Μητρ. Γόρτυνος: Oι αιρετικοί δεν μπορεί να αποτελούν ούτε και να ονομαστούν Εκκλησία

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΟΥ
Αγαπητοί μου χριστιανοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως,
1. Eύχομαι να είστε καλά και να ζήτε ευτυχισμένα. Εύχομαι η Παναγία Δέσποινα να Σας σκεπάζει και να φυλάγει την οικογένειά Σας από κάθε κακό. Να είστε Παναγιοσκέπαστοι, καλοί μου!

Ως Αρχιερεύς του τόπου αυτού, υπεύθυνος για την πνευματική Σας προκοπή, επιθυμώ να θερμανθεί η καλή Σας καρδιά με την αγάπη του Ιησού Χριστού. Γιατί, σαν να μου φαίνεται, ότι μας καταπλάκωσαν τα διάφορα προβλήματα, οικονομικά και άλλα, απορροφηθήκαμε από αυτά και ξεχάσαμε ότι πρώτο απ᾽ όλα είναι το να αγαπάμε τον Θεό και να ζούμε κατά τον άγιο Νόμο Του.

2. Γι᾽ αυτό Σας παρακαλώ και Σας θερμοπαρακαλώ, αδέλφια μου, να κάνουμε όλοι μας στροφή και να επιστρέψουμε ολόκαρδα στον Χριστό μας και στην ορθόδοξη πίστη μας. Στην προσευχή μας να λέμε: «Χριστέ μου, κάνε με να Σ᾽ αγαπώ πάνω απ᾽ όλα! Παναγία μου, στερέωσέ μου την πίστη μου και την αγάπη μου σε Σένα»!
Στα σπίτια σας, χριστιανοί μου, να έχετε το άγιο Ευαγγέλιο και να διαβάζετε απ᾽ αυτό λίγο κάθε μέρα. Τι χριστιανοί είμαστε, αν δεν έχουμε διαβάσει, έστω και μια φορά, το Ευαγγέλιο; – Τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές να εκκλησιάζεστε με όλη Σας την οικογένεια. Όταν ξυπνάτε το πρωί, πέστε το «Πάτερ ημών…» και παρακαλέστε τον Χριστό να πάει καλά η καινούργια ημέρα. Και προτού να πλαγιάσετε το βράδυ κάνετε πάλι την προσευχή Σας και ευχαριστήστε τον Χριστό για την ημέρα που πέρασε. Τις Τετάρτες και τις Παρασκευές να τις νηστεύετε, όπως έτσι το θέσπισαν οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Το καντήλι και το λιβάνι να μην απουσιάζει από τα σπίτια σας, γιατί αυτά είναι δείγματα μιάς γνήσιας ορθόδοξης πνευματικότητας.

Και να προσπαθείτε να τα έχετε καλά με όλους και να μην κάνετε σε κανένα κακό, ούτε να κατηγορείτε κανένα. Γιατί όλοι είμαστε ένοχοι απέναντι του Θεού μας. Έτσι να ζήτε, αδέλφια μου, και θα δείτε ότι θα έλθει η ευλογία του Θεού στις οικογένειές Σας και στην πατρίδα μας, που μας την βούλιαξαν οι άρχοντές μας. Οι άρχοντές μας αυτοί, που λένε αδιάντροπα ότι δεν πιστεύουν στον Θεό και μερικοί μάλιστα απ᾽ αυτούς θεσπίζουν και ενάντια προς τον Νόμο του Θεού. Τα είπαν και άλλοι αυτά, αλλά έγιναν στάχτη και σκορποχώρι!…
3. Και κάτι άλλο, χριστιανοί μου: Είστε Ορθόδοξοι χριστιανοί, βαπτισμένοι στην άγια Κολυμβήθρα από ορθόδοξο παπά. Κρατήστε, λοιπόν, στερεά την Ορθόδοξη πίστη, όπως μας την παρέδωσαν οι άγιοι Πατέρες μας. Όπως την έζησαν οι ευλογημένοι παππούδες και γιαγιάδες μας εδώ στην Επαρχία μας. Γιατί υπάρχει ένα ύπουλο σατανικό κίνημα, που θέλει να αναμείξει την ορθή πίστη μας με άλλα ψεύτικα «πιστεύω» και να μας την παραλλάξει και να μας την ψευτίσει. «Οικουμενισμός» λέγεται το κίνημα αυτό, που δεν είναι απλά μία αίρεση, αλλά αγκαλιάζει όλες τις αιρέσεις. Είναι «παναίρεση». Και τον Οικουμενισμό τον υποκινεί και τον υποστηρίζει ο Πάπας. Το μεγάλο όμως κακό, αδελφοί μου, είναι το ότι υπάρχουν και δικοί μας και μάλιστα επίσημοι ρασοφόροι, υψηλά ιστάμενοι, που αγκαλιάζουν τον Πάπα και τον αποκαλούν «αδελφό» με εκκλησιολογική έννοια. Ακόμη, τώρα τελευταία, και η Σύνοδος του Κολυμβαρίου της Κρήτης τους παπικούς και άλλους αιρετικούς τους ονόμασε επίσημα «Εκκλησίες», αντίθετα αυτό προς ο,τι είπε η Ιεραρχία της Ελλαδικής μας Εκκλησίας στην τελευταία της Σύνοδο.

Αλλά, απορώ και λέγω: Αν και οι αιρετικοί αποτελούν Εκκλησία, τότε, ποια τέλος πάντων είναι η «ΜΙΑ, Αγία και Καθολική Εκκλησία», την Οποία ομολογούμε στο «Πιστεύω» μας; Προσωπικά ως Επίσκοπος, γι᾽ αυτό το σοβαρό και για άλλα ακόμη σοβαρά παράτυπα, τα οποία επεσήμαναν σοφοί θεολόγοι και κανονολόγοι, κληρικοί και λαικοί, είμαι και εγώ αρνητικός στην κρίση μου προς την Σύνοδο αυτή. Γιατί οι αιρετικοί δεν μπορεί να αποτελούν ούτε και να ονομαστούν Εκκλησία. Είναι εντελώς αθεολόγητοι όποιοι το λέγουν αυτό.
Αλλά δεν μας ενδιαφέρει τι λένε και τι κάνουν οι άλλοι, οποιοιδήποτε και αν είναι αυτοί, που λένε τέτοια αθεολόγητα και αντορθόδοξα πράγματα. Εμείς πάντως, ως τοπική Εκκλησία Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, και οι δυό επαρχίες μας, Επίσκοπος, Κλήρος και Λαός του Θεού, δηλώνουμε επίσημα ότι καταδικάζουμε τον Οικουμενισμό ως παναίρεση. Τον δε Πάπα δεν τον λέμε «αδελφό» ούτε τους Παπικούς «Εκκλησία» (με την μυστηριακή έννοια της λέξης), αλλά τους καλούμε «αιρετικούς». Ακόμη περισσότερο «αναθεματίζουμε» τον παπισμό, γιατί εμείς εδώ στην Γορτυνία και την Μεγαλόπολη είμαστε παιδιά και εγγόνια του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που έλεγε στους χριστιανούς: «Τον Πάπα να καταράστε, αυτός θα είναι η αιτία»!
Εύχομαι, χριστιανοί μου, να είστε «στον κόρφο της Παναγιάς», όπως έλεγε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Επιθυμώ πολύ να με ενοχλείτε για θέματα σχετικά με την πνευματική Σας πρόοδο και προκοπή και ιδιαίτερα να με ζητάτε για εξομολόγηση. Γιατί η εξομολόγηση, κατά πρώτο λόγο, είναι του Επισκόπου έργο. Επιθυμώ να καθαρεύει η ψυχή Σας, για να δείτε τον Θεό, γιατί ο Χριστός μας είπε: «Οι καθαροί στην καρδιά θα δούνε τον Θεό» (Ματθ. 5,8). Το ίδιο ευχηθείτε και εσείς για μένα. Είθε να συναντηθούμε όλοι στον γλυκό Παράδεισο, στην Βασιλεία των Ουρανών, ΑΜΗΝ.
Με πολλές ευχές,

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Τότε ο Θεός θα μας δώσει άρχοντες αληθινούς
Πότε ο Θεός θα μας δώσει άρχοντες αληθινούς

Οι επίσκοποι ας µαζέψουν τον λαό στις πλατείες και ας αρχίσουν ολονύκτιες αγρυπνίες µε µετάνοια και ταπείνωση.

Close