Μπορεί η Τουρκία να είναι θύμα τελικά 

Ποια είναι η πραγματική ανησυχία της Τουρκίας, το ενδεχόμενο «κυρώσεων»-αντιποίνων από πλευράς Ρωσίας, ή μήπως το ενδεχόμενο να έχει πέσει σε παγίδα ο Ερντογάν από τη Μόσχα, με την Ουάσιγκτον να κάνει να στραβά μάτια ή ακόμη και να σιγοντάρει;

Το ερώτημα είναι καίριο και προκύπτει από διάφορα στοιχεία. Πρώτον, το κατά πόσο οι όποιες οικονομικές κυρώσεις από πλευράς Μόσχας θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τους Ρώσους και να τους δώσουν τη δυνατότητα να επανακτήσουν το γόητρό τους το οποίο δέχθηκε πλήγμα με την κατάρριψη του αεροσκάφους, είναι ένα ερώτημα.

Δεύτερον, από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις της Ουάσιγκτον δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι οι επιθυμητές για την Άγκυρα. Το αποκορύφωμα, προς το παρόν, φαίνεται να είναι η δήλωση αμερικανού αξιωματούχου στο «Reuters» ότι ναι μεν το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε για δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά καταρρίφθηκε καθώς βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Εάν δοκιμάσει κανείς να προσεγγίσει το θέμα από την οπτική του Ερντογάν, η «απειλή» και ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος, σε σχέση με τα όποια ρωσικά οικονομικά αντίποινα, αν πρόκειται για σιωπηρή σύμπραξη των Αμερικανών. Θεωρητικά, τα ερωτήματα είναι δύο. Πρώτον, το αν η Άγκυρα κατέρριψε το αεροσκάφος σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον. Δεύτερον, το αν η «σύμπραξη» αφορά το επίπεδο Μόσχας-Ουάσιγκτον, με θύμα τον Ερντογάν.

Επιπρόσθετα υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο που οδηγεί στο ερώτημα αν ο Ερντογάν απειλείται από μια ιδιόμορφη ρωσοαμερικανική σύμπραξη. Κι αυτό είναι το γεγονός ότι παρά την αντιπαράθεση που είχαν για καιρό Αμερικανοί και Ρώσοι στο θέμα της Συρίας, τελικά, εδώ και λίγο καιρό φαίνεται να τα έχουν βρει στο θέμα της αντιμετώπισης του «Ισλαμικού Κράτους» και στην αναβολή του στόχου περί απομάκρυνσης του ‘Ασαντ από την εξουσία.

Δηλαδή Ρώσοι και Αμερικανοί έχουν καταλήξει σε μια κοινή γραμμή και θα ήταν παράλογο να πυροβολήσουν ξαφνικά την κοινή τους γραμμή στη Συρία. Στο βαθμό που θα βρεθεί η απάντηση αν πράγματι υπάρχει μια παρασκηνιακή ρωσοαμερικανική συνεργασία στο θέμα της κατάρριψης του αεροσκάφους, τότε θα απαντηθούν ταυτόχρονα πολλά ερωτήματα, από την κατάσταση στη Συρία, έως και τη θέση στην οποία τελικά θα περιέλθει η σημερινή πολιτική εξουσία στην Τουρκία.

Η Μόσχα είναι έτοιμη «για τη σύσταση κοινού επιτελείου» κατά του Ισλαμικού Κράτους με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και ακόμη και της Τουρκίας, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία.

«Είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε από κοινού πλήγματα επί των θέσεων του Daech (Ισλαμικό Κράτος) και να συστήσουμε για τον σκοπό αυτόν ένα κοινό επιτελείο με τη Γαλλία, την Αμερική, όλες τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον συνασπισμό», δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ. «Οι Τούρκοι εάν θέλουν και αυτοί, είναι ευπρόσδεκτοι».

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγα λεπτά μετά την επανάληψη των καταγγελιών Πούτιν διά στόματος Μεντβέντεφ, για προστασία των τζιχαντιστών από την Άγκυρα, λόγω της συνεργασίας ανώτατων αξιωματούχων της στο λαθρεμπόριο πετρελαίου των πηγών που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

Newsbeast

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Facebook: Τι ετοιμάζει ο «μεγάλος αδελφός» μας;
Facebook: Τι ετοιμάζει ο «μεγάλος αδελφός» μας;

Στις 24 Αυγούστου του 2015, µόλις έντεκα χρόνια µετά το λανσάρισµά του, οι χρήστες του Facebook ξεπέρασαν για πρώτη φορά...

Close