Μουσακάς Ναυπλιώτικος

Μουσακάς Ναυπλιώτικος
Είναι λαχταριστός και πολύ νόστιμος με τα λαχανικά από τον κήπο μας. Βάζουμε και κολοκύθι και γίνετε φανταστικός !! Η φρέσκια ντομάτα το κάνει να μυρίζει καλοκαίρι. Είναι πολύ εύκολος. Αν θέλετε να είναι ποιο ελαφρύς ο μουσακάς βάλτε της μελιτζάνες και πατάτες στον φούρνο να ψηθούν. Ένα είναι το αποτέλεσμα δεν θα μείνει κανένα κομμάτι στο ταψί. Ακόμα και κρύος ο μουσακάς είναι ακαταμάχητος.

 

Καλή επιτυχία
Μερίδες: 9
Χρ. Πρ 1 ώρα
Χρ. Ψης: 50΄

Yλικά
10 μεσαίες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους 0.8-1 εκατ.
7 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους 0.8-1 εκατ.
3 φλ. ελαιόλαδο
180 γραμ. κεφαλοτύρι, τριμμένο στον τρίφτη
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη

Για τη σάλτσα κιμά
700 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
700 γραμμ. Φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
2 δαφνόφυλλα
3 κόκους μπαχάρι
1 ξύλο κανέλα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλ. άσπρο κρασί
1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
½ κ.γλκ ζάχαρη
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
160 γραμμ. βούτυρο
160 γραμμ. αλεύρι
1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 αυγά
3 κ.σ μαγιονέζα
2 κ.σ γιαούρτι
100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι

Διαδικασία
Για τον κιμά: Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, τον κιμά και αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει για 8΄. Λίγο πριν ροδίσει ο κιμάς  προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα αφήνουμε μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Σβήνουμε με κρασί και κονιάκ. Αφήνουμε για 2΄.  Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα κιμά. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.

Για της μελιτζάνες: Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν ελαφρά και από της δύο πλευρές. Στρώνουμε σε μια πιατέλα απορροφητικό χαρτί. Τοποθετούμε της τηγανιτές μελιτζάνες και πατάτες ξεχωριστά.

Για την μπεσαμέλ: Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε με αυγοδάρτη για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι τριμμένο, το γιαούρτι, την μαγιονέζα και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη γρήγορα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για το μοντάρισμα: Σε ένα ταψί 25χ35 εκ, πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Απλώνουμε μια στρώση πατάτες. Συνεχίζουμε με μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κιμά. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση πατάτες και μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά. Αδειάζουμε προσεχτικά την μπεσαμέλ και στρώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι, φρυγανιά. Τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ μικρά κομματάκια βουτύρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, για περίπου 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο μουσακάς. Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να κόβετε σε ωραία κομμάτια  και σερβίρουμε.
Γιώργος Λέκκας,Greekpress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Γιατί η Κυριακή του Θωμά ονομάζεται και Κυριακή του Αντίπασχα

Τα παλαιότερα χρόνια ονομαζόταν Κυριακή εν λευκοίς (Dominica in albis, στα λατινικά), επειδή οι νεοφώτιστοι έβγαζαν τα λευκά ενδύματα που...

Close