Κοιμητηριακοί ναοί: Στις Μητροπόλεις περνά η διαχείριση τους

Στη δικαιοδοσία των Μητροπόλεων περνούν πλέον οι κοιμητηριακοί ναοί μετά και το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε προς συζήτηση στην Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ποιες αλλαγές συντελούνται – Καμία αρμοδιότητα στους Δήμους

Ουσιαστικά, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η διοίκηση αλλά και η διαχείριση των ιερών ναών των κοιμητηρίων ανεξάρτητα θα ασκείται πλέον από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της οικείας ενορίας είτε από συμβούλιο που θα ορίζει ο εκάστοτε Μητροπολίτης.

Το προσωπικό πλέον περνάει στην τοπική Μητρόπολη η οποία θα αναγνωρίζει την προϋπηρεσία και κάθε συνέπεια. Για την αλλαγή καθεστώτος θα εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Μητροπολίτη η οποία θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Η οικεία Μητρόπολη θα είναι διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους ΟΤΑ.

Επίσης, τα έσοδα του ναού θα προορίζονται πρώτιστα για την συντήρηση αλλά και λειτουργία του ναού και σε δεύτερο χρόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ενώ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαγορεύεται η είσπραξη τελών ή δικαιωμάτων από τους ΟΤΑ για ιεροτελεστίες.

Το ‘πε και το ‘κανε ο Θεοδωρικάκος!

Υπενθυμίζεται, πως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Συνοδικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο στις αρχές Ιουνίου όπου εκεί ο Μακαριώτατος έθιξε και το συγκεκριμένο ζήτημα των κοιμητηριών, με την επισήμανση πως υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές με τον Υπουργό να επισημαίνει πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί οριστική λύση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
ΕΒΡΟΣ: Ηχοβολιστικά συστήματα στην “φαρέτρα” της ΕΛ.ΑΣ

Ένα νέο μη θανατηφόρο φορητό όπλο που έχει δοκιμαστεί

Close