κατάθλιψη, αλλά μπορεί να θεραπευτεί με το δώρο του Θεού της προσευχής, μελέτη της Γραφής και εφαρμογή, ομάδες υποστήριξης, κατ` οίκον ομάδες, κοινωνία με πιστούς, εξομολόγηση, συγχώρεση, και συμβουλευτική. Πρέπει να κάνουμε συνειδητές προσπάθειες να μη κλειστούμε στον εαυτό μας, αλλά μάλλον να ανοιχτούμε προς τα έξω. Τα αισθήματα κατάθλιψης μπορούν συχνά να λυθούν όταν το άτομο που υποφέρει πάρει την προσοχή του από τον εαυτό του και τη βάλει στον Χριστό και στους άλλους.

Κλινική κατάθλιψη είναι μια φυσική κατάσταση που πρέπει να διαγνωστεί από ειδικό. Δεν προκαλείται από ατυχείς καταστάσεις της ζωής, ούτε μπορούν τα συμπτώματα να ανακουφιστούν από τη θέληση κάποιου. Αντίθετα με ότι πιστεύουν κάποιες Χριστιανικές κοινότητες, η κλινική κατάθλιψη δεν οφείλεται πάντα σε αμαρτία.

Η κατάθλιψη μπορεί μερικές φορές να είναι μια διαταραχή που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με φάρμακα και/ή συμβουλευτική. Φυσικά, ο Θεός είναι δυνατός να θεραπεύσει κάθε ασθένεια ή διαταραχή. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, το να δεις ένα γιατρό για κατάθλιψη δεν διαφέρει από το να δεις ένα γιατρό για τραύμα.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν αυτοί που υποφέρουν από κατάθλιψη για να ανακουφιστούν από την ανησυχία τους. Να σιγουρευτούν ότι στέκονται στο Λόγο, ακόμα κι αν δεν το αισθάνονται. Τα αισθήματα μπορεί να μας παραπλανήσουν, αλλά ο Λόγος του Θεού στέκεται στερεός και ανάλλαχτος. Πρέπει να διατηρήσουμε δυνατή την πίστη στο Θεό, και να κρατηθούμε από Αυτόν όταν περνούμε θλίψεις και δοκιμασίες. Η Αγία Γραφή μας λέει ότι ο Θεός ποτέ δεν θα επιτρέψει να δοκιμαστούμε περισσότερο από όσο αντέχουμε (Α` Κορινθίους 10:13).

Παρ` όλο που η κατάθλιψη δεν είναι αμαρτία, κάποιος είναι υπεύθυνος για το πώς αντιμετωπίζει τη θλίψη του, συμπεριλαμβανομένης και της αποδοχής της ειδικής βοήθειας που χρειάζεται. «Ας προσφέρουμε, λοιπόν, συνεχώς στο Θεό δια του Ιησού σαν θυσία τον ύμνο μας, δηλαδή τον καρπό των χειλιών μας, που ομολογούν το μεγαλείο Του» (Εβραίους 13:15).

p.f

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το σκληρό lockdown στην Αττική

  Η απόφαση για καθολικό lockdown

Close