Νέα εποχή για την Εκκλησία της Κύπρου!

Nέα δεδομένα διαφαίνονται στην Εκκλησία της Κύπρου με αλλαγή ακόμη και του Καταστατικού Χάρτη για να εκλέγεται ο Αρχιεπίσκοπος από την Ιερά Σύνοδο. Αυτό προκύπτει από την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο ΣΙΓΜΑ, ο οποίος σχολίασε τη δήλωση του θεολόγου Θεόδωρου Κυριακού, περί προσπάθειας εκκλησιαστικού πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με το philenews.com, ο Μακαριότατος, αφού ανέφερε πως το παλαιό καταστατικό έπρεπε να διορθωθεί ώστε να συνάδει με τους ιερούς κανόνες οι οποίοι προνοούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο, σημείωσε πως το νέο Καταστατικό δεν χρειάζεται τροποποίηση και πρόσθεσε: Παίρνω σαν δεδομένο ότι ο λαός εξέλεξε τους τρεις πρώτους (όπως προβλέπει το Καταστατικό) τους οποίους η Σύνοδος δεν επιθυμεί. Αν στην ψηφοφορία ενώπιον της Συνόδου ποσοστό πέραν του 50% ρίξει λευκό, δεν εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Όπως είπε, αν διεξαχθεί και δεύτερη ψηφοφορία και η πλειοψηφία επιμείνει στο λευκό κρίνοντας ότι η επιλογή του λαού δεν είναι ορθή, επίσης δεν εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος.

Τρεις ιεράρχες στο κατώφλι του Αρχιεπισκοπικού θρόνου
Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, το ζήτημα ανέκυψε όταν άνθρωποι οι οποίοι πρόσκεινται σε μητροπολίτη (τον οποίο δεν κατονόμασε) άρχισαν να τηλεφωνούν στους δημάρχους διαφόρων πόλεων (σχετικά με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές) και ανάμεσα σε άλλους τηλεφώνησαν και στον δήμαρχο Πάφου, οπόταν πληροφορήθηκε και ο ίδιος για το προεκλογικό παρασκήνιο. «Είπα, μην ανησυχείτε, διότι το πάνω χέρι το έχει η Σύνοδος», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Είπε, επίσης, πως αν οι Συνοδικοί είναι εντάξει, δεν θα κατέβει κανείς να ψηφίσει επί της Αγίας Τραπέζης και να υπογράψει τον κώδικα της εκλογής. Όταν δεν κατεβούν στο «μήνυμα» οι μητροπολίτες δεν γίνεται τίποτε, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυριακού ανέφερε στον «Φ», πως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαν τεθεί ενώπιόν του για παράκαμψη του λαού με τροποποίηση του Καταστατικού, ώστε ο Αρχιεπίσκοπος να εκλέγεται απευθείας από τη Σύνοδο χωρίς να ψηφίζει ο λαός. Είπε, επίσης, πως με βάση το ισχύον Καταστατικό, αν στην πρώτη ψηφοφορία για επιλογή του ενός εκ των τριών που επιλέξει ο λαός με την ψήφο του δεν εξασφαλίζει κανείς την απόλυτη πλειοψηφία, τότε διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία με τη συμμετοχή των δύο που είχαν εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους από τον λαό και αν ακόμη ισοψηφήσουν, ο νέος Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται με κλήρωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Ερωτικές σχέσεις : Τι έλεγε ο Άγιος Πορφύριος;
Ο Άγιος Πορφύριος έβλεπε τη σταύρωση του Χριστού

Στην εκκλησία, εννοώ στον Άγιο Γεράσιμο,

Close