Μάζης: Τον Ερντογάν ενδιαφέρει να σώσει τον εαυτό του και όχι την Τουρκία

Στις «τρέλες» του παράφρονα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά ο Ιωάννης Μάζης.

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής, ο οποίος στο παρελθόν έχει μιλήσει για «θερμό» επεισόδιο που θα στήσουν οι Τούρκοι τον Γενάρη στις Οινούσσες, ενώ μόλις την Κυριακή είπε για το «παιχνίδι» που παίζει ο Σουλτάνος στο Αιγαίο, και τις μετέωρες σχέσεις του με την Τουρκία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, την Δευτέρα με νέες του δηλώσεις έκανε λόγο για αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος τονίζοντας πως «τις εκρήξεις Ερντογάν θα τις πληρώσει όλη η περιοχή».

Ο καθηγητής της Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» παρομοίασε τον Τούρκο Πρόεδρο με «οδηγό μεθυσμένο που πηγαίνει με 300 χλμ πάνω σ’ έναν τοίχο».

Δεν οδηγεί πουθενά αυτή η πολιτική. Μόνο σε εκρήξεις που θα τις πληρώσει όλη η περιοχή. Όταν χτίζεις πάνω σε αίμα και αυτό το χτίσιμο προϋποθέτει κι άλλο αίμα, αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση θα σε οδηγήσει τελικά σε περισσότερο αίμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης.

«Αυτό που σκέφτεται ο Ερντογάν είναι πώς θα σώσει τον εαυτό του. Δεν ενδιαφέρεται για τη χώρα του» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα είχε πει ότι «αυτό το πραξικόπημα θα οδηγήσει σε μεγάλες αγριότητες στην Τουρκία».

Για την κουρδική οργάνωση ΤΑΚ (Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν), που ανέλαβε το διπλό «χτύπημα» στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μάζης σημείωσε πως η οργάνωση δημιουργήθηκε το 2003-2004, απομακρύνθηκε αμέσως από το ΡΚΚ που θεωρεί ενδοτικό και το οποίο, από την πλευρά του, εξ αρχής διαχώρισε τη θέση του από τη συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία έχει διεκδικήσει αρκετά χτυπήματα από το 2005-2008, λιγότερα το 2009 και σχεδόν κανένα από το 2011 και μετά.

Το αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι «πως βλέπουμε να μπαίνουμε σε μία περίοδο που ξανά η οργάνωση αυτή δραστηριοποιείται στον τομέα της τρομοκρατίας και αυτό μας δίνει και τις τρεις τελευταίες διεκδικήσεις της τον Δεκέμβριο του 2015 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, τον Φλεβάρη του 2016 στην Άγκυρα και στις 13 Μάρτιου του 2016 πάλι με 35 νεκρούς και 120 τραυματίες. Είναι η τέταρτη φορά που χτυπάει μέσα σε έξι μήνες».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μάζη, «παράλληλα με μία δήλωση που κάνει ο Τζεμίλ Μπαγίκ στις 15 Μαρτίου του 2016 στους Times του Λονδίου, ο οποίος προεξαγγέλλει ένα αντάρτικο πόλεων […] δηλώνει ότι η επιλογή του κ. Ερντογάν να σκληρύνει τη θέση του απέναντι στον Ερντογάν και το κουρδικό στοιχείο ώστε να συσπειρώσει όλα τα ακραία, τα ακροδεξιά και τα φασιστικά στοιχεία της Τουρκίας στο ΑΚΡ για να δημιουργήσει αυτό που οι προκάτοχοί του είχαν τουρκοϊσλαμική σύνθεση -ένα κράμα τουρκικού εθνικισμού και Ισλάμ- τον οδηγεί σε θερμή σύγκρουση με το κουρδικό στοιχείο».

«Ο Ερντογάν επιλέγει ποιους στέλνει»

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, ο κ. Μάζης είπε πως «ο κ. Ερντογάν πλέον επιλέγει ποιους θα στείλει» δηλαδή «επιλέγει τμήματα που δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα εν γνώσει του».

«Δημιουργεί επιλεκτικά σώματα μεταναστών από Πακιστανούς και Αφγανούς. Κανένας πρόσφυγας. Άρα κάποιος έχει κάνει την επιλογή γι αυτούς τους ανθρώπους και τους έστειλε στην Ελλάδα γιατί ξέρει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν στην Ελλάδα και δεν θα μπορέσουν ποτέ να φύγουν» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

 

ΠΗΓΗ: tribune.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο άγιος Σπυρίδωνας κι οι παραδόσεις
Ο άγιος Σπυρίδωνας κι οι παραδόσεις

Απ’ τ’ άγιου Σπυρίδωνα σπυρί-σπυρί μεγαλώνει η μέρα» λέγαν οι παλιοί

Close