Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Η Παναγία μας καλεί να γεννήσουμε την ανθρωπιά μέσα μας»

Γενέθλια της Παναγίας
Οι ιστορικές Ιερές Μονές Παναγίας Δαμάστας και Παναγίας Αντινίτσης ήταν το επίκεντρο του εορτασμού του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη μας.

Στις Ιερές Ακολουθίες προέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών και ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος με συμμετοχή πλήθους κληρικών και μοναχών, μεταξύ των οποίων και ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, Αρχιμ. π. Αχίλλιος Τσούτσουρας.

Η Πανηγυρική Ακολουθία του Εσπερινού, μετεδόθη απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 fm) και διαδικτυακά, ενώ ανήμερα ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατόπιν ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, μετεδόθη απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησιάς της Ελλάδος.

Τους Ιερούς ύμνους και τις δύο ημέρες, απέδωσε με αρτιότητα, Βυζαντινός χορός Ιεροψαλτών, αποφοίτων και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», υπό του Διευθυντού αυτής και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Στο κήρυγμά του στην Μονή Δαμαστας ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στο νόημα της Εορτής μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Έρχεται η γιορτή της Παναγίας μας, έρχονται τα γενέθλια της Παναγίας μας, να μας φανερώσει ότι καλούμαστε να γεννήσουμε μέσα στη ζωή μας την αληθινή ανθρωπιά, τον αληθινό ανθρωπισμό. Κι έρχεται να πει και σε εμάς τους χριστιανούς του σήμερα ότι τον Θεό θα τον βρούμε μέσα στην τρυφερότητα της ανθρωπιάς μας, μέσα στην ιστορικότητα του ενδιαφέροντος μας για τον άλλον, μέσα στη συμπόνια, μέσα στην ευσπλαχνία, μέσα στην επιείκεια, μέσα στην καλοσύνη, μέσα στη συγχωρητικότητα, μέσα στο αληθές ενδιαφέρον για τον πονεμένο, για τον περιθωριακό, για τον πτωχό, για τον κατατρεγμένο, για τον άνθρωπο που βιώνει ανισότητα, για τον άνθρωπο που αισθάνεται, ότι βρίσκεται σε αποκλεισμό. Αν δεν εκφράσουμε εκεί την αγάπη μας προς το Θεό και την πραγματική μας σχέση με την Παναγία, τότε θα είμαστε μιας άλλης μορφής ειδωλολάτρες και τα είδωλα, τα οποία θα προσκυνούμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε, θα είναι ο εαυτός μας και ο εγωισμός μας, όπως νομίζουμε ότι θα αντικατοπτρίζεται μέσα στο πρόσωπο της Παναγίας, ή στο πρόσωπό των Αγίων.

Η Παναγία δεν ήρθε στη ζωή μας για να αναδείξει τον εγωισμό μας. Η Παναγία ήρθε στη ζωή μας για να αναδείξει τη δυνατότητά μας, να ακολουθούμε το δρόμο της, που είναι δρόμος ταπείνωσης, θυσίας, σεμνότητας, σιωπής και προσφοράς».

Ανήμερα της Εορτής, στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών, ομιλώντας για την Εορτή της Παναγίας, ανέλυσε την έννοια της πραγματικής απελευθερώσεως του ανθρώπου από τα στειρωτικά δεσμά της φιλαυτίας και του εγωισμού, τα οποία και τον κρατούν μακριά από τον Θεό και τα οποία διέλυσε με την γέννησή Της η Παναγία.

Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η Γέννηση της Παναγίας, είναι το απόσταγμα της αφιέρωσης στον Θεό, της προσευχής προς τον Θεό, της συνεργασίας του ανθρώπου με τον Θεό, της παράδοσης της ζωής μας στο θέλημα του Θεού….

Έρχεται η Παναγία μας, για να μας προβάλλει το μοντέλο όχι της παλαιάς Εύας, αλλά το δικό της, της νέας Εύας. Το μοντέλο, Θεός άνθρωπος, ο Θεός που γίνεται άνθρωπος. Γι’ αυτό και το Αποστολικό ανάγνωσμα που ακούσαμε σήμερα και είναι αφιερωμένο πάντα στις Εορτές της Παναγίας μας, μας παρουσιάζει το Μυστήριο της κένωσης. «Τοῦτο φρονείσθω ἐν ὑμῖν ὃ καὶ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ…». Ο Θεός που γίνεται άνθρωπος είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός που κατεβαίνει να συναντήσει τον άνθρωπο, ο Θεός ο οποίος απορρίπτει, παραιτήθηκε από τη δύναμή του και την εξουσία του και ανεβαίνει πάνω στο Σταυρό και πεθαίνει για τον άνθρωπο. Και αυτό είναι το μοντέλο ζωής που προβάλλει η Παναγία μας στην δική μας ζωή.

Να εγκαταλείψουμε την θεότητα της παντοδυναμίας μας, να εγκαταλείψουμε την θεότητα της δύναμής μας, της ισχύος μας, να εγκαταλείψουμε τη θεότητα της αυθεντίας μας που νομίζουμε ότι έχουμε και να γίνουμε άνθρωποι, να γίνουμε άνθρωποι, να κατεβούμε στο επίπεδο του άλλου, να ακούσουμε τη φωνή του, να δούμε τον κόσμο με τα μάτια του, να αισθανθούμε την καρδιά του, να αφουγκρασθούμε τον πόνο του, να ακουμπήσουμε και να του δώσουμε την δυνατότητα να ακουμπήσει πάνω μας. Αυτό μας φανερώνει και μας αποκαλύπτει σήμερα η Εορτή της Παναγίας μας και αν θέλετε, αυτή είναι η απάντηση και η λύση στο πρόβλημα κάθε εποχής, αλλά και στα προβλήματα της σημερινής εποχής. Αν οι ισχυροί αυτού του κόσμου, οι οποίοι δεν είναι κατ’ ανάγκη μόνο οικονομικά ισχυροί και κυρίως όσοι αισθάνονται ότι είναι ισχυροί, αποφασίσουν να απελευθερωθούν από την κατάρα της αυτοθέωσης και να μπούν στην ευλογία της υπέρβασης και της αγάπης και της εξόδου από τον εαυτό μας, τότε πραγματικά θα γεννιέται μέσα στη ζωή μας και μέσα στην καρδιά μας η αληθινή αγάπη, η αληθινή ανθρωπιά ».

Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ωμίλησε για την Εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και αναφερόμενος στο Πρόσωπό Της υπογράμμισε:

«Η Παναγία, παμπεριεκτικό πρότυπο ζωής για κάθε Ορθόδοξο χριστιανό. Η Γέννησή Της, καρπός πίστεως του Ιωακείμ και της Άννης, ο ευλογημένος καρπός της κοιλίας Της, αίτιος σωτηρίας των πιστών όλων των αιώνων. Η Παναγία ζωή Της, η μητρικής Της αγκαλιά πάντοτε χωρητική και αναμένουσα την επιστροφή των παιδιών της».

Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ.κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, Ιωάννης Οικονόμου και Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιπεριφεριάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, οι Δήμαρχοι Λαμιεών κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο τ. Υπουργός κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Περιφερειακός Αστυνομικός διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδος Αχριπυράρχος Σωτήριος Κορέλας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Δοικητής της 63 ΜΕ Συνταγματάρχης Δημήτριος Γουργιώτης ως εκπρόσωπος του Φρούραρχου Λαμίας Ταξιάρχου Ιωάννου Ανδριώτη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος κ. Χρήστος Γεωργίου, ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και Συλλόγων του τόπου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Κορονοϊός: Πως θα γίνει φέτος ο αγιασμός στα σχολεία

Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου και οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς θα κληθούν να εφαρμόσουν...

Close