Κυθήρων Σεραφείμ στον Ιλίου: Δογματικό θέμα τα κουταλάκια μιας χρήσεως στην Θεία Κοινωνία

Την δική του απάντηση για τα όσα ακούστηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα στην πρόσφατη συνέντευξη του στο ΘΕΜΑ 104,6 για το γεγονός ότι “Δεν τίθεται δογματικό θέμα για το κουταλάκι μιας χρήσης στη Θεία Κοινωνία”, έδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.
Ο κ. Σεραφείμ (δίχως να ονομάζει τον Ιλίου Αθηναγόρα) αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό μέσα από το κήρυγμα του την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου και ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Σε μία ιστοσελίδα που έχει τα εκκλησιαστικά νέα, είδα κάποιον αδελφόν αρχιερέα να γράφει κάτι το οποίο βεβαίως κληρικοί και επίσκοποι του εξωτερικού το εφάρμοσαν, για τα κουταλάκια αυτά της μιάς χρήσεως. Και λέγει… και εκείνος (ο Ιλιού δηλαδή) ότι “δεν είναι δογματικό θέμα” το να χρησιμοποιήσουμε το κουταλάκι της μιάς χρήσεως, είναι λάθος αγαπητοί μου αδελφοί. Είναι και δογματικό θέμα, διότι η Παράδοσις της Εκκλησίας μας που είναι Παράδοσις αιώνων είναι μέσα στο δόγμα. Γιατί λέγει η δογματική της Εκκλησίας μας “δόγμα είναι ο,τι πάντοτε, πανταχού και υπό πάντων επιστεύθη”, αυτό που πιστεύτηκε πάντοτε, παντού σε όλη την γη, και υπό πάντων.

Έτσι λοιπόν, είναι και αυτό μία Παράδοσις ιερή και σεβαστή. Και λέγει το Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίας μας ότι «το εκκλησιαστικό έθιμο είναι πηγή του κανονικού δικαίου». Επομένως, δεν μπορούμε έτσι αψήφιστα να λέμε “αν το αποφασίσει η Εκκλησία, μπορούμε να το αλλάξουμε…”.

Γιατί θα το αλλάξουμε; Για ποιόν λόγο θα το αλλάξουμε; Έχουμε επηρεστεί από κάποιους (λίγοι είναι αυτοί) λοιμωξιολόγους και επιστήμονες που συμβουλεύουν έτσι την Κυβέρνηση; Και λένε κατά της Θείας Κοινωνίας, ότι “μπορεί με την Θεία Κοινωνία να μεταδοθεί ο μολυσμός”. Είναι μεγάλη και βαρυτάτη αυτή η ασέβεια αδελφοί μου και βλασφημία.

Απόρρητο: roula_manika

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ“Δέματα Αγάπης” από την I.Μ. Νέας Ιωνίας

Και στα λεπροκομεία, που στα λεπροκομεία έχουν και Ναό μέσα και εκεί κοινωνούν και οι λεπροί αλλά και οι υγιείς, ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Γι΄ αυτό λοιπόν αυτή η σκέψις που είπε ο αδελφός αρχιερεύς (Ιλιού), δεν είναι κατά Θεόν και αυτήν την στιγμήν, το λέγω αγαπητοί μου αδελφοί επειδή θα το διαβάσετε και το βλέπετε αυτό το πράγμα, να ξέρουμε ότι μερικά πράγματα δεν στέκονται από πλευράς Ορθοδόξου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ας προετοιμασθούμε για τα Χριστούγεννα
Χριστούγεννα 2020: Έτσι θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες στην Θεσσαλονίκη

Εγκύκλιο σχετικά με την λειτουργία των εκκλησιών στην Θεσσαλονίκη

Close