Κόψτε το τσιγάρο με ένα ελληνική εφαρμογή-πατέντα

Στη μάχη εναντίον του  καπνίσματος,  μπαίνει μία εφαρμογή-πατέντα παγκοσμίου βεληνεκούς, με θεσσαλική υπογραφή. Η υπόθεση δεν σηκώνει τσιγάρο…

Πρόκειται για το Smokefree, το οποίο είναι μια εφαρμογή για smartphones, δια χειρός της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για τη δημιουργία του app συνεργάστηκαν ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βόλου-καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο στρατιωτικός γιατρός -ειδικός πνευμονολόγος και συνεργάτης της κλινικής- Αλέξανδρος Καλκάνης και η ψυχολόγος Χριστίνα Λεκάτη. Όλα αυτά, βέβαια, έγιναν πράξη με την αρωγή της εταιρίας λογισμικού ITWorx.

Πώς λειτουργεί; Αν έχεις iphone κατεβάζεις την εφαρμογή πληρώνοντας από 1,20 έως 1,80 ευρώ – εντελώς συμβολικό ποσό, με αυτά τα χρήματα δεν μπορείς να αγοράσεις τσιγάρα. Πάντα μέσω της εφαρμογής βλέπεις πόσα χρήματα ξοδεύεις για να αγοράζεις τσιγάρα ή καπνό και, βασικά, πόση νικοτίνη και πόση πίσσα κουβαλάς στα πνευμόνια σου. Έτσι, σου εξηγεί όλα τα οφέλη που θα έχεις μέσα στα επόμενα χρόνια αν κόψεις το τσιγάρο, ενώ στέκεται δίπλα σου στις στιγμές φρίκης. Όταν καταλαβαίνει πότε θες να βάλεις μέσα σου νικοτίνη, προτείνει να παίξεις ένα παιχνιδάκι στο κινητό σου, να πιεις νερό ή να πας μια βόλτα για να το ξεχάσεις. Το σημαντικό είναι ότι σε ενθαρρύνει συνεχώς για να συνεχίσεις την προσπάθειά σου.
«Μα, δεν έχω iphone», θα πει κάποιος. Ήδη γίνονται προσπάθειες να κατεβάζει κάποιος αυτή την εφαρμογή και σε android κινητά, ενώ μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου το app θα υπάρχει και στην ελληνική γλώσσα.

Το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η μέθοδος, δεν μπορούμε να το πούμε προς το παρόν – είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι πως αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συμπατριώτες μας δούλεψαν για αυτή την εφαρμογή, η οποία πιθανώς να σώσει πολλούς ανθρώπους από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος – και των συνεπειών του.

Είναι δεδομένο όμως, πως αν δεν θέλεις να κόψεις από μόνος σου το κάπνισμα, αν δεν το έχεις πάρει μέσα σου απόφαση, καμία εφαρμογή και κανένα app δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Ξέρω πολλούς γύρω μου για τους οποίους είμαι βέβαιος πως και μόνο που διάβασαν αυτό το κείμενο άναψαν τσιγάρο για να σκεφτούν πώς θα ήταν αν το έκοβαν. Αυτοί οι άνθρωποι, ακόμα και ο Steve Jobs της Apple και του iphone να σηκωνόταν από τον τάφο και να τους εξηγούσε ότι πρέπει να σβήσουν μια για πάντα το τσιγάρο στο τασάκι, θα τραβούσαν ακόμα μια ρουφηξιά και θα τον καλούσαν να το συζητήσουν.

Το βρίσκεις μακάβριο; Αυτό είναι σίγουρα λιγότερο μακάβριο από το να σου πει ο γιατρός σου ότι «ακόμα και να το κόψεις τώρα το κάπνισμα, τώρα πια δεν αλλάζει κάτι…».

Μη νομίζεις, κι εγώ αγχώθηκα τώρα που τα έγραφα όλα αυτά. Αλλά για τα επόμενα 15 λεπτά δεν θα ανάψω τσιγάρο και θα περιμένω αυτή την εφαρμογή για android. Υπόσχεση…

 

 

 Protagon

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Με σημαία Βυζαντίου η Ορθόδοξη Αλήθεια
Με σημαία Βυζαντίου η Ορθόδοξη Αλήθεια

Κυκλοφορεί από αύριο Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας, το νέο φύλλο της εβδομαδιαίας θρησκευτικής εφημερίδας Ορθόδοξη Αλήθεια.

Close