Μάθετε γιατί τα φρούτα μας παχαίνουν «ύπουλα»

Ανάμεσα στους «χρυσούς κανόνες» της διατροφής είναι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων σε φρούτα και λαχανικά.


Επίσης, όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος συνηθίζουν να απολαμβάνουν ως σνακ ένα φρούτο προκειμένου να αποφύγουν περιττές θερμίδες από αρτοποιήματα ή γλυκίσματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, τα φρούτα μπορεί να αποδειχθούν διατροφική «παγίδα» λόγω της επίδρασης που έχουν στον οργανισμό μας τα σάκχαρα που παρέχουν.

 

 

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, το είδος των σακχάρων που βρίσκεται στα φρούτα, η φρουκτόζη, πυροδοτεί την πείνα και τις λιγούρες.
Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν πώς επιδρούν δύο διαφορετικά είδη σακχάρων, η γλυκόζη και η φρουκτόζη, στα «κέντρα ανταμοιβής» του εγκεφάλου και πώς επηρεάζουν την επιθυμία μας να φάμε.

 

 

 

 

Η γλυκόζη βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους υδατάνθρακες, ενώ η φρουκτόζη βρίσκεται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, στο μέλι και σε ορισμένα αναψυκτικά. Η γλυκόζη αποτελεί «καύσιμο» για όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, ενώ η φρουκτόζη μεταβολίζεται κατά κύριο λόγο στο συκώτι.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η φρουκτόζη δεν ενεργοποιεί σημαντικές ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού.

 

 

 

 

Στο πλαίσιο των σχετικών πειραμάτων, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση φρουκτόζης συνοδεύεται από μεγαλύτερη –σε σύγκριση με τη γλυκόζη– ενεργοποίηση των «κέντρων ανταμοιβής» του εγκεφάλου, μεγαλύτερη πείνα και εντονότερη επιθυμία για φαγητό.

 

 

Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, καλό θα είναι όμως να τα συνδυάζουμε με χορταστικά σνακ, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ώστε να κρατήσουμε μακριά την πείνα για περισσότερη ώρα.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ορθόδοξος Συναξαριστής 14 Μαΐου, Χριστός Ανέστη
Συναξάρι 23 Μαΐου, Όσιος Μιχαήλ επίσκοπος Συνάδων ο Ομολογητής

Ο Όσιος Μιχαήλ, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Αρμένιου και καταγόταν από πλούσια και αρχοντική οικογένεια, από τα...

Close