Νέα Επικοινωνία Μητσοτάκης με Ιερώνυμο

Νέα επιστολή της Ιεράς Συνόδου στον πρωθυπουργό ζητάει άνοιγμα εκκλησιών από την προσεχή Κυριακή
Την “Σολομώντεια λύση” για το άνοιγμα των Εκκλησιών αναζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγη ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πηγές κι από τις δύο πλευρές η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα ενώ ο πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε για την υγεία του Αρχιεπισκόπου μετά την πρόσφατη νοσηλεία του λόγω κορονοϊού στον “Ευαγγελισμό”.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ.Ιερώνυμο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επί της ουσίας, πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός των πιστών στους ναούς δεν αναμένεται να αλλάξει σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αν και έμεινε ένα παράθυρο ανοιχτό με παραπομπή του θέματος στην αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων, ενώ αυτό που πιθανολογείται είναι να τελεστεί ακόμη μια Θεία Λειτουργία την Πρωτοχρονιά και αρκετές κυλιόμενες τις άλλες γιορτές.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ που επικαλείται εκκλησιαστικούς κύκλους, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και μέχρι 6 Ιανουαρίου.

Όσα ειπώθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών ο Αρχιεπίσκοπος θα τα μεταφέρει στην αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Νέα επιστολή
Πάντως η Εκκλησία ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση μετά και τις έντονες αντιδράσεις της πλειονότητας των Ιεραρχών. Μετά την επιστολή της στις αρχές Νοεμβρίου όπου η ΔΙΣ ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για την κατάσταση στο εσωτερικό της Εκκλησίας ζητώντας διατήρηση των ναών ανοικτών, αλλά και θέτοντας τη δική της «κόκκινη γραμμή» για τις εορτές των Χριστουγέννων κα ιτων Θεοφανίων, η Ιερά Σύνοδος επανήλθε και με νέα επιστολή προς τον πρωθυπουργό πάλι, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου, και τονίζει ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί στο πλευρό της Κυβέρνησης για το θέμα του κορονοϊου. “Η Εκκλησία υπομένει με πολύ πόνο την απαγόρευση ουσιαστικής και συμμετοχικής τελέσεως ιεροπραξιών στους Ιερούς Ναούς” αναφέρει μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως υποχώρησε παρά τις μομφές των πιστών, ακόμη υπέμεινε τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από ναούς και προσθέτει:

“Η συμμόρφωση 8.500 Ιερών Ναών και Ιερών Μονών, και των 9.000 κληρικών και του Λαού προς τα υγειονομικά μέτρα ήταν υποδειγματική πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (…) Ως Χριστιανός γνωρίζετε ότι οι επικείμενες Εορτές των Χριστουγέννων και του Αγίου Δωδεκαήμερου ανήκουν στις κορυφαίες της Εκκλησίας μας και ο αποκλεισμός των πιστών και από Αυτές (προηγήθηκε το Πάσχα, που άφησε σημάδια στις ψυχές όλων μας) θα επιτείνει την στεναχώρια, αλλά και την ανησυχία των χριστιανών μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη πνευματικού στηρίγματος, ψυχικής ανακουφίσεως, θάρρους και ελπίδος μέσω της συμμετοχής τους στην Θεία Λατρεία, η οποία έχει εξέχουσα θέση στην ζωή των Ορθοδόξων και η σημασία της δεν πρέπει να παραθεωρείται”αναφέρει και ζητά ελεύθερη μετακίνηση πιστών από την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Μητροπολίτης Μεσογαίας: «Στερημένοι λατρείας με πολλή αγάπη για τα Χριστούγεννα»

Η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Close