Κόντρα Ε.Ε με ΔΝΤ και την Ελλάδα στη μέση

Σε παιχνίδι διελκυστίνδας μεταξύ Ε.Ε και ΔΝΤ με την Ελλάδα στη… μέση, παραπέμπει η νέα κατάσταση εμπλοκής στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με βασικό σημείο διαφωνίας τα προληπτικά μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ ως “εγγύηση”, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν έχουν από την πλευρά τους δεσμευτεί για το τί ακριβώς θα γίνει προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος (πάγιο αίτημα του ΔΝΤ).

Με δεδομένη τη δύσκολη πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, το προσφυγικό που – εκ των πραγμάτων – αποτελεί ένα “διαπραγματευτικό χαρτί” για τη χώρα μας – και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι Βρυξέλλες έχουν για πρώτη φορά συνταχθεί με την κυβέρνηση Τσίπρα, κατά των απαιτήσεων του ΔΝΤ, ωστόσο (όπως πάντα) όλα θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία.

“Προφανώς χρειάζεται πάντα να δοθεί και να κριθεί μια μάχη όταν πρόκειται για την Ελλάδα”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν. “Αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία”, συμπλήρωσε.

Το πιο εντυπωσιακό σε αυτή την νέα εμπλοκή είναι πως πολλοί “πρωταγωνιστές” των εξελίξεων στην Ευρώπη (σε διάφορες θέσεις του πολιτικού φάσματος) κάνουν ανοιχτά λόγο για κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει με διάλυση, λόγω της αδυναμίας του να δώσει πειστικές απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα, όπως προειδοποιούν πολιτικοί και αναλυτές.

“Νομικά και πολιτικά ζητήματα”

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε στο Παρίσι ότι το συμβούλιο που θα είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα ή “την μεθεπόμενη το αργότερο”, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν.

“Γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν (το Eurogroup) θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί” τόνισε.

Η… ασυνήθιστη παρέμβαση Γιούνκερ

Χαρακτηριστική (όσο και πρωτοφανής) η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι “σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση”, δηλαδή να ψηφιστούν από τη Βουλή μέτρα που ίσως εφαρμοστούν, ίσως όμως και όχι. Υπογράμμισε δε ότι “η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα”.

Ομοβροντία εκκλήσεων

Την “ανησυχία” της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο πρόεδρός της, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.”Δεν αντέχουμε άλλη κρίση. Θα ήταν ανεύθυνο να προκληθεί κάτι τέτοιο”, τόνισε καλώντας “όλους τους θεσμούς να δράσουν υπεύθυνα δείχνοντας ηγετικές ικανότητες σε αυτή τη θεμελιώδη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη”.

“Μου είναι δύσκολο να καταλάβω το αίτημα του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων”, δήλωσε, επίσης, ενώ έκανε αναφορά και στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για “ένα μηχανισμό ασφαλείας”, η οποία έχει “λογική βάση” για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προβλέψεις του ΔΝΤ οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν. To γεγονός ότι τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις θα πρέπει να αποτελεί επιχείρημα κατά της προληπτικής ψήφισης μέτρων, υπογράμμισε.
Η Πολιτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) στην ευρωβουλή καταδίκασε έντονα τα “πολιτικώς καθοδηγούμενα μέτρα λιτότητας έκτακτης ανάγκης” του ΔΝΤ για την Ελλάδα και καλεί για μια γρήγορη και θετική αξιολόγηση του πρώτου ελληνικού προγράμματος.

“Οι αδικαιολόγητες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και μέλη του Eurogroup, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για επιπλέον μέτρα υπερβαίνουν τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμα και το ελληνικό σύνταγμα. Αυτά τα αιτήματα έχουν πολιτικά κίνητρα και αποτελούν μια μορφή εκβιασμού εναντίον της Ελλάδας και του λαού της.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδα το 2015 υπερέβησαν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην συμφωνία του Ιουλίου (2015), παρά τα μέτρα λιτότητας, τους ελέγχους τραπεζικών κεφαλαίων και την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση.

Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία δεν χρειάζονται νέα υφεσιακά μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι το συμπέρασμα της αξιολόγησης και την αναγκαία μείωση του χρέους για να τονωθεί η οικονομία, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και τελικά να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Αυτές οι νέες απαιτήσεις πολιτικών κινήτρων θα ανανέωναν την αβεβαιότητα και θα έθεταν σε κίνδυνο τις οικονομικές προοπτικές και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης περιόδου για την Ευρώπη συνολικά. Αυτό δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό!” καταλήγει η Τσίμερ.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Το Μυστήριον του Μ.Ευχελαίου στον Ι.Ναό του Αγ.Γεωργίου Τριαδίου Θεσσαλονίκης
Το Μυστήριον του Μ.Ευχελαίου στον Ι.Ναό του Αγ.Γεωργίου Τριαδίου Θεσσαλονίκης

Tην Μ. Τετάρτη τελέστηκε το Μυστήριον του Ι.Ευχελαίου σε όλες τις Ορθόδοξες Χριστιανικές Εκκλησίες

Close