Με ειδικό φως θα κρύψουν τις τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Παρεμβάσεις θα κάνουν για ακόμα μία φορά οι τουρκικές Αρχές στον χριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, που μετά από 52 χρόνια χρήσης ως μουσείο θα μετατραπεί σε κανονικό τζαμί. Τόσο κανονικό, ώστε οι ιθύνοντες κλήθηκαν να βρουν τρόπο οι μουσουλμάνοι που θα προσέρχονται για να προσευχηθούν να μην «ενοχλούνται» από τις αγιογραφίες-έργα τέχνης. Και τον βρήκαν.

Η διαδικασία αποκατάστασης που αναμένεται να στοιχίσει δύο εκατομμύρια τουρκικές λίρες, θα ξεκινήσει εντός του 2017.


Άποψη της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας

Ο Ισμέτ Τσαλίκ, επαρχιακός διευθυντής διαχείρισης μνημείων στην Τραπεζούντα, μίλησε στην τουρκική εφημερίδα για τα σχέδιά της κυβέρνησης για το «Κεντρικό Τζαμί Τραπεζούντας» όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε τον ιερό ναό. «Όταν θα πατάμε το κουμπί, όλες οι τοιχογραφίες θα θαμπώνουν… Έτσι, ο κόσμος θα είναι σε θέση να προσεύχεται χωρίς οποιαδήποτε επιρροή από τις τοιχογραφίες» είπε.


Προσοχή τζαμί!

Παρά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, ο Τσαλίκ επέμεινε ότι το τζαμί θα αποκατασταθεί ώστε να είναι πολύ κοντά στην αρχική του μορφή. «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε το τζαμί ανοιχτό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης. Το να είναι κλειστό το τζαμί για τους επισκέπτες μας ενοχλεί. Έτσι εν μέρει θα παραμείνει ανοιχτό» είπε, υπενθυμίζοντας ότι το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά είναι έχει κλείσει για τον ίδιο λόγο.

* Όλες οι φωτογραφίες είναι της Έρσης Βατού.

.pontos-news.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Γιατί νηστεύουμε το λάδι και όχι τις ελιές
Γιατί το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό λάδι

Το ελαιόλαδο έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλές δεκαετίες ως ένα από τα πιο «υγιεινά» έλαια, αλλά και ως βασικό ευεργετικό...

Close