Κατέρριψε η Ρωσία Τουρκικό Ελικόπτερο;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα βασανιστικό ερώτημα απασχολεί το τουρκικό Γενικό Επιτελείο σχετικά με την κατάρριψη την περασμένη εβδομάδα ενός πολεμικού ελικοπτέρου στην περιοχή της Çukurca, στην επαρχία Χακαρί του τουρκικού Κουρδιστάν.

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, που επικαλείται έρευνα του δημοσιογράφου Murat Çelik της εφημερίδας Vatan, το πολεμικό ελικόπτερο κατατρίφθηκε από πύραυλο τύπου SA-18 που είναι τελειοποίηση του πυραύλου SA A-16 ρώσικης κατασκευής.

φοτο2

Το εντυπωσιακό είναι πως αυτό το πυραυλικό σύστημα το μετέφερε ακριβώς την μέρα που καταρρίφτηκε το ελικόπτερο, το ρωσικό πολεμικό πλοίο Kunikov που διέρχονταν τον Βόσπορο και στο κατάστρωμα του θεάθηκε Ρώσος αξιωματικός να στοχεύει με ρουκετοβόλο σε άγνωστη κατεύθυνση.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν πολλές υποθέσεις ότι οι Ρώσοι θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα συμπαράστασης στους Κούρδους, που εκείνη την μέρα δέχονταν αλλεπάλληλες επιθέσεις από τον τουρκικό στρατό και παράλληλα ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι όταν θέλουν μπορούν να κάνουν κόσκινο την τουρκική αντιπυραυλική ασπίδα.

o-helikopteri-dusuren-fuzeler-nasil-pkknin-eline-gecti-1605161200_m2

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που σχετίζεται με την τουρκική πονηρία. Δημοσιεύοντας οι Τούρκοι την φωτογραφία του Ρώσου από το κατάστρωμα του ρωσικού πλοίου να στοχεύει με ρουκετοβόλο την ώρα που το Kunikov περνούσε τον Βόσπορο, βρίσκουν την αφορμή για να υποστηρίξουν το κλείσιμο του Βοσπόρου στα ρωσικά πολεμικά πλοία με την κατηγορία της παραβίασης από τους Ρώσους της συνθήκης του Μοντρέ, που προβλέπει την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά. Φυσικά οι Ρώσοι σε μια τέτοια απόφαση δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Πάντως το θέμα έχει ξεσηκώσει έντονες συζητήσεις στην Τουρκία και αν μη τι άλλο δείχνει πως τα τουρκικά αδιέξοδα αυξάνονται συνεχώς σε πολλά μέτωπα. Μόνο με την δική μας πλευρά οι Τούρκοι αισθάνονται άνετα να συνεχίζουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο.

ΥΓ. Οι υποψίες είναι ότι οι Ρώσοι έχουν προμηθεύσει τους Κούρδους με τέτοιου τύπου πυραύλους.

ΝΙΚΟΣ ΧΙΕΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Τι είσαι χωρίς τον Θεό
Αυτός είναι τα πάντα

Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης

Close