Στον αστερισμό της γραβάτας η χώρα μετά τα πάρε δώσε της κυβέρνησης με το Μακεδονικό και το χρέος, αλλά η διοικούσα Εκκλησία ακόμη απούσα. Από την προηγούμενη εβδομάδα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει επισημάνει την ανάγκη να επανακαθορίσει η Εκκλησία την στάση της στο Σκοπιανό μετά το “Βόρεια Μακεδονία” της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά μέχρι στιγμής άκρα του τάφου σιωπή από τα επίσημα χείλη.

Την ίδια στιγμή όμως στο Φανάρι υπάρχει κινητικότητα αφού ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συνάντηση με Σκοπιανούς αξιωματούχους.

Όπως μας πληροφορεί το σχετικό ανακοινωθέν ο κ. Βαρθολομαίος είδε προχθες: “τον Ἐξοχ. κ. Oliver Sposovski, Ἀναπληρωτήν Πρωθυπουργόν καί Ὑπουργόν Ἐσωτερικῶν τῆς FYROM, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Ἐντιμ. κ. κ. Dimitar Kovachevsky, Murat Dinçer καί Jan Klod Kayuka, Ἰατρῶν”.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά οι Έλληνες Ιεράρχες για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο έστειλαν τα δικά τους μηνύματα τόσο για το εθνικό μας ζήτημα όσο και για επιμέρους θέματα.

Η Μακεδονία είναι ελληνική. Κάποιοι αθεόφοβοι και απάτριδες έλυσαν το αίνιγμα” σχολιάζει σε νέα παρέμβασή του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος και τονίζει:

“Έπειτα από τήν Συμφωνία της Κόκκινης Γραβάτας, που υπογράφηκε στις Πρέσπες, το Στρατηγείο του «ΑΝΤΙ-ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ» Στρατηγού Ζαχαριάδη, το αίνιγμα της Μακεδονίας, καθώς φαίνεται, οριστικά πλέον λύθηκε! Οι εξελίξεις έρχονται υπό την μορφή καταιγίδας! «Ετοιμάζουν «ένωση» της Μακεδονίας» «..ακρωτηριάζοντας την Ελλάδα, όπως επιθυμεί το Βερολίνο»! Μακάρι να είναι φαντασιώσεις! Με αντάλλαγμα μια γραβάτα η Ελλάδα μας πουλήθηκε! Μακάρι να είναι ψέμματα!”

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος μίλησε για κοιμώμενες συνειδήσεις και επισήμανε πως μας λείπει το αγωνιστικό πνεύμα κατά της αμαρτίας και κατά του πειρασμού. Δεχόμαστε, σε πολλές περιπτώσεις αδιαμαρτύρητα, όσα αντίθεα, ανθελληνικά και ανήθικα νομοθετούν οι κρατούντες της πατρίδος μας.

“Και ο πλέον αδαής βλέπει να βάλλεται η Ελλάδα σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και να υλοποιείται με τον τρόπο αυτό το σκοτεινό σχέδιο των εχθρών της πατρίδος μας.

Μόνο συμπτώσεις δεν μπορούν να θεωρούνται οι επιθέσεις κατά της Εκκλησίας, η αλλοίωση της θρησκευτικής αγωγής των νέων Ελλήνων, η διαστρέβλωση της ιστορίας μας, ο ηθικός βόρβορος που έφθασε στο σημείο ο «ναός» της δημοκρατίας να στολίζεται στα χρώματα της σημαίας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και τέλος η συνθηκολόγηση και η άνευ όρων παράδοση στα Εθνικά μας θέματα.

Ξεπουλήθηκε η ποτισμένη με αίμα μαρτύρων και ηρώων Μακεδονία μας και τώρα σειρά έχει η παραχώρηση Ελληνικών χωρικών υδάτων στην Αλβανία. Στις δύσκολες αυτές στιγμές χρειάζεται όλοι μας να εντείνουμε την προσευχή μας και να γυρίσουμε στον Χριστό, στην μοναδική μας ελπίδα και απαντοχή” ανέφερε.

Αλλά και ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα της Μακεδονίας, «που αυτές τις μέρες κυριαρχεί στις ψυχές των πανελλήνων. Αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας είναι πρόκληση στην ιστορική μας αυτοσυνειδησία, στην ιστορική αλήθεια, στην εθνική μας αξιοπρέπεια, στα αίματα και στις θυσίες των πατέρων μας.

Η Μακεδονία υπήρξε ανέκαθεν ο προμαχώνας της Ελλάδος. Αν όλα ανατραπούν στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των συμφερόντων, αύριο θα έρθει η σειρά της Θράκης, της Κύπρου, της Ηπείρου. Το πρόβλημα πρέπει ν΄ αντιμετωπίζεται με νηφαλιότητα, χωρίς κραυγές και ακρότητες, αλλά και με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα.

Ουδείς δύναται, ούτε εκείνοι που διοικούν αυτόν τον τόπο, να διαγράψει και να υποστείλει τα εθνικά μας δίκαια, διότι η ιστορία είναι αδέκαστη και η κρίση της θα είναι καταπέλτης για εκείνους που αποφασίζουν ενάντια στην αλήθεια και στο αυτονόητο…». Ο κ. Θεολόγος αναφέρθηκε και στην μεγάλη ευθύνη της Εκκλησίας μας, «η οποία πρέπει να σταθεί στο μέσον, για να αποτρέψει ενδεχόμενο διχασμό και διχόνοια…».

Σε άλλο μήκος κύματος ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελληνική Ορθόδοξη οικογένεια, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Έλληνες είναι πλέον ένας λαός που συνεχώς γερνάει καθώς οι νέοι μας φοβούνται να κάνουν παιδιά.

Εξ αυτού του γεγονότος το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο και καθώς η χώρα μας έχει καταστεί χώρα υποδοχής μεταναστών, οι οποίοι παρεμπιπτόντως συνεχώς πληθαίνουν, αυξάνεται κατά αυτόν τον τρόπο ο κίνδυνος της εξαλείψεως του Έλληνα, όπως τον γνωρίζαμε έως σήμερα. Χωρίς όμως να είναι απόλυτος επεσήμανε ότι οι Έλληνες δεν υπήρξαν ποτέ ξενοφοβικός λαός χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την Ιστορία μας και καταδεικνύοντας μέσω της παραδόσεως, της πίστεως των ηθών και των εθίμων μας τους τρόπους με τους οποίους κάναμε όλους όσοι έρχονταν να κατοικίσουν στην Πατρίδα μας Ελληνόψυχους.

Βέβαια επεσήμανε ότι ποτέ στο παρελθόν ο αριθμός των μεταναστών δεν ήταν τόσο μεγάλος και ταυτόχρονα ο αριθμός της τεκνοποιίας των Ελλήνων τόσο μικρός. Η σύγκριση αυτή είναι που προβληματίζει όλους όσοι αγαπάμε την Πατρίδα μας.

Στο δημογραφικό πρόβλημα αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας καθώς και στην διαφορά της προηγούμενης γενιάς με την σημερινή επισημαίνοντας πως “πήραμε την ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή”.

Τέλος και ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων χθες το απόγευμα άστραψε και βρόντηξε για το Μακεδονικό.

«Καί αὐτό θά πρέπει νά τό ἔχουν πάντοτε ὑπόψη τους φίλοι καί ἐχθροί, γεί τονες καί σύμμαχοι. Θά πρέπει νά τό ἔχουν ὑπόψη τους καί σέ αὐτές τίς κρίσιμες ἡμέρες γιά τήν πατρίδα μας καί τή Μα κεδονία μας, πού κάποιοι νόμισαν ὅτι ἀρκεῖ μία ὑπογραφή, ἀρκεῖ μία συμφωνία γιά νά κλείσει δῆθεν ἕνα θέμα πού ἐκκρεμεῖ χρόνια, τό θέμα τοῦ ὀνόματος τοῦ γειτονικοῦ μας κράτος. Ξέχασανὅμως ὅτι δέν ἐκκρεμοῦσε μέ δική μας ὑπαιτιό τητα, ἀλλά μέ ὑπαιτιότητα τῶν γειτόνων μας, πού δένἤθελαν νά ὑποχωρήσουν ἀπό τίς παράλογες ἀπαιτήσεις τους νά ὑφαρπάσουν τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μας, νά κλέψουν τήν ταυτότητά μας, νά σφετερισθοῦν τόν πολιτισμό μας· πού δένἤθελαν νά ἀπαρνηθοῦν τίς ἀλυτρωτικές τους ἐπιδιώξεις καί τίς παράδοξες θεωρίες γιά ἕνα δῆθεν μακεδονικό ἔθνος» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Κάποιοι τά ξέχασαν ὅλα αὐτά καί νόμισαν ὅτι ξεχάσαμε καί ἐμεῖς τήν πατρίδα μας, τήν ταυτότητά μας, τήν ἱστορία μας, τήν ἐθνική μας ἀξιοπρέπεια, καί θά δεχθοῦμε τή συμφωνία πού ὑπέγρα ψαν καί παραβιάζει κατάφορα τά δίκαιά μας, τά δίκαια τῆς Μακε δο νίας μας, γιά τά ὁποῖα ἀγωνί σθη καν, θυσιάσθηκαν καί ἔχυσαν τό αἷμα τους οἱ πατέρες μας.

Ὅμως δέν τά ξεχάσαμε ὅλα αὐτά οὔτε πρόκειται νά τά ξεχάσουμε, ὅπως δέν πρόκειται νά ξεχάσουμε καί ὅσους τά παραχώρησαν μέ μία ὑπογραφή πού ἔβαλαν ἐλαφρᾷ τῇ καρδίᾳ, καί θά πρέπει νά τό δια κη ρύσσουμε μέ κάθε τρόπο καί πρός ὅλες τίς κατευθύνσεις αὐτό».