Κυριακή 14 Ιουνίου, αλλάζει το επιστασιακό έτος στο Άγιον Όρος

Αναλαμβάνει η νέα Λαυριωτική Επιστασία, που αποτελείται από τον Πρωτεπιστάτη

από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και από τους Επιστάτες των Μονών Δοχειαρίου, Ξενοφώντος και Εσφιγμένου.H καθιερωμένη τελετή θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στον Ναό του Πρωτάτου, αλλά μόνο με την παρουσία των Αντιπροσώπων των είκοσι Ιερών Μονών και του Διοικητή του Αγίου Όρους, χωρίς άλλους επισκέπτες, που συνήθιζαν να παρίστανται τις προηγούμενες χρονιές.
Το μέτρο αυτό ελήφθη για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζει το Άγιο Όρος για την προστασία από τον κορονοϊό.

Όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, αυτό διοικείται από την Ιερά Κοινότητα, που αποτελείται από τους Αντιπροσώπους των είκοσι Ιερών Μονών, και την Ιερά Επιστασία, που αποτελείται από τους Επιστάτες, οι οποίοι διορίζονται από τέσσερις μονές.
Οι μονές αυτές αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε μέσα σε μία πενταετία, να συμμετέχουν στην Ιερά Επιστασία και στην διοίκηση των αγιορειτικών πραγμάτων και οι είκοσι μονές.
Πρωτεπιστάτη δίνουν μόνο οι πρώτες πέντε στην ιεραρχία Μονές Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Χιλανδαρίου και Διονυσίου.

Η Ιερά Επιστασία υλοποιεί τις αποφάσεις της Ιεράς Κοινότητας και εκτελεί παράλληλα δημαρχιακά καθήκοντα για την περιοχή των Καρυών.Η εφετινή Διονυσιατική Επιστασία διαχειρίστηκε και αντιμετώπισε με επιτυχία τις δύσκολες για το Άγιο Όρος καταστάσεις, που προκάλεσαν σε αυτό η επιδημία του κορονοϊού και οι μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες του Απριλίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ποιος ήταν ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης
Αν είχες μάτια πνευματικά, θα έβλεπες, το άγιο Δισκάριο γεμάτο αίματα να στάζει πάνω στο Αντιμνήσιο..

Αχ!, πάτερ μου, ζει Κύριος ο Θεός. Αν είχες μάτια πνευματικά, θα έβλεπες, όπως βλέπω εγώ, το άγιο Δισκάριο γεμάτο...

Close