Κανένας άλλος δεν κατηγορείται τόσο ανεξέλεγκτα και επιπόλαια, όσο ή χριστιανική πίστη.
Από στόμα σε στόμα κυκλοφορούν κατηγορίες για το Χριστιανισμό, πού αποτελούν πλαστογραφία και διαστροφή.
Με ελαφρά συνείδηση αποδίδουν στο Χριστιανισμό λόγια και θεωρίες τελείως αντίθετες από εκείνα που πιστεύει και διδάσκει.
Από τις συκοφαντίες κατά του Χριστιανισμού είναι και το «Πίστευε και μη έρευνα». Λένε, δηλαδή, οι εχθροί της χριστιανικής πίστης, ότι ο Χριστιανισμός υποστηρίζει το «Πίστευε και μη ερεύνα». Και το λένε αυτό, για να παρουσιάσουν το Χριστιανισμό σαν ανελεύθερο σύστημα, που δεσμεύει τις πτήσεις του ανθρώπινου μυαλού και μεταβάλλει τον άνθρωπο σε άβουλο δέκτη δογματισμών.
Πρόκειται για μεγάλο ψέμα και κακόβουλη διαστρέβλωση. Προκαλέστε όποιον εκτοξεύει κατά του Χριστιανισμού την παραπάνω κατηγορία: Πάρε στα χέρια την Αγία Γραφή και ψάξε να βρεις αυτό το «Πίστευε και μη ερεύνα»… Μάταια θα ψάχνει ο διαστρεβλωτής να βρει μέσα στη Γραφή το λόγο αυτό. Γιατί απλούστατα η Γραφή αντίθετο σύνθημα ρίχνει: «Ερευνάτε» (Ίωάν. 5, 39). Στην Παλαιά Διαθήκη μάλιστα μακαρίζονται όσοι ερευνούν την αλήθεια του Θεού.
Η αλήθεια δεν φοβάται την έρευνα. «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Δοσμένα, αλλ’ ερευνούνται
Είναι βέβαια γεγονός, ότι η αλήθεια της χριστιανικής πίστης είναι δοσμένη . Δεν την βρήκαμε μόνοι, δεν την ανακαλύψαμε. Αλλ’ αυτό δεν σημαίνει ότι και επιβάλλεται με τη βία ή ότι την δέχονται οι άνθρωποι με κλειστά τα μάτια. Έχεις στα χέρια σου ένα πολύτιμο πράγμα. Δεν το βρήκες, σου το έδωσαν. Έχεις όμως τη δυνατότητα να το ερευνήσεις, να το εξετάσεις, να το αναλύσεις, να το γνωρίσεις απ’ όλες τις μεριές. Κι όσο το ερευνάς, τόσο το θαυμάζεις.
Ένα πολύ απλούστερο παράδειγμα: Μπορείς να φτιάξεις ένα μήλο; Όχι. Είναι δοσμένο. Όμως μπορείς αυτό το δοσμένο μήλο να το ερευνήσεις, να το εξετάσεις, να το γευτείς, κι ακόμα να το συγκρίνεις με άλλα μήλα και να διαπιστώσεις αν είναι καλύτερο ή γλυκύτερο, χειρότερο ή στυφότερο.
Δοσμένες οι αλήθειες του Θεού. Δεν τις ανακαλύψαμε. Είναι όμως αλήθειες, που μπορούμε να τις ερευνήσουμε, να τις εξετάσουμε, να τις δοκιμάσουμε, να τις ζήσουμε, να τις συγκρίνουμε.
Ο Θεός αποκαλύπτεται
Ένα ερώτημα θέλω ν’ απευθύνω σε κάθε καλοπροαίρετο φίλο:
-Μπορεί μόνος του ο άνθρωπος να βρει το Θεό;
Είναι βασικό το ερώτημα αυτό, γιατί πολλές φορές ακούμε νέους ανθρώπους να λένε: «Εγώ ψάχνω, ερευνώ, θα βρω μόνος μου την αλήθεια. Προβληματίζομαι…».
Κι αν βέβαια ψάχνει κάποιος με καλή διάθεση κι αναζητεί αληθινά και ταπεινά, μια μέρα θα συναντήσει τη μοναδική Αλήθεια. Αν όμως έχει την υπερηφάνεια να νομίζει πως μπορεί με το μικρό μυαλό να βρει μόνος του υπερκόσμιες πραγματικότητες, τότε ματαιοπονεί. Φαντασθείτε ένα μυρμήγκι, πούχει διανύσει μερικά μέτρα, να καυχιέται πως κατάκτησε όλη τη γη! Φανταστείτε ένα μικρό παιδί, που μόλις έκανε τα πρώτα βήματα στην αυλή του σπιτιού του, να καυχιέται πως κατάκτησε όλο το σύμπαν!
Σαν άνθρωποι έχουμε προχωρήσει με τη νόησή μας λίγα βήματα. Αλλά με λίγα βήματα δεν φτάνει κανείς στα βάθη του αστρικού σύμπαντος. Και με τη μικρή και περιορισμένη νοητική του δύναμη δεν φτάνει ο άνθρωπος τον άπειρο Θεό.
Επαναλαμβάνω το ερώτημα: Μπορεί κανείς μόνος του να βρει το Θεό;
Η απάντηση: Όχι! Γιατί ο Θεός δεν ανακαλύπτεται, αλλά αποκαλύπτεται. Απόδειξη:
1. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήταν συμπαθείς αναζητητές του Θεού. Τελικά δεν μπόρεσαν ν’ ανακαλύψουν τον αληθινό Θεό. Σαν ήρθε ο απόστολος Παύλος στην Αθήνα κι αποκάλυψε τον άγνωστο μέχρι τότε αληθινό Θεό, παρουσίασε την αναζήτηση των αρχαίων Ελλήνων σαν ψηλάφισμα μέσα στο σκοτάδι. Ζητούσαν το Θεό. Μέσ’ στο βαθύ σκοτάδι ψάχνεις ψηλαφητά. Τίποτα δεν βλέπεις. Μπορεί κοντά σου νάναι αυτό που ζητάς, και να μη το βρίσκεις.
2. Τί μπορεί ν’ ανακαλύψει ο άνθρωπος; Πολλά. Ανακάλυψε νέους τόπους, νησιά, ηπείρους, τρόπους ζωής, φάρμακα, μηχανές. Ανακάλυψε θησαυρούς επίγειους, ενάλιους, υπόγειους και υπέργειους. Ανακάλυψε αστερισμούς και κατάκτησε αστέρια. Κι άλλες ανακαλύψεις θα κάνει. Μα όλα αυτά που ανακάλυψε και ανακαλύπτει, είναι κατώτερα απ’ αυτόν. Τα ανώτερα απ’ αυτόν δεν μπορεί να τα ανακαλύψει. Τα ανώτερα δεν ανακαλύπτονται, αλλά αποκαλύπτονται. Και ανώτερα από τον άνθρωπο είναι τα υπεραισθητά, τα υπερφυσικά, τα μεταφυσικά. Κι ασφαλώς το ανώτερο από όλα ο υπερβατικός Θεός.
Η τηλεόραση της πίστης
Ο Θεός αποκαλύπτεται. Φανταστείτε ένα ναυαγό. Μόνος δεν μπορεί να σωθεί. Εκπέμπει διαρκώς S.O.S. Κάποτε εισακούγονται τα S.O.S. Ναυαγοσωστικό πλησιάζει και τον σώζει…Ο άνθρωπος ήταν ναυαγός. Μέσα στο πέλαγος της άγνοιας και της αγνωσίας δεν μπορούσε να βρει μόνος του το Θεό. Με τις κραυγές της αναζήτησης έστελνε S.O.S.Kι ο Θεός άκουσε την αγωνιώδη κραυγή του. Έστειλε τον Υιό του. Κι αποκάλυψε την αλήθεια του Θεού. Η αποκάλυψη του αληθινού Θεού έγινε με τον ερχομό του Χριστού στη γη. Ο Χριστός αποκάλυψε αλήθειες, που όσοι αιώνες κι αν περνούσαν, δεν θα ανακαλύπτονταν.
Και πώς γίνεται δεκτή η αποκάλυψη του Χριστού; Αν πριν από 200 χρόνια έλεγε κάποιος πως πατώντας ένα κουμπί θα βλέπουν και θ’ ακούν οι άνθρωποι όσα λέγονται και γίνονται στην Αμερική ή στην Κίνα, δε θα τον πίστευαν. Ίσως να τον περνούσαν για τρελό. Σήμερα πατάς ένα κουμπί και πραγματικά βλέπεις κι ακούς τι γίνεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά. Είναι το κουμπί της τηλεόρασης. Όπως με την τηλεόραση αυτή βλέπεις τι γίνεται πολύ μακρυά, έτσι με μια άλλη τηλεόραση βλέπεις τα ουράνια και υπερκόσμια πράγματα. Κι η τηλεόραση αυτή είναι η πίστη. Με την πίστη δέχεσαι όσα αποκαλύπτει ο Θεός.
Συγκριτική έρευνα
Ίσως όμως να προβάλλεις αντίρρηση: Γιατί να μην πιστέψω μια άλλη θεωρία, μια άλλη θρησκεία, και να πιστέψω στο Χριστιανισμό;
Εδώ έχει τη θέση της η έρευνα, η συγκριτική έρευνα.
1.-Σύγκρινε το περιεχόμενο της χριστιανικής πίστης με το περιεχόμενο οποιασδήποτε θρησκείας ή κοσμοθεωρίας. Εκεί θα βρεις μερικές ίσως αλήθειες, ανακατεμένες όμως με ένα σωρό πλάνες κι ανοησίες. Στο Χριστιανισμό υπάρχει ατόφια η αλήθεια. Αλήθεια 100%.
2.-Αν σου μιλήσει ένας άγιος κι ένας απατεώνας, ποιόν απ’ τους δυο θα πιστέψεις; Ποιός είναι αξιόπιστος; Δεχόμαστε λοιπόν τις αλήθειες του Χριστιανισμού, γιατί ο Χριστός είναι το πιο αξιόπιστο πρόσωπο. Είναι εκείνος, που μας αγάπησε ειλικρινά και θυσιάστηκε για μας.
3.-Σύγκρινε δυο φάρμακα. Με το ένα φαίνεται να σταματά λίγο ο πόνος, μα ύστερα ξαναρχίζει. Με το άλλο ο άρρωστος θεραπεύεται τέλεια. Ποιό θα προτιμήσεις; Ασφαλώς το δεύτερο. Αυτό είναι ο Χριστιανισμός. Το μόνο φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει το κοινωνικό κακό. Η μόνη δύναμη, που μπορεί ν’ αλλάξει την ανθρωπότητα.
Οι γυαλιστερές χάντρες
Και πάλι ίσως προβάλει αντίρρηση:
-Αφού λάμπει τόσο πολύ η αλήθεια του Χριστιανισμού, γιατί οι πολλοί δεν την πιστεύουν;
Πολλές είναι οι αιτίες της άρνησης. Εδώ δυο μόνο σημειώνουμε.
1.Φαντάσου μια υπέροχη μουσική εκπομπή. Αν ο δέκτης είναι χαλασμένος, τίποτε δεν θ’ ακουστεί. Έτσι είναι πολλές ψυχές, χαλασμένοι δέκτες. Η εκπομπή μεταδίδεται. Κι είναι υπέροχη, ουράνια, θεϊκή. Πολλές ψυχές δεν την συλλαμβάνουν.
2.-Πολλοί νέοι σήμερα πέφτουν θύματα άπατης. Απατεώνες του πνεύματος τους κλέβουν ό,τι πιο ωραίο έχουν, την πίστη, την αγνότητα. Πώς; Σ’ άλλες εποχές, που οι μαύροι της Αφρικής ήταν καθυστερημένοι, πήγαιναν οι Ευρωπαίοι και έπαιρναν το χρυσάφι δίνοντάς τους γυαλιστερές χάντρες, θαμπώνονταν οι μαύροι απ’ τις γυαλιστερές χάντρες και πρόσφεραν το χρυσάφι. Χάντρες γυαλιστερές είναι οι φανταχτερές θεωρίες και οι ηδονές του κόσμου. Οι απατεώνες δίνουν άφθονες τις γυαλιστερές χάντρες και κλέβουν τα διαμάντια της ψυχής.
Αγαπητοί φίλοι! Προσοχή! Ανοίξτε τ’ αυτιά σας ν’ ακούστε την ουράνια μουσική, την υπέροχη, την ανεπανάληπτη, τη μοναδική αλήθεια του Ευαγγελίου. Ανοίξτε τα μάτια και προσέξτε τους απατεώνες, που ελλοχεύουν να σας εξαπατήσουν.
Δεχτείτε μ’ άδολη καρδιά την αποκάλυψη του Θεού. Σε τούτα τ’ άπιστα χρόνια που ζούμε, κρατήστε, αδέλφια, το θησαυρό της πίστης. Αξίζει όσο δεν αξίζει όλος ο κόσμος.
Αρχιμ. Δανιήλ Γ.Αεράκη, «Κράτα την Πίστη»
Τα σχόλια είναι κλειστά.