Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου του 1999 στα διεθνή μέσα ενημέρωσης «έπαιζαν» βίντεο και φωτογραφίες του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με καλυμμένα τα μάτια και δεμένα τα χέρια.
Μετά από διπλωματικό και κατασκοπευτικό θρίλερ ο «Άπο» έπεσε στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι είχαν εξαπολύσει διεθνές ανθρωποκυνηγητό εναντίον του, μας θυμίζει η Μηχανή του Χρόνου.
Ο χειρισμός της υπόθεσης από την ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών και την ΕΥΠ χαρακτηρίστηκε από πανικό, προχειρότητα και απίστευτους διαλόγους.
Όπως έγραφε στην έκθεσή του ο έλληνας πρέσβης στο Ναϊρόμπι, Γιώργος Κωστούλας, από την τρίτη ημέρα οι Αμερικανοί γνώριζαν για τη διαμονή του Οτσαλάν στην Ελληνική πρεσβεία και οι Κενυατικές αρχές τον πίεζαν συνεχώς.
ADVERTISING
Απέδιδε την ευθύνη για την απαγωγή του Οτσαλάν στους Κενυάτες, που έδωσαν ψεύτικες διαβεβαιώσεις για την ασφαλή μεταφορά του στο αεροδρόμιο, από την Ελληνική πρεσβεία, όπου διέμενε για 14 ημέρες.
Οι πιέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας προς την Ελλάδα δεν ήταν απλά έντονες. Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε από τον Καλεντερίδη «να πετάξουν έξω από την πρεσβεία» τον Οτσαλάν.
Στο παιχνίδι της αρπαγής και της παράδοσής στους Τούρκους πράκτορες, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι Κενυτατικές αρχές. Ανακοίνωσαν ότι διέθεταν αεροπλάνο στον Οτσαλάν για να πετάξει σε όποια χώρα επιθυμούσε. Έβαλαν μάλιστα τελεσίγραφο δύο ωρών για αναχώρηση.
Ο Κούρδος ηγέτης, αν και αρχικά αρνήθηκε, είπε «αρκετά προβλήματα προκάλεσα σε φίλους, δε θέλω να σας θέσω σε κίνδυνο» και δέχθηκε. Οι Κενυάτες αρνήθηκαν να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο με αυτοκίνητο της πρεσβείας και ανέλαβαν τη μεταφορά του με δικά τους οχήματα.
Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ και το βιβλίο του Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ «Τελευταίο Πραξικόπημα», η CIA παρέδωσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
«Περπατούσε προς το αεροσκάφος έχοντας στο ένα χέρι τη βαλίτσα και στο άλλο το κομπολόι, χωρίς να υποψιάζεται τίποτα. Είχε την πεποίθηση ότι θα μεταβεί στην Ολλανδία. Μόλις μπήκε μέσα έπεσαν πάνω του τρία άτομα και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Κατάλαβε τότε, ότι η περιπετειώδης διαδρομή του, που είχε αρχίσει από τη Συρία πριν από τέσσερις μήνες, είχε φτάσει στο τέλος της».
Ο Μπιράντ υποστήριζε επίσης ότι για να προσφέρουν αυτή τη βοήθεια οι Αμερικανοί, έθεταν έναν όρο. Να μην συμβεί κανένα «ατύχημα» στον Οτσαλάν, να μην εκτελεστεί και να δικαστεί με δίκαιη δίκη.
ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Ο Γιουσούφ Οζντεμίρ, εκπρόσωπος του HDP στην Αθήνα, μίλησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» για τον Οτσαλάν και τον αγώνα των Κούρδων.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η υγεία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν;
Δεν γνωρίζουμε. Εδώ και δύο χρόνια έχει επιβληθεί μια απαγόρευση επικοινωνίας με τον Οτσαλάν, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε πώς είναι η υγεία του, αν ζει ή αν πέθανε. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί βουλευτές του HDP, 12 τον αριθμό, έχουν αρχίσει απεργία πείνας, όπως και 104 δήμαρχοι και χιλιάδες πολίτες. Επίσης, σήμερα 317 Κούρδοι ανά τον κόσμο κάνουν απεργία πείνας με αίτημα να επιτραπεί η επικοινωνία του Οτσαλάν με τα μέλη της οικογένειάς του και τον δικηγόρο του, που έχει κάνει περισσότερες από 700 φορές αίτημα να τον δει και έχει απορριφθεί από τις τουρκικές Αρχές.
Πώς εξηγείτε αυτή τη στάση του Ερντογάν απέναντι στον Οτσαλάν;
Τον φοβάται. Οχι τόσο για τις επιχειρήσεις σε βάρος των Κούρδων στη Συρία, αλλά για την αύξηση των ποσοστών του HDP στην Τουρκία. Ο Ερντογάν πίστευε ότι το ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος δεν θα ήταν τόσο υψηλό. Ομως, στις εκλογές του 2015 πήρε 13,5% και εξέλεξε 81 βουλευτές. Αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα για τον Ερντογάν, που κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις απώλειες, προσπαθώντας να πείσει ότι το HDP είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Εχει πληγεί ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να πολεμήσει τους Κούρδους;
Ο Ερντογάν έχει χάσει τον πόλεμο. Εχει τελειώσει. Ελεγε ότι σε δύο τρεις ημέρες θα έμπαινε στην Αφρίν. Δεν συνέβη. Ελεγε παλιότερα: «Σήμερα πέφτει το Κομπάνι, αύριο πέφτει το Κομπάνι». Δεν έπεσε. Ευτυχώς γιατί, αν έπεφτε, το έγκλημα σε βάρος των Κούρδων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Προσπάθησε να ηγηθεί των Μουσουλμάνων, αλλά δεν τα κατάφερε. Εφαγε χαστούκι από την Αίγυπτο, ενώ τεταμένες είναι οι σχέσεις του και με άλλες χώρες της περιοχής. Οι Ρώσοι δείχνουν να τον αδειάζουν σιγά σιγά.
Παραμένει στόχος των Κούρδων η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους;
Οι Κούρδοι ζητάνε την ταυτότητά τους. Να μπορούν να μιλήσουν τη μητρική τους γλώσσα που απαγορεύεται. Να ζήσουν ειρηνικά, όλοι μαζί, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, βλέποντας μακριά ως φιλόσοφος που είναι, μιλάει για μια ομοσπονδία στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, το Ιράκ, τη Συρία, όπου θα ζουν οι Κούρδοι με ίσα δικαιώματα, όπως έχουν όλοι οι ανεξάρτητοι λαοί.
Πιστεύετε ότι, αν αποτύχει ο Ερντογάν με το Κουρδικό, θα στραφεί στο Αιγαίο και στην Κύπρο;
Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης έλεγε ότι η νίκη του κουρδικού λαού θα θέσει τέρμα και στην τουρκική κατοχή της Κύπρου. Οταν λυθεί το Κουρδικό, όλα τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή θα αντιμετωπιστούν.
Υπάρχει συνεργασία των Κούρδων με τις ελληνικές κυβερνήσεις μετά την παράδοση Οτσαλάν από την εποχή Σημίτη – Πάγκαλου;
Υπάρχει συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά γίνεται σε άλλο επίπεδο. Οσον αφορά τους Σημίτη και Πάγκαλο για το θέμα Οτσαλάν τι να πει κανείς; Βλέπουμε τους Ελληνες που νιώθουν ντροπή για την παράδοση Οτσαλάν, αλλά οι τότε κυβερνώντες εντολές άλλων εκτελούσαν…
Τα σχόλια είναι κλειστά.