Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας: Μήνυμα για την εορτή των Χριστουγέννων

1. Χριστούγεννα σήμερα, αδελφοί χριστιανοί. Εορτάζουμε ότι ο Υιός του Θεού σαρκώθηκε και έγινε άνθρωπος. Ενώθηκε με την φύση μας την ανθρώπινη, για να την αγιάσει και να την θεώσει. Ο Υιός του Θεού από τον ουρανό ψηλά κατέβηκε στην γη χαμηλά, για να πάρει τον άνθρωπο από χαμηλά και να τον ανεβάσει ψηλά. Ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος για να κάνει τον άνθρωπο θεό. «Ενηνθρώπησεν, ίνα θεώση τον άνθρωπον», όπως το λέγει ο Μέγας Αθανάσιος.

2. Αυτός, χριστιανοί μου, ήταν ο σκοπός του ανθρώπου, για τον οποίο δημιουργήθηκε. Να ενωθεί με τον Θεό. Αλλά είναι δυνατόν η δική μας ανθρώπινη φύση να ενωθεί με την θεία φύση και να θεωθεί; Πως και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Γι᾽ αυτό ακριβώς, χριστιανοί μου, ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος για να δείξει στον άνθρωπο τον τρόπο προς την θέωση. Δηλαδή, δεν έφτανε που ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο, αλλά για την θέωση του ανθρώπου έπρεπε και να σαρκωθεί ο Θεός. «Έδει σαρκωθήναι». Έτσι, επειδή στην συνέχεια συνέβηκε και η πτώση, η αμαρτία δηλαδή του ανθρώπου, «έδει παθείν» (Πραξ. 17,3), έπρεπε να σταυρωθεί, για να μας δώσει με την σταυρική Του Θυσία την άφεση των αμαρτιών μας.

3. Στον κόσμο που ήρθε ο Υιός του Θεού, ο Χριστός, αδελφοί, έφερε την θεογνωσία και κήρυξε όμορφη θεική διδασκαλία, που είναι γραμμένη στο άγιο Ευαγγέλιο. Αυτή την διδασκαλία του Ιησού Χριστού, του γεννηθέντος Μεσσία, πρέπει να μελετάμε συνεχώς και με βάση αυτή την διδασκαλία να ρυθμίζουμε την ζωή μας. «Να ζούμε βίο τέλειο κατά το Ευαγγέλιο», όπως μας το λένε τα κάλαντα των παιδιών μας.

4. Αλλά να σας πω και το άλλο. Ξέρετε, χριστιανοί μου, γιατί ο Χριστός έγινε άνθρωπος και ήρθε ανάμεσά μας; Για να κάνει την οικογένειά Του! Και σ᾽ αυτήν την οικογένεια ανήκουμε όλοι εμείς οι βαπτισμένοι χριστιανοί. Γιατί το βάπτισμα είναι η θύρα από την οποία μπαίνουμε στην ιερή αυτή οικογένειά Του. «Εκκλησία» λέγεται η οικογένεια αυτή του Θεού. Σ᾽ αυτήν την οικογένειά μας νοιώθουμε ωραία με την αγάπη στον Θεό και την αγάπη μεταξύ μας. Στην Εκκλησία μας λεγόμαστε και είμαστε όλοι «αδέλφια», γιορτάζουμε όλοι μαζί και τρώμε όλοι μαζί! Η τροφή μας είναι θεική. Τρώμε τον Ίδιο τον Θεό! Ο Ιώβ κάποτε είχε πεί από παλαιά, προτού ακόμη να γεννηθεί ο Χριστός. Είχε πεί: «Ποιος θα μου δώσει την σάρκα (του Θεού) να του την φάω;» (Ιώβ 31,31).

Με την σάρκωση του Υιού του Θεού, που εορτάζουμε σήμερα, και με την εντολή που μας έδωσε «να τρώτε το Σώμα Μου» και «να πίνετε το Αίμά Μου», έχουμε πραγματικά ένα Θείο Δείπνο, στο Οποίο γευόμαστε ουσιαστικά τον Θεό μας. Όλα αυτά τα αγαθά που ζούμε στην Εκκλησία μας, αλλά και τα άλλα αγαθά που περιμένουμε και στην μελλοντική μας ζωή, στην Βασιλεία του Θεού, όλα αυτά τα αποκτήσαμε με την Γέννηση του Χριστού, που εορτάζουμε σήμερα. Γι᾽ αυτό και δοξάζουμε μαζί με τους αγγέλους και λέγουμε: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»!

Χρόνια Σας πολλά!
Με πολλές ευχές
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Έκθεση φωτογραφίας της Ελένης Πατρινού
Έκθεση φωτογραφίας της Ελένης Πατρινού

Mοναδικές φωτογραφίες όπου αναδεικνύεται η ομορφιά της Αμφίκλειας.

Close