Με την χορηγία του Ιβάν Σαββίδη ρωσικό ντοκιμαντέρ για τον Ιωάννη Καποδίστρια

 

 

Ο δούκας Ιβάν Αντόνοβιτς Καποδίστριας (όπως ήταν το ρωσικό του ονοματεπώνυμο) είναι μια μοναδική μορφή στην ιστορία της Ρωσίας και της Ελλάδας. Ήταν στην υπηρεσία του ρωσικού αυτοκράτορα, από το 1809 και το 1815 και με απόφαση του Αλέξανδρου του Α’ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Οι Ρώσοι τον θεωρούσαν ένα μεγάλο δάσκαλο της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, οι Έλληνες τον χαρακτηρίζουν εθνικό ήρωα της ελληνικής ιστορίας, ενώ και για τις δυο χώρες ο Καποδίστριας ήταν ο πρώτος ευρωπαϊστής.

Το σενάριο του ντοκιμαντέρ τα γυρίσματα του οποίου πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία και την Ελλάδα σε Κέρκυρα και Ναύπλιο, αναφέρεται και στο γεγονός της σωτηρίας από τον Καποδίστρια, του μεγάλου Ρώσου ποιητή, Αλεξάντερ Πούσκιν από την εξορία, όπου θα καταδικαζόταν για τα ποιήματά του με θέμα την ελευθερία.

Η Μαρία Ξυνόπουλου, διευθύντρια της εταιρίας παραγωγής «Good Production» στη Μόσχα, τονίζει πως η ταινία αποτελεί για αυτήν και προσωπικό στοίχημα. «Δεν είμαι Ελληνίδα, αλλά σύζυγος του Έλληνα, του Ανέστη Ξυνόπουλου, που είχε διατελέσει πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου της ρωσικής πρωτεύουσας. Ήθελα να συμβάλω σε αυτό που λέγεται «διπλωματία της τέχνης του κινηματογράφου»», λέει.

Να σημειωθεί ότι η ταινία, διάρκειας 52 λεπτών, είναι ντοκιμαντέρ με στοιχεία ταινίας μυθοπλασίας. Τον Αλέξανδρο τον Α’ υποδύεται ο ηθοποιός Καζμπέκ Κιμπίζοβ.

Ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ανέφερε πως «Εμείς, οι Έλληνες της Ρωσίας, δεν μπορούσαμε να μείνουμε μακριά από την υλοποίηση αυτού του έργου. Ήταν το καθήκον μας να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη στη δημιουργία μιας ταινίας, για έναν από τους μεγαλύτερους διπλωμάτες της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι η ταινία θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να αποκτήσει την πληρέστερη και ζωντανή ιδέα για την ζωή και των προσόντα του Ιωάννη Καποδίστρια. Όσο για εμένα προσωπικά, έχω βαθύ σεβασμό για την προσωπικότητα του».

Αφηγητής στην ταινία είναι ο ελληνικής καταγωγής, Ρώσος ηθοποιός του θεάτρου και του σινεμά, Ευκλείδης Κιουρτζίδης, που φέρει και τον τίτλο του «εγκεκριμένου καλλιτέχνη της Ρωσίας».

Στα γυρίσματα συμμετέχουν και τα μέλη του Συλλόγου Ελληνίδων Μόσχας «Αγάπη». Ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης Πολίτοβ, ηθοποιός και μπλόγκερ, υποδύεται στην ταινία τον Εβραίο χρυσοχόο και κοσμηματοπώλη που κατασκεύασε το δαχτυλίδι που ο Καποδίστριας δώρισε στην αγαπημένη του Ρωξάνδρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΜΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 3-2- 2018, Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη

  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΜΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη Ώρα έναρξης 19.00 | Είσοδος Ελεύθερη

Close