Με τους ομογενείς της Αντις Αμπέμπα συναντήθηκε ο Τ. Κουίκ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αντίς Αμπέμπα, την πρώτη μέλους ελληνικής κυβέρνησης στην Αιθιοπία μετά από 19 χρόνια, με την οποία φέτος η Ελλάδα κλείνει 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων.

Εκτός από τις συναντήσεις του με το προεδρείο και τα μέλη της ομογενειακής κοινότητας, είχε παράλληλα και διμερείς επαφές με την υπουργό Επικρατείας της Αιθιοπίας, αρμόδιας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χιμούτ Ζεμενέ, και τον δρ Άντονι Μοτε Μαρούπινγκ, επίτροπο Οικονομικών της Αφρικανικής Ένωσης που εδρεύει στην αιθιοπική πρωτεύουσα.

«Από τη πρώτη μέρα της ορκομωσίας μου ως ΥΦΥΠΕΞ, είχα διατυπώσει την απόφασή μου να μη μείνει άλλο ξεχασμένος ο ελληνισμός της Διασποράς της αφρικανικής ηπείρου. Ομογενείς δεν υπάρχουν μόνο στην Αμερική ή την Αυστραλία. Υπάρχουν και σε πολλές χώρες της Αφρικής, κυρίως της Υποσαχάριας, με εντυπωσιακή επιχειρηματική παρουσία και σύνδεση με τη πατρίδα μέσω της γλώσσας, της Εκκλησίας -χάρη στο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο- και διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις εθνικές μας επετείους», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Τέρενς Κουίκ και συνέχισε:

«Ήταν εξαιρετικά συγκινητικές οι στιγμές που έζησα με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες εδώ στην Αντίς Αμπέμπα. Τους συνάντησα στα γραφεία της κοινότητας και στην Ελληνική Λέσχη με την επωνυμία “Ολυμπιακός”, με ετυμολογία από την Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ακόμα πιο συγκινητική, συνεχίζει ο υφυπουργός, ήταν η επίσκεψή του στο ελληνικό σχολείο όπου αγκάλιασε τα παιδάκια, τα περισσότερα πλέον από μεικτούς γάμους, αλλά και ντόπια που μαθαίνουν ελληνικά ως δεύτερη ή τρίτη γλώσσα.

Χαρακτήρισε, «σπουδαία» τη δουλειά που κάνουν εκεί οι αποσπασμένοι δάσκαλοι, «αλλά και οι τοπικοί που έχουν μάθει ελληνικά» και «ευλογημένη» την παρουσία του αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου, τον οποίο επισκέφθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Φρεμεντίου, του πρώτου ορθόδοξου ναού που κτίστηκε εκεί.

Με ιδιαίτερη χαρά, όπως επισήμανε ο κ. Κουίκ, άκουσε από τους μονίμως κατοικούντες στην Αιθιοπία Έλληνες τις λαμπρές επιχειρηματικές επιδόσεις τους, όπως και τα λαμπρά αποτελέσματα ελληνικών επιχειρήσεων που εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Αιθιοπία.

«Μού έλεγαν, μάλιστα», υπογράμμισε, ότι «υπάρχει έδαφος για δουλειά πολλών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να έλθουν από την Ελλάδα, κυρίως των τομέων κατασκευών, νέων τεχνολογιών, διαχείρισης υδάτων και απορριμμάτων κ.ά.-υπενθυμίζοντας ότι η Αιθιοπία εκτός από μία αναπτυσσόμενη χώρα με αγάπη, σεβασμό και εμπιστοσύνη στους Έλληνες, είναι και η έδρα της Αφρικανικής Ένωσης, με όραμα να γίνει η Αντίς Αμπέμπα στην Αφρική, το αντίστοιχο των Βρυξελλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Κουίκ προσέθεσε επίσης, ότι η αφρικανική ήπειρος σε όλα τα επίπεδα δράσης της, πολιτικά, οικονομικά, περιβάλλον κ.λπ. είναι στα πεδία του άμεσου ενδιαφέροντος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος και «με ενεθάρρυνε να επισπεύσω αυτή την περιοδεια μου σε Αιθιοπία, Νότια Αφρική, Μοζαμβίκη και Μποτσουάνα». Επισήμανε δε, ότι τις δύο τελευταίες χώρες, «με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον και με μικρές, αλλά πολύ δυναμικές επιχειρηματικά ομογενειακές κοινότητες δεν έχει επισκεφθεί ποτέ μέλος ελληνικής κυβέρνησης».

3http://www.zougla.gr/politiki/article/me-tous-omogenis-tis-antis-ampempa-sinanti8ike-o-t-koik-1424193

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Συναντήθηκαν οι δύο ξεριζωμένες Παναγίες, Σουμελά και Οδηγήτρια στην Ορεστιάδα
Συναντήθηκαν οι δύο ξεριζωμένες Παναγίες, Σουμελά και Οδηγήτρια στην Ορεστιάδα

Σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής ευλάβειας συνάντησε η... ξεριζωμένη Παναγία των Ποντίων Σουμελά την Παναγία Οδηγήτρια των Θρακιωτών στην Ορεστιάδα.

Close