Νίκος Δένδιας: «Συζητάμε για επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα»

Οι υπογραφές για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνδυαστούν με μία επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, το ζήτημα αυτό συζητήθηκε ήδη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί του, μα και κατά τη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντηση του ΝΑΤΟ πριν από λίγες εβδομάδες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση».

Ωστόσο, όσον αφορά στην πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι, παρά την αντιπαράθεση, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και ο Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα.Επίσης, τόνισε πως το κλίμα στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ήταν θετικό- ενώ συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, μα μια «παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας».

Ως προς την ανανεωμένη συμφωνία, ο κ. Δένδιας είπε ότι έχει τονιστεί στην αμερικανική πλευρά πως θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την «ιδιαίτερα στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών, ήδη από την εποχή της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης. Ο τρόπος που θα αποτυπωθεί η σχέση αυτή μένει να προσδιοριστεί…έχουν ήδη αναπτυχθεί δίαυλοι άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, αρχής γενομένης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη».

p.fhttps://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7004553_nikos-dendias-syzitame-gia-episkepsi-mplinken-stin-ellada

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πέμπτη Κυριακή των Νηστειών:Τιμούμε την μνήμην της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

Κατὰ τὴν ἡμέραν αὐτὴν τιμῶμεν

Close