Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Χωρίς παπά η επαρχία και το χωριό αποκεφαλίζεται»

Με πάνδημη τη συμμετοχή του ευλαβούς λαού της Λαμίας εορτάσθηκε η Ιερά Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού, του προστάτου και ακοιμήτοι φρουρού του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Οπως αναφέρει το ανακοιοινωθέν της Μητρόπολης: «Επίκεντρο της λαμπράς πανηγύρεως το εορτάζων καλλιμάρμαρο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου. Το μοναδικό στην περιοχή μας όπου έλκει καθημερινά εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι προστρέχουν στη χάρη του Αγίου για να προσευχηθούν και να ανάψουν ένα κερί, ζητώντας την θαυματουργική παρέμβασή του αλλά και ευχαριστώντας τον για όλα τα θαύματα που επιτελεί.

Την Πέμπτη 4 Μαΐου το απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου με την συμμετοχή ιερέων και διακόνων της πόλεως.

Μετά την λιτή τελέσθηκε αρτοκλασία στο προαύλιο του Ναού, κατά την διάρκεια της οποίας ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε για την ζωή, το μαρτύριο και την θαυματουργική εύρεση των χαριτοβρύτων λειψάνων του Αγίου Εφραίμ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής:

«Να είστε βέβαιοι απόψε όλοι αγαπητοί μου χριστιανοί ότι απόψε είναι μαζί μας και ευφραίνεται ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Εφραίμ ο Θαυματουργός.

Ο Άγιος Εφραίμ εμαρτύρησε με φρικτά βασανιστήρια, ο Θεός όμως τον χαρίτωσε με μεγάλες ευεργεσίες τις οποίες διανέμει στους ανθρώπους που εκζητούν την ευεργεσία του και την μεσιτεία του. Έχει συνταράξει όλο τον κόσμο με τα θαύματα, τις εμφανίσεις του και την παρουσία του.

Οι Άγιοι αγωνίστηκαν στην ζωή τους και στην συνέχεια χαριτωμένοι από τον Θεό ευεργετούν τον κόσμο μεταφέροντας την αγάπη, τα δώρα και τα χαρίσματά Του στον κόσμο, δηλαδή την πίστη, την αγαθοσύνη, την πραότητα, την ελπίδα και πάνω απ’ όλα την αγάπη. Δώρα πολύτιμα τα οποία προσφέρουν όλοι οι Άγιοι στον κόσμο, όπως και ο Άγιος Εφραίμ.

Ένα Έθνος και μια πόλις που τιμά τους Αγίους της έχει δύναμη. Αν αποκοπούμε από τους Αγίους μας θα μείνουμε μόνοι και απροστάτευτοι.

500 χρόνια ο θησαυρός αυτός ήταν κρυμμένος και ο Θεός όταν έπρεπε τον απεκάλυψε μέσω της αγιασμένης μακαριστής Γερόντισσας Μακαρίας Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεας Μάκρυς, για να ενδυμανώσει την πίστη και το φρόνημα του πιστού λαού».

Τέλος ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος να μεσιτεύει υπέρ πάντων ημών και να είναι αρωγός και προστάτης στην ζωή μας.

Ανήμερα την Εορτής, Παρασκευή 5 Μαΐου στο Ιερό παρεκκλήσιο τελέσθηκε Πανηγυρική, Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου με την αγιαστική παρουσία αποτμήματος του χαριτοβρύτου Ιερού λειψάνου του Αγίου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την εις διάκονον χειροτονία ενός ακόμη αμίσθου κληρικού, του μοναχού π. Μωϋσεως Χειμευτού, αδελφού της Ιεράς Μονής Αντινίτσης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Αταλάντη και τον οποίο ο Σεβασμιώτατος προορίζει για να υπηρετήσει στο μέλλον ως εφημέριος στο χωρίο Κυπαρίσσιον Αταλάντης, στη γενέτειρα του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία.

Απευθυνόμενος προς το νεοχειροτονηθέντα ο Σεβασμιώτατος του έδωσε τις πατρικές του συμβουλές με τις οποίες ο π. Μωϋσής θα πρέπει να εφοδιαστεί για να έχει μια επιτυχημένη ιερατική πορεία.

«Αγάπη, ζήλο προς της Εκκλησία και αφοσίωση προς τον Θεό, αρετές που είχε και ο Άγιος Εφραίμ, αρετές που πρέπει να κατέχει κάθε Ορθόδοξος κληρικός.

Ο λαός ζητά από την Εκκλησία πνευματική προστασία. Η Εκκλησία ως φιλόστοργος μητέρα δίδει εκτός από την πνευματική και υλική και κοινωνική προστασία. Να σταθείς ως πατέρας και να διακονήσεις το ποίμνιο σου με αγάπη και να είσαι βέβαιος ότι οι κάτοικοι του χωριού θα σε αγκαλιάσουν και θα σε στηρίξουν.

Ο ευλογημένος λαός της Ελλάδος είναι ο εκλεκτότερος λαός, διότι έχει την ορθή πίστη αλλά έχει και καλή πατρογονική υποδομή. Όταν κινδυνεύει ο λαός μας προστρέχει στην αγκαλιά της Εκκλησίας και αυτή η ενότητα μας σώζει από κάθε κίνδυνο και δυσκολία».

Να προσεύχεστε αδελφοί μου να αναδεικνύει ο Θεός αξίους εργάτες του αμπελώνος του. Στην δύσκολη αυτή εποχή που στην περιρέουσα ατμόσφαιρα κυριαρχεί η αθεΐα, προσέρχονται παιδιά και νέοι με τόλμη και ηρωϊσμό και χειροτονούνται άμισθοι κληρικοί.

Η Μητρόπολις μας δεν εκάμφθη από την αδιοριστία των ιερέων, αλλά ανέλαβε το μεγάλο ρίσκο και χειροτονεί αμίσθους ιερείς, νέα παιδιά με οικογένειες οι οποίοι θυσιάζονται στην διαποίμανση του λαού μας και τους οποίους η Μητρόπολις μας συντηρεί με ιδίους πόρους για να συνεχίζονται οι πιστοί μας να αγιάζονται.

Δίνουμε μάχες καθημερινά, βλέποντας τους αντιευαγγελικούς και αντίθεους νόμους που ψηφίζονται στην Ορθόδοξη Ελλάδα προσπαθώντας να αποχρωματίσουν την Ελληνορθόδοξη ταυτότητα μας. Ο Αρχιεπίσκοπος πρώτος , όλοι ανεξαιρέτως οι Μητροπολίτες αλλά και ο ιερός κλήρος υποφέρουμε.

Μακάρι να καταλάβει η Πολιτεία και η Κυβέρνηση ότι χωρίς παπά η επαρχία και το χωριό αποκεφαλίζεται».

Ακολούθησε σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού η χειροτονία του π. Μωϋσέως, όλων των παρευρισκομένων αναφωνώντας το Αξιος!

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο νέο διάκονο να είναι άξιος και σε όλους τους εορταστάς Χρόνια Πολλά και ακοίμητες τις πρεσβείες του Αγίου Εφραίμ.

Μετά την Αρχιερατική Θειά Λειτουργία προσεφέρθη εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως εόρτιο κέρασμα σε όλους, στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Πέμπτη το απόγευμα στη μεγάλη αίθουσα λειτουργεί και έκθεση με θαυμάσια και μοναδικά υφαντά εργόχειρα, το οποία φιλοτέχνησαν οι μαθήτριες της Σχολής Υφαντικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τις οποίες ο Σεβασμιώτατος και όλοι οι θαυμαστές της εκθέσεως συνεχάρησαν για τις δημιουργίες τους αλλά και για την πίστη τους στην Ελληνορθόδοξη παράδοση και συγκεκριμένα στην τέχνη της υφαντικής».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Ν. Κοτζιά με τον YΠΕΞ του Κοσόβου – Ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, με γεύμα εργασίας, οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου,...

Close