Μητρ. Φθιώτιδος: Η Ελλάδα χωρίς Χριστό δεν ζεί

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου το απόγευμα ο Μέγας Εσπερινός των Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιωτιδος κ. Νικολάου και με την συμμετοχή απάντων των Ιερέων και Διακόνων της πόλεως Λαμίας.

Προηγουμένως οι ιερείς με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο και ψάλλοντας ύμνους των Χριστουγέννων μετέβησαν εν πομπή από το Μητροπολιτικό Μέγαρο στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελέσθηκε ο Εσπερινός.

Στο τέλος ο Ποιμενάρχης προέτρεψε όλους τους πιστούς που είχαν κατακλίσει τον Μητροπολιτικό Ναό να εορτάσουν την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων μέσα στην Εκκλησία.

«Με την γέννηση του Κυρίου ανέτειλε η Ελπίδα, εύχομαι αυτή η Ελπίδα να ανατείλει για την Πατρίδα μας και για κάθε ψυχή ξεχωριστά. Χρόνια Πολλά σε όλους». είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Την Κυριακή το πρωί η μεγάλη Δεσποτική εορτή την Ενανθρωπήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου, η οποία μετεδόθη ζωντανά από τον Τηλεοπτικό Σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδος.

 

Στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, η οποία ανεγνώσθη σε όλους τους Ναούς της Μητροπόλεως τονίσθηκε ότι,

«Η Γέννηση του Χριστού, η εορτή των Χριστουγέννων παίρνει νόημα, εάν βιώνεται μέσα στην Εκκλησία.

Ο Λόγος σαρξ εγένετο, για να φέρει μέσα στην κτίση την ανακαινιστική πνοή της Θεότητος. Στην πορεία του προς την γη ακολούθησε τον πιο ταπεινό, τον πιο φτωχό, τον πιο άσημο δρόμο, για να δώσει την δυνατότητα και στους ελαχίστους της γης να τον προσλάβουν και να σωθούν.

Μία είναι η αδιαμφισβήτητη βεβαιότητα. Ότι με την Γέννηση του Σωτήρος Χριστού μας παρέχεται η δυνατότητα λυτρώσεως. Εάν περιφρονήσουμε την αγάπη του Χριστού, εάν δεν οδεύσουμε προς την νέα Βηθλεέμ της σωτηρίας μας, εάν μείνουμε «βαρυκάρδιοι» και επαναπαυμένοι στην αναίδεια της αμαρτίας, δεν θα περάσουμε στη νέα κτίση της Χάριτος, αλλά θα μείνουμε μακρυά στην συνεσκιασμένη ζωή της παλαιάς εποχής.

Υπάρχουν συνάνθρωποί μας Χριστιανοί σήμερα, που ζούν «ως ελπίδα μη έχοντες και άθεοι εν τω κόσμω» (Εφεσ. 2,12).

Απ΄ αυτό χειρότερο μαρτύριο δεν υπάρχει, όχι μόνο για τους ιδίους και το περιβάλλον τους, αλλά δυστυχώς και για ολόκληρη την κοινωνία, που εισπράτ­τει τα δεινά της χωρίς θεόν συμπεριφοράς τους. Έχομε φθάσει σε οριακό σημείο και στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ελλάδα. Η αθεΐα θεσμοθετείται και καθιερώνεται ως τρόπος ζωής και η αμαρτία νομιμοποιείται. Ο Χριστός εξωβελίζεται και εισάγεται το μοντέλο του αθρήσκου κράτους.

Δεν βλέπουν οι ιθύνοντες, ότι το μοντέλο αυτό δοκιμάσθηκε και σε άλλα Ορθόδοξα κράτη επί 80 τραγικά για την πίστη χρόνια και απεβλήθη;

Η Ελλάδα χωρίς Χριστό δεν ζεί.

Η σημερινή Ελλάδα μέσα στα δεινά της καθημερινής σταυρώσεως χρειάζεται την ελπίδα της αναγεννήσεως.

Και σε εμάς ετέχθη σωτήρ, ο Κύριος του ουρανού και της γης. Ας στηρίξουμε την ελπίδα μας σ΄ Αυτόν. Μόνο ο Χριστός δύναται να συγκρατήσει την λαίλαπα της απωλείας και να χαρίσει στον κόσμο ειρήνη και ευδοκία».

Προ της απολύσεως της λαμπρής Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης  ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και παρεκάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται, διότι η μέρες που διανύουμε είναι πολύ δύσκολες.

«Τρομοκρατικές ενέργειες, αιματοχυσία παντού και θρήνος υπάρχει στον κόσμο από σκοτεινά διάφορα κέντρα που θέλουν να αποριθμήσουν το ρυθμό της ζωής στην κοινωνία, να προσεύχεσθε να μη ζήσουμε στην Ελλάδα τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχει η χάρις του Θεού και το ισχυρό χριστιανικό φρόνημα του ευσεβούς λαού μας. Ελπίδα μας είναι ο Χριστός, η αξία αυτή που δεν φθείρεται ποτέ. Ο Θεός έδωσε σε εμάς τους Ορθοδόξους Έλληνες φρόνημα ανδρείο και ισχυρή ψυχή και δεν καμπτόμαστε». Ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Ο Ποιμενάρχης Φθιώτιδος τέλος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον ευλογημένο λαό της Φθιώτιδος για την ανταπόκρισή του στον Έρανο της Αγάπης με τον οποίο στηρίζεται το μεγάλο και πολυσχιδές φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και όλων των Ενοριών, καθώς και τα ιδρύματα.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταικούρας, η τ. Βουλευτής κα Ελένη Μακρή, ο Δήμαρχος Σίφνου κ. Ανδρέας Μπαμπούνης και πλήθος πιστών, που από νωρίς το πρωί είχαν κατακλίσει τον Μητροπολιτικό Ναό.

(φωτο: imfth.gr & Δημήτρης Ανάγνου)

 

ΠΗΓΗ:vimaorthodoxias.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Εκατοντάδες προσκυνητές μάρτυρες στο φοβερό Θαύμα του Αγίου Νεκταρίου
Πως μπορούμε να παραμείνουμε ηθικώς ελεύθεροι

Ο ίδιος ο Σωτήρας μας υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διατηρήσουμε τους εαυτούς μας ηθικώς ελεύθερους λέγοντας:...

Close