Μανωλόπουλος: Υπερβολή οι τρεις μήνες για την αναμνηστική δόση

Τι ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την αναμνηστική δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες
Για την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία γνωμοδότησε το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης στους τρεις μήνες, μίλησε καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής για την αναμνηστική δόση, «ξέρουμε ότι αυτό είναι ασφαλές καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία από το Ισραήλ και το εάν η χορήγηση γίνει εν τέλει στους τέσσερις ή πέντε μήνες δεν φαίνεται να έχει κάποια διαφορά όσον την ασφάλεια μας αλλά αντιθέτως συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των ατόμων στα οποία η ανοσία εξαντλείται πιο γρήγορα».

Αναφορικά με το διάστημα των τριών μηνών από τη δεύτερη δόση, ο κ. Μανωλόπουλος, τόνισε «τώρα ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί αλλά 4 μήνες είναι ένα καλό διάστημα» αλλά υπογράμμισε ότι και στους τρεις μήνες από θέμα ασφάλειας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό.

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν θα ήταν ορθότερο να γίνει ένα τεστ αντισωμάτων πριν την χορήγηση ο καθηγητής ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως τα τεστ αυτά δεν δίνουν πολύ πληροφορία καθώς πολύ λίγα αντισώματα σχετίζονται με τον κορονοιό.

«Άρα θα πρότεινα απλώς τα άτομα να πάνε να κάνουν την τρίτη τους δόση. Αν κάποιος ανησυχεί πάρα πολύ και θέλει να νιώθει πολύ ασφαλής, αν εκτίθεται πάρα πολύ σε περιβάλλοντα με μεγάλο ιικό φορτίο, μπορεί να πάει και στους τρεις μήνες. Όλοι οι άλλοι και στους τέσσερις και στους πέντε μήνες, είναι ασφαλές» είπε τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ μετά από τους έξι μήνες για την αναμνηστική δόση αλλά αντιθέτως το εξάμηνο να είναι το μέγιστο χρονικό περιθώριο που θα έχει περάσει.

Επιπρόσθετα, εάν κάποιος διαπιστώσει πως και ακόμη και τρεις μήνες μετά από την δεύτερη δόση, έχει αντισώματα για τον κορονοιό και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να προχωρήσει στην τρίτη δόση.Καταλήγοντας ο κ. Μανωλόπουλος είπε, «τα στοιχεία που έχουμε από το Ισραήλ και είναι ξεκάθαρα, δείχνουν ότι με την τρίτη δόση η ανοσιακή απόκριση είναι υψηλή. Ξεπερνάει αυτή των δύο δόσεων».

pentapostagma

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Ο Πάπας έφτασε να επικροτήσει και την Συμφωνία των Πρεσπών… Ο ρόλος του και στον χριστιανισμό

Με άκρως επιφυλακτικότητα

Close