Κυριακή του Πάσχα & ελληνική παράδοση

Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας αποτελεί το Πάσχα και η Ανάσταση του Χριστού. Όπως επίσης ο γιορτασμός της λεγόμενης Λαμπρήςέχει την εξέχουσα θέση για τον Ελληνισμό.Η ελληνική μας παράδοση έχει τα ήθη και τα έθιμα της  στο γιορτινό τραπέζι και για την οικογένεια αλλά και κυρίως για την σημασία της Ανάστασης του Χριστού ως χαρμόσυνο γεγονός για την σωτηρία των ανθρώπων .

Σχετικά με τα τυπικά των παραδόσεων από νωρίς το πρωί ξεκινά το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία στη σούβλα, (κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, οι νοικοκυρές φροντίζουν για το ψήσιμο του σε φούρνο).Τα δημοτικά μας τραγούδια έχουν την τιμητική τους την ημέρα αυτήν, καθώς συγκεντρώνονται φίλοι και συγγενείς γύρω από το εορταστικό τραπέζι , ώστε να γλεντήσουν και να φάνε παρέα ευχόμενοι  το Χριστός Ανέστη- Αληθώς Ανέστη και τσουγκρίζοντας το κόκκινο αυγό. Το Πάσχα  μαζί με την “εκ νεκρών Ανάσταση” του Χριστού, που είναι η νίκη Του ενάντια στο θάνατο, συνηθίζεται από την Ελληνική μας Παράδοση να γιορτάζει ο λαός και την ανάσταση της άνοιξης.Όπως χαρακτηριστικά λέγεται είναι το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα. Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού.

Την λέξη Πάσχα την βρίσκουμε στις ρίζες της, στην αρχαία Αίγυπτο. Με το “Πισάχ” -η λέξη σημαίνει διάβαση. Οι Εβραίοι καθιέρωσαν τη γιορτή με την ονομασία “Πεσάχ” (διάβαση-υπέρβαση), ως ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης-περάσματος τους από την Ερυθρά θάλασσα. Σύμφωνα με χριστιανική γιορτή το όνομα “Πάσχα” ορίστηκε με απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ.Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Καλή Ανάσταση Γιώτα Παμπάλου, Greekpress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Γόρτυνος Ιερεμίας: Ο καθένας μας ας κάνει τον σταυρό του, ας κάνει την προσευχή του στην Παναγιά, και ας σκεφτεί ήρεμα και λογικα τι πρέπει να κάνει
Γορτύνος Ιερεμίας: “Υπακοή στην Εκκλησία”

Επειδή, όπως πάντοτε, ακούστηκαν

Close