Κρίσιμες ώρες: Φόβοι πως οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να υψώσουν σημαία στα Ίμια

Μεγάλη αεροναυτική κινητοποίηση

Με μια «καθαρή» πολεμική ανακοίνωση, η Τουρκία «όπλισε» χτες το βράδυ τα Ιμια αναφέροντας επί λέξη: «Οι βράχοι των Ιμίων, τα οποία ονομάζει Kardak, και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

Η Αγκυρα προχώρησε παρακάτω, φεύγοντας από τη θεωρία περί γκρίζων ζωνών και πηγαίνοντας στην θεωρία «τουρκικό έδαφος/τουρκική επικράτεια».

Και το επόμενο βήμα που έρχεται σε άμεση συνάρτηση με αυτά που λέει η Αγκυρα, είναι να υψώσουν την τουρκική σημαία στα Ιμια αφού τα θεωρούν τουρκικό έδαφος.

Ηδη ο Στρατός της Τουρκίας είναι έτοιμος, υπάρχει μεγάλη αεροναυτική κινητοποίηση.

Στην τουρκική ακτή απέναντι από τα Ιμια, από την Κυριακή έχουν συγκεντρωθεί πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, καθώς και του πολεμικού ναυτικού της γείτονος με ελικόπτερα, αλλά και μονάδες ειδικών δυνάμεων με ταχύπλοα.

Κάποια βίντεο κυκλοφόρησαν ήδη με την συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων.

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η μεγάλη τουρκική άσκηση ΕFES 2018 με κεντρικό σενάριο την αποβατική ενέργεια σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου, συνεπώς η Αγκυρα έχει κινητοποιήσει με τη μορφή «ασκήσεων» μεγάλες δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 30 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου στην περιοχή θα υπάρχουν δεκάδες πλοία, φρεγάτες, αποβατικά, δεκάδες τουρκικά αεροπλάνα, βατραχάνθρωποι, πεζοναύτες και δυνάμεις αποβατικές και δεκάδες ελικόπτερα για την άσκηση «Θαλασσόλυκος», και για την άσκηση «ΕFES 2018».

Επιπλέον η ανακοίνωση της ΕΕ περισσότερο δείχνει να έχει προκαλέσει τους Τούρκους. Αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση:

«Eίναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία»…

Συνεπώς, και επειδή το κλίμα είναι ήδη βαρύ και αρκετά φορτισμένο με την σημαία που υποτίθεται κατέβασαν οι Τούρκοι στην βραχονησίδα Ανθρωποφάς, είναι πολύ πιθανό να δούμε κάτι πολύ επικίνδυνο από τον Ερντογάν. Hδη ο Ν.Κοτζιάς του απάντησε λέγοντας πως τα Ίμια είναι ελληνικά. Νέο γαιτανάκι δηλώσεων, μένει να δούμε αν θα περιοριστεί εκεί…

Κοτζιάς: Ελληνικά τα Ίμια. Ας το πάρει χαμπάρι η Άγκυρα

Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μέσω συνέντευξης στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων. Ας το πάρουν χαμπάρι», συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να διδαχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια στιγμή για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς ανέφερε, ότι κάνουμε τα πάντα για να ελευθερωθούν.

Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης, ότι η ελληνική σημαία δεν σταμάτησε να κυματίζει και πως δεν κατέβηκε ποτέ από καμία βραχονησίδα, ενώ πρόσθεσε, ότι η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπεται θερμό επεισόδιο. «Δουλειά μας είναι να αποτρέπονται τέτοιες εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα έκανε κριτική και στην ΕΡΤ: «Εβαλα στις 6 σήμερα ΕΡΤ… Αυτή η ατμόσφαιρα ότι μυρίζει μπαρούτι δεν είναι ατμόσφαιρα ψύχραιμης κοινωνίας, θα χαμογελάει ο Ερντογάν. Συνιστώ ψυχραιμία και στη δημοσιογραφία. Δεν βοηθάει ο ανταγωνισμός ποιος θα βγάλει περισσότερο μπαρούτι».

«Από το 96 το λένε ότι τα Ιμια είναι δικά τους, το είχαν πρωτοπεί το 93» είπε ο κ. Κοτζιάς σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και αναφερόμενος στην ενέργεια των νεαρών να βάλουν ελληνικές σημαίες στις βραχονησίδες είπε: «Εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών, οι θεσμοί και τρίτον όποιος θέλει να πάρει πρωτοβουλία να σκέφτεται τι θα ακολουθήσει. Αν ανοίγεις μία πόρτα να σκεφτείς και το μετά. Ασφαλώς και να υψώσεις σημαία, αλλά θα πρέπει να σκεφτείς το πώς και το πότε θα υπερασπιστείς την ενέργειά σου».

Για τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας είπε πως «είναι μια νευρική δύναμη, έχει αντιφάσεις στην ανάπτυξη, την κοινωνία της και μέσα σε όλα αυτά προστέθηκε και η νευρικότητα της ηγεσίας της». «Ο αναθεωρητισμός είναι ένα ακόμη στοιχείο της ζητώντας να αλλάξει η πραγματικότητα» είπε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι «Αθήνα και Άγκυρα έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων».

Για την στάση της ΕΕ ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η δουλειά που κάνει το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει αποδώσει καρπούς, ενώ σχετικά με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ τόνισε πως δεν έχει σημασία τι λέει δημόσια ο κ. Στόλτενμπεργκ, αλλά τι λέει κατ’ιδίαν στους Τούρκους.

Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών είπε πως η Ελλάδα «κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να απελευθερωθούν», προσθέτωντας ότι έχουμε να κάνουμε μα τον παραλογισμό ή όχι της Τουρκίας.

Πριν λίγο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ανακοίνωση, τους έκανε θα λέγαμε «τη μούρη κρέας».

Υπουργείο Εξωτερικών προς Άγκυρα: Τα Ίμια είναι ελληνικά! Σταματήστε να παραλογίζεστε!

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Η πολεμική ανακοίνωση των Τούρκων αργά χτες το βράδυ:

«Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι ήταν και πάλι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της εποχής που περνάμε. Αν και εξηγήσαμε αυτά τα ζητήματα που υποστηρίζονται επανειλημμένα από την τεκμηρίωση, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη. Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO.

Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, είναι μια κρίσιμη ανεπάρκεια».

«Στην έκθεση, παρόλο που αναφέρεται το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα του τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι συμπεριλήφθηκαν επίσης αβάσιμες κατηγορίες και κατηγορίες από προφανείς κύκλους.

Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφενός με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση, των σχετικών απειλών ασφάλειας και των νομικών πλαισίων των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της.

Στην προκειμένη περίπτωση, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που απευθύνονται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτοι».

«Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ.

Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK / PYD / YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ».

«Από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία.

Οι βράχοι του «Kardak» και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.

Η στήριξη που παρέχεται από την ΕΕ στα κράτη μέλη στις «διαφωνίες τους» με τις τρίτες χώρες ως “carte blanche” δεν συμβάλλει στην επίλυση αυτών των θεμάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ».

«Οι δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό στο πλαίσιο της έκθεσης δεν είναι τίποτα πέρα ​​από την επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της ΕΕ που βασίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό.

Αυτές οι εκφράσεις αντικατοπτρίζουν τη στάση των Ελληνοκυπρίων που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας και θέτει ένα ακόμη παράδειγμα της εκμετάλλευσης των Ελληνοκυπρίων από την ένταξη στην ΕΕ στις προσπάθειές της για αδιέξοδο.

Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και παραμορφωμένη κατανόηση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική αξιολόγηση για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή».

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ξεκινήσαμε να ζούμε το 1984 του Όργουελ;…….Τα τελευταία λόγια του Τ.Όργουελ (βίντεο)

Λίγες ώρες πριν πεθάνει ο Τζωρτζ Όργουελ, στο κρεβάτι του θανάτου δέχτηκε κάποιες ερωτήσεις από μια δημοσιογράφο σχετικά με το...

Close