Μ. Γόρτυνος Ιερεμίας: Οι Παπικοί και οι Προτεστάντες είναι αιρετικοί.

Χριστιανοί μου,

  1. Εμείς όλοι που είμαστε σήμερα εδώ στην θεία Λειτουργία, αλλά και οι άλλοι οι χωριανοί μας, που για κάποιο λόγο δεν ήλθαν, είμαστε «αδελφοί» και αποτελούμε μία οικογένεια. Η οικογένειά μας αυτή λέγεται «Εκκλησία». Ναί! Εκκλησία είναι η οικογένεια των παιδιών του Θεού. Και για να το πω πιο απλά, Εκκλησία είναι «η Αγκαλιά του Θεού», στην οποία χωράμε όλοι. Η Εκκλησία, αγαπητοί μου, είναι άγιο και πανάγιο πράγμα, γιατί είναι θείο κατασκεύασμα. Δεν την έφτιαξαν οι παπάδες, όπως λένε μερικοί ακατήχητοι και ασεβείς, αλλά την Εκκλησία την δημιούργησε ο Χριστός, γι᾽ αυτό δεν πρόκειται ποτέ να καταλυθεί. Πολλοί πολέμησαν και πολεμούν την Εκκλησία, αλλά η Εκκλησία μένει και θα μένει αιώνια, γιατί έχει Ιδρυτή τον Ιησού Χριστό, τον Θεό!

 

  1. Η θύρα, η πόρτα, από την οποία περνάμε για να μπούμε στην Εκκλησία είναι το βάπτισμα. Όλοι εμείς λοιπόν ανήκουμε στην Εκκλησία, γιατί είμαστε βαπτισμένοι από κανονικό, από ορθόδοξο ιερέα και γεννηθήκαμε χριστιανοί, μέλη της Εκκλησίας. Από την Εκκλησία μας αυτή ξέφυγαν μερικοί, αποκόπηκαν απ᾽ αυτήν, γιατί έκαναν άλλο «πιστεύω» και φαντάστηκαν άλλες διδασκαλίες, διαφορετικές απ᾽ αυτές που διατύπωσαν οι θεόπνευστοι άγιοι Πατέρες. Αυτοί είναι οι Παπικοί πρώτα και οι Προτεστάντες έπειτα.
    Αυτοί, λοιπόν, οι Παπικοί και οι Προτεστάντες, αφού αποκόπηκαν από την Εκκλησία, που έχει την σωστή διδασκαλία, δεν μπορούν να λένε ότι αποτελούν Εκκλησία. Αυτοί βέβαια έτσι το λένε, αλλά και η κοινή λογική δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό. ᾽Αφού διαφοροποιήθηκαν από την διδασκαλία της Εκκλησίας, δεν ανήκουν στην Εκκλησία. Οι Παπικοί και Προτεστάντες θα είναι και θα γίνουν πάλι Εκκλησία, όταν μετανοήσουν για τις πλάνες τους και έτσι μετανοημένοι ζητήσουν να ξαναγυρίσουν στην Εκκλησία από την οποία αποκόπηκαν. Και αυτό βέβαια, το να μετανοήσουν, δηλαδή, οι Παπικοί (τους λένε και «Καθολικούς») και οι Προτεστάντες και να επανέλθουν πάλι στην Ορθόδοξη Εκκλησία από την οποία κόπηκαν, αυτό, λέω, εμείς οι Ορθόδοξοι πολύ το θέλουμε και το επιθυμούμε και προσευχόμαστε ολόθερμα γι᾽ αυτό. Τώρα όμως, αμετανόητοι όπως είναι αυτοί με τις πλάνες τους, είναι έξω από την Εκκλησία.
  2. Το κακό όμως, χριστιανοί μου, είναι ότι υπάρχουν μερικοί δικοί μας, και μάλιστα ρασοφόροι και μάλιστα υψηλοί ρασοφόροι, που λέγουν τον εντελώς αθεολόγητο λόγο ότι και οι Παπικοί είναι «Εκκλησία». Μη χειρότερα Χριστέ και Παναγιά!… Όχι, δεν είναι οι Παπικοί και οι Προτεστάντες και γενικά όλοι οι αιρετικοί, όχι δεν είναι Εκκλησία. Σείς, χριστιανοί μου, πιστά τέκνα της Εκκλησίας μας, σείς λέγω, αντίθετα από αυτούς τους φιλοπαπικούς και μεταπατερικούς κληρικούς, επιθυμώ να πιστεύετε σταθερά αυτό που βλέπω και ακούω ότι πιστεύετε. Ότι, δηλαδή, ΜΙΑ είναι η Εκκλησία του Χριστού, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Αυτή είναι η«ΜΙΑ, Αγία και Καθολική Εκκλησία», για την Οποία μιλάμε στο «Πιστεύω» μας. Οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες είναι αιρετικοί, αποτελούν μία κοινότητα, μία δική τους συναγωγή, αλλά δεν είναι Εκκλησία, με την έννοια που το ζήσαμε σήμερα εμείς εδώ στην θεία Λειτουργία. Γιατί το τι είναι Εκκλησία το γευόμαστε στην θεία Λειτουργία. Ότι δε αυτό είναι αλήθεια φαίνεται από το 11ο κεφάλ. της Α´ προς Κορινθίους επιστολής του όπου μιλάει για την σύναξη, την συγκέντρωση των πιστών για την Θεία Ευχαριστία. Και για την σύναξη αυτή λέει «συνερχομένων υμών ΕΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ» (στιχ. 18). Αφού με τους Παπικούς δεν μπορούμε να τελέσουμε μαζί την Θεία Λειτουργία, άρα αυτοί δεν αποτελούν Εκκλησία.

Με πολλές ευχές
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η Αποτομή της τιμίας κεφαλής του ΠροδρόμουΗ Αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου
Η Αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου

Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει όσο θα έπρεπε την σημασία της αποτομής, του μαρτυρίου δηλαδή του Τιμίου Προδρόμου.

Close