Κυπριακό: Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου, παραμένει το αδιέξοδο

Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκιάς, Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση αφορούσε το Κυπριακό και το μείζον θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως δεν έχει βρεθεί η γέφυρα αυτή που θα ενώσει κάποιες σοβαρές διαφορές.

Πηγές τόνισαν ότι «δεν έγινε δηλαδή αυτό που λέμε διέξοδο στο αδιέξοδο».

Συνεπώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «βρισκόμαστε περίπου στα ίδια και οι προσδοκίες παραμένουν οι ίδιες όπως πριν. Προχωράμε και συνεχίζουμε τις συζητήσεις», τόνισε η πηγή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «φαίνεται πως δεν θα είναι στην Γενεύη». Αυτό άφησαν να εννοηθεί τουρκικές πηγές στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα GREEK NEWS:

Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την προσπάθεια που λαμβάνει χώρα στο κυπριακό ως το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας.

Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την ασφάλεια και τις εγγυήσεις πολύ ευαίσθητο θέμα για τους Τουρκοκύπριους.

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει οι Τουρκοκύπριοι να ξεχάσουν αυτό που πέρασαν από το 1960 μέχρι το 1974. Και σήμερα η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας», φέρεται να είπε.

Πρόσθεσε ότι πάντοτε η Τουρκία είναι μπροστά στο θέμα της λύσης, από την οποία θα κερδίσουν όλοι. «Όμως δεν θέλουμε μία λύση απλά προς χάριν της λύσης», φέρεται να είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν αποτελέσματα στις 12 Ιανουαρίου και ότι δεν θα χαθεί η ευκαιρία. Ο Τούρκος επίσημος δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Έλληνα ομόλογό του. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι να επιδείξουν την ίδια κατανόηση με την Τουρκία για μια δίκαιη λύση.

«Πρέπει να υπάρχει η βούληση για λύση κι αν υπάρχει η βούληση, μπορεί να βρεθεί λύση», φέρεται να είπε. Δεν υπάρχουν ακόμη δηλώσεις από μέρους του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές και στις 11 το βράδυ (ώρα Κύπρου) θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνομιλία Γκουτιέρες – Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του ΓΓ είπε ότι συζήτησαν και το κυπριακό και τις προετοιμασίες της διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 12 Ιανουαρίου.

«Ο ΓΓ έδωσε έμφαση στην ιστορική ευκαιρία για άρση του αδιεξόδου (breakthrough) στην διάσκεψη. Υπογράμμισε την ανάγκη για αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και εξέφρασε την ελπίδα όλα τα μέρη να επιδείξουν την αναγκαία δημιουργικότητα στην αναζήτηση ευφάνταστων λύσεων. Επίσης εξέφρασε εκτίμηση για τη δέσμευση της Τουρκίας για υποστήριξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού».

Πηγή:tribune.gr – mignatiou.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Άγιο Όρος: Ολονύχτια αγρυπνία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων
Άγιο Όρος: Ολονύχτια αγρυπνία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων

Με τη δέουσα αγιορείτικη κατάνυξη εορτάζει το Άγιο Όρος τη Γέννηση του Χριστού κι αυτή την ώρα

Close