Λαγκαδάς: Ετήσιο Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Ιωάννου

Μέσα σε ιδιαιτέρως ενθουσιώδες και συγκινητικό κλίμα ετέλεσε την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία τιμάται από την Αγία μας Εκκλησία η Ιερά Μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, την πρώτη του Θεία Λειτουργία στην Καθέδρα της Μητροπόλεώς του, στον Λαγκαδά, ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτων.
Στο λαμπρό Συλλείτουργο τον Ποιμενάρχη μας περιστοίχιζαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ενώ μεταξύ των Ιερέων που έλαβαν μέρος ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης π. Αλέξιος Κανίνας, ο Πρωτοσύγκελος της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευσέβιος Σπουργίτης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου, π. Αναστάσιος Παρούτογλου.

Προ της Απολύσεως και μέσα σε κλίμα βαθείας συγκινήσεως ετελέσθη το Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου.

Καθ΄όλη τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν συμφώνως προς τα προβλεπόμενα, εκ των υγειονομικών αρχών μέτρα προστασίας, λόγῳ της πανδημίας covid-19, παρέστησαν συμπροσευχητικώς ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, οι κατά σάρκα συγγενείς του αοιδίμου Ιεράρχου καθώς επίσης και οι παλαιοί συνεργάτες όπως και πολλά πνευματικά του παιδιά.

 

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο νέος μας Μητροπολίτης, ο οποίος ανεφέρθη στη σημασία του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, μέσα από το οποίο αναγεννάται ο άνθρωπος και συνδέεται με τον Θεό καθώς επίσης και στη σημερινή ακουσθείσα Ευαγγελική Περικοπή, προτρέποντας όλους να γίνουν σύγχρονοι καλοί Σαμαρείτες με αγάπη για τον συνάνθρωπό μας.

Εν συνεχείᾳ ανεφέρθη με καρδιακούς λόγους στον προκάτοχό του και «αδελφικό φίλο», όπως τον χαρακτήρισε, μακαριστό Μητροπολίτη Ιωάννη, με τον οποίον συνδεόταν από τα φοιτητικά του έτη στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., τονίζοντας τη μεγάλη του προσφορά , τόσο στην Εκκλησία όσο και στην τοπική κοινωνία της Μητροπόλεως Λαγκαδά, την οποία επί δεκαετία θεοφιλώς εποίμανε, αφήνοντας ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα σε όλα τα καλά και ευλογημένα πνευματικά έργα της επαρχίας αυτής.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι ήρθε με θερμή καρδιά και ανοικτή αγκαλιά ζητώντας από όλους, τους οποίους χαρακτήρισε ως τη νέα του οικογένεια, την συμπαράσταση, την αγάπη και τις προσευχές τους, ώστε να πορεύονται μαζί προς σωτηρία ψυχών και δόξα Θεού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, ο οποίος και ευρίσκεται όπισθεν του ιερού βήματος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, και εν συνεχείᾳ στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο Σεβασμιώτατος κ. Πλάτων εδέχθη τις ευχές του ιερού Κλήρου και του πιστού λαού της επαρχίας εκφράζοντας προς όλους τις ευγνώμονες ευχαριστίες του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Σαρωτικές αλλαγές φέρνει ο κλιματικός νόμος – Τι θα ισχύει για ΙΧ και κτίρια

Την ψήφιση του κλιματικού νόμου

Close