Μητροπολίτης Βεροίας για την 25η Μαρτίου: «Ο,τι και εάν υποστηρίζουν, η πίστη έδωσε δύναμη στους αγωνιστές της ελευθερίας»

Το διπλό μήνυμα της 25ης Μαρτίου και το ρόλο που διαδραμάτισε η πίστη στην ελευθερία της Ελλάδας, καλεί τον Ελληνικό Λαό, να μην το ξεχνά , ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.
Συγκεκριμένα :

† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
ελέω Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης
της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
προς τον ιερόν κλήρον και τον ευσεβή λαόν
της καθ’ ημάς θεοσώστου Επαρχίας.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

«Της Εύας νυν δι᾽ εμού καταργείσθω κατάκριμα, αποδότω δι᾽ εμού το οφείλημα σήμερον».

Αυτούς τους λόγους θέτει σήμερα, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εορτή της προαναγγελίας της λυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους, διά της εκ της Παναγίας Παρθένου σαρκώσεως του Θεού Λόγου, στα χείλη της Υπεραγίας Θεοτόκου ο ιερός υμνογράφος. «Ας καταργηθεί τώρα δι᾽ εμού η καταδίκη της Εύας, και ας αποδοθεί με τη δική μου υπακοή το χρέος της σήμερα».

Δεν είναι ποιητική υπερβολή οι λόγοι αυτοί, έστω και αν η Παναγία μας δεν τους διατύπωσε με αυτόν τον τρόπο. Ο δικός της ταπεινός λόγος προς τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, που της εκόμισε το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας επιλογής, το «ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου», είναι η δική της ευφρόσυνη αγγελία προς ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, όπως την ερμηνεύει ο ιερός υμνογράφος.

Γιατί, αν η παρακοή της Εύας στην εντολή του Θεού ήταν ικανή να εκδιώξει τους πρωτοπλάστους από τον παράδεισο και να καταδικάσει τους ανθρώπους να ζούν για αιώνες μακριά από τον Δημιουργό τους Θεό, υπόδουλοι στην αμαρτία και στον αρχηγό της, η υπακοή της Κεχαριτωμένης Κόρης της Ναζαρέτ δεν απελευθερώνει μόνο αυτήν από την κατάρα της αμαρτίας, αλλά γίνεται και η αρχή και η αφορμή της σωτηρίας και της λυτρώσεως όλων των ανθρώπων, γίνεται η απαρχή της επαναφοράς του ανθρώπου εκεί από όπου εξέπεσε, από την αγάπη του Θεού, γίνεται η συμμετοχή του ανθρωπίνου γένους στο σχέδιο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του.Ο Θεός εξαλείφει την ανυπακοή της παλαιάς Εύας χάρη στην υπακοή της νέας Εύας, της Παναγίας, και διαγράφει το χρέος της παρακοής προσφέροντάς μας τη σωτηρία.

Διπλό, λοιπόν, το χαρμόσυνο μήνυμα που ακούεται σήμερα. Χαρμόσυνο για την Παναγία, χαρμόσυνο και για ολόκληρο τον κόσμο. Χαρμόσυνο για όσους ζούν και όσους θα ζήσουν. Χαρμόσυνο και για όσους περίμεναν επί αιώνες στον Άδη να ελευθερωθούν από τα δεσμά του θανάτου.

Διπλό όμως το χαρμόσυνο μήνυμα και για εμάς τους Έλληνες, που μαζί με το μήνυμα της πνευματικής μας σωτηρίας ακούσαμε ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού και το μήνυμα της απαρχής της ελευθερίας του Γένους μας.
Αυτή τη διπλή εορτή εορτάζουμε σήμερα. Αυτόν τον διπλό Ευαγγελισμό, που άνοιξε μία νέα σελίδα στην ιστορία μας και απέδειξε για μία ακόμη φορά τον ακατάλυτο δεσμό του Έθνους μας με τον Χριστό και την Παναγία Μητέρα του.

Σε αυτό τον ακατάλυτο δεσμό πίστευαν οι πατέρες μας που ξεσηκώθηκαν το 1821 για να ελευθερώσουν με ανύπαρκτα υλικά μέσα την πατρίδα από τον αλλόθρησκο δυνάστη.

Σε αυτό τον ακατάλυτο δεσμό πίστευαν, όταν έπαιρναν την απόφαση να πολεμήσουν και να θυσιασθούν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Σε αυτό τον ακατάλυτο δεσμό του Γένους μας με τον Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο πιστεύουμε και εμείς σήμερα, έστω και εάν κάποιοι επιχειρούν να τον κλονίσουν, έστω και εάν κάποιοι επιχειρούν να δώσουν νέες ερμηνείες στην Ιστορία, επιχειρούν να εξηγήσουν με τον δικό τους τρόπο τα γεγονότα, επιχειρούν να διδάξουν τη δική τους αλήθεια, ξαναγράφοντας την Ιστορία σύμφωνα με τα ιδεολογήματά τους.

Ο,τι όμως και εάν υποστηρίζουν, ο,τι και εάν γράφουν, η πίστη ήταν αδιαμφισβήτητα αυτή που έδωσε τη δύναμη στους αγωνιστές της ελευθερίας να πολεμήσουν, ήταν αυτή που μας διατήρησε ως Έθνος σε καιρούς χαλεπούς και είναι αυτή που μας δίνει και σήμερα την ελπίδα να συνεχίσουμε την πορεία μας σε ένα κόσμο που δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του και να βαδίζει χωρίς πυξίδα στην αυτοκαταστροφή.

Δικό μας χρέος είναι να μην ξεχνούμε ποτέ την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε στον Θεό, γιατί μας απελευθέρωσε από τα δεσμά της αμαρτίας. Να μην ξεχνούμε την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε στην Παναγία μας, γιατί με την υπακοή της συνήργησε στη σωτηρία μας. Να μην ξεχνούμε να δοξάζουμε τον Θεό και την Παναγία Μητέρα μας, γιατί μας χάρισαν το πολύτιμο δώρο της ελευθερίας, για το οποίο αγωνίσθηκαν με τόλμη και αυτοθυσία οι πατέρες μας. Δικό μας χρέος είναι να φανούμε αντάξιοι της σωτηρίας αλλά και της ελευθερίας μας, μένοντας εδραίοι και αμετακίνητοι στην πίστη μας.

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

Ο Μητροπολίτης

† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η Νίκη το 1821 οφείλεται αποκλειστικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας

Εξαιρετική ομολογουμένως επιτυχία, σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε για μία ακόμη φορά το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος...

Close