Κ. Καραμανλής: Οι πιέσεις που δεχόταν για να αποδεχτεί τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Το απόρρητο έγγραφο του Αμερικανού πρέσβη

 

 

Τον καιρό που ήταν πρωθυπουργός, φαίνεται να δεχόταν διεθνείς πιέσεις για το ζήτημα και για να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως… Μακεδονία.

Συγκεκριμένα τα wikileaks αποκάλυψαν το τηλεγράφημα του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ προς τις ΗΠΑ, στο οποίο περιέγραφε την κατάσταση.

Το τηλεγράφημα αυτό συντάχθηκε λίγο πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, όπου θα έμπαινε και τότε το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην συμμαχία.

Τότε η Ελλάδα είχε βρεθεί ένα βήμα μακρυά από το “βέτο”. Το τηλεγράφημα αποδεικνύει ξεκάθαρα την αποδοχή των Σκοπίων ως “Μακεδονία” από τις ΗΠΑ, και την επιθυμία τους να δεχτεί το ίδιο και η Ελλάδα.

Όπως έγραφε “Δεν έχουμε την δυνατότητα να αναγκάσουμε την Μακεδονία, μια κυρίαρχη κυβέρνηση, να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, όπως η Αθήνα πιστεύειμ ούτε να παροτρύνουμε τον πρωθυπουργό της χώρας να δεσμευτεί σε μια πολιτική αυτοκτονία.

Τόνιζε επίσης πως “Δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια ανάλυση του κόστους και των ωφελειών που έχει για την Ελλάδα να εκπληρώσει το δικαίωμα της απειλής με βέτο, ούτε φαίνεται η Ελλάδα να έχει σκεφτεί το σενάριο για την ημέρα μετά”.

“Οι προσπάθειές μας και τα επιχειρήματά μας δεν έχουν σημειώσει απολύτως καμία πρόοδο. Ο Χαλαστάνης δεν έδωσε άλλη ουσιαστική απάντηση παρά να επαναλαμβάνει την ελληνική άποψη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν απλώς να λύσουν αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας ένα “σωστό μείγμα” πιέσεων και κινήτρων στα Σκόπια” επισημαίνεται στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας.

“Οι διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού Καραμανλή ήταν περισσότερο γλαφυροί στις απαντήσεις τους αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ο Σάνδης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχθεί μόνο μια καθολική λύση και ότι οριδήποτε άλλο από αυτό θα έριχνε την κυβέρνηση και θα ήταν πολιτική αυτοκτονία εκ μέρους Καραμανλή.

Ο Σάνδης, ο Μπίτσιος και η Σκορδέλη (σ.σ συνεργάτες του Καραμανλή)απέκλεισαν όλες τις προτάσεις που δεν θα απαιτούσαν αλλαγή στην συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Καραμανλής είχε “περάσει στο μισό” συμφωνώντας να δεχθεί σύνθετο όνομα που να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία.

Ήταν κάθετοι, ο Καραμανλής είχε πάει όσο πιο μακριά μπορεί να πάει πολιτικά και δεν θα υπήρχε ελληνική κυβέρνηση για συνεργασία αν η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί κάτι περισσότερο από αυτό”.

P.FROM

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Βήμα βήμα η εκπλήρωση των προφητειών: Οι Τούρκοι κλείνουν τα νερά του Ευφράτη

Το φράγμα του Ilisu έχει ολοκληρώσει ένα άλλο σημαντικό στάδιο της κατασκευής του.

Close