Μητροπολίτης Κερκύρας: «Η όποια προσφορά των κοσμικών οργανώσεων γίνεται από συμφέρον»

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Κορακιάνας λειτούργησε το πρωί της Κυριακής των Απόκρεω 7 Μαρτίου 2021 λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος χειροτόνησε εις διάκονο τον κ. Θεοφάνη Γάλλο, έγγαμο, πατέρα ενός παιδιού, ο οποίος φοιτά στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Βελλάς.

Προσφωνώντας τον χειροτονούμενο ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι λαμβάνει την ιερωσύνη σε μία εποχή όπου έχει εκλείψει ο σεβασμός στον κληρικό, οι άνθρωποι δεν του εύχονται «να χαίρεσαι την βασιλεία σου», όπως παλαιότερα. Είναι Γολγοθάς η διακονία στην Εκκλησία. Διαπρέπουν οι άνθρωποι στα κοσμικά πράγματα και αποφεύγουν την διακονία του πλησίον. Όμως αν ο άνθρωπος προσλαμβάνει την χάρη του Θεού, που προσκαλεί για την διακονία τον κληρικό. Και τότε γίνεται έμπειρος του λόγου του Χριστού ότι « πύλαι Άδου ου κατισχύσουσι της Εκκλησίας».

Όπως αναφέρει το Ευαγγέλιο των Απόκρεω το κριτήριο του Θεού είναι η αγάπη. Αυτή η αγάπη γίνεται θυσία υπέρ του αδελφού μας. Σήμερα σφραγίζουμε, κλείνουμε τις καρδιές μας, δεν αλληλοπεριχωρούμεθα, παραδιδόμενοι σε μία ψυχρότητα. Η όποια προσφορά των κοσμικών οργανώσεων γίνεται από υπολογισμό, από συμφέρον τις περισσότερες φορές και δεν είναι θυσιαστική και δοτική. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αμαρτία. Και ο κληρικός καλείται να αναστήσει τον άνθρωπο από την αμαρτία, από το ψεύδος, την κακία, το μίσος. Η αμαρτία είναι η αντίθεση στην αγάπη. Γι’ αυτό και ο κληρικός πρέπει να είναι ετοιμασμένος στην αλλοπρόσαλλη κοινωνία να οργώσει πνευματικά την ζωή και την καρδιά των ανθρώπων, με ταπείνωση και αλληλεγγύη και πορεία αγιότητας.

Γι’ αυτό και ο κληρικός οφείλει να καθαριστεί πρώτα ο ίδιος, να φωτιστεί για να καθαρίσει και να φωτίσει εν Αγίω Πνεύματι τους άλλους. Αγώνας και κόπος είναι απαραίτητα και αυτή είναι η ευχή του επισκόπου στον νέο κληρικό: να αγωνιστεί με όλη του την δύναμη να φανεί άξιος της κλήσεως του και να διακονήσει τον λαό του Θεού στην άνυδρη εποχή, ώστε να κάνει τον κόσμο να ξεδιψάσει με το Ευαγγέλιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μόρφου Νεόφυτος: «Έρχονται προφητευμένα γεγονότα που θα δώσουν διέξοδο και στον πόνο της Κύπρου…»
Μ.Μόρφου Νεόφυτος: «Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα στην Ορθόδοξη Λατρεία της Εκκλησίας μας»

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, καταφέρεται με αδιάσειστα επιχειρήματα στην καινοφανή ιδέα που κάποιοι προωθούν στην Ελλαδική Εκκλησία για την εισαγωγής...

Close