Νεανικές δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας με την ευκαιρία των γιορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου

Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης

 

 

Νεανικές δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας

με την ευκαιρία των γιορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου

Μέσα στο κοσμοχαρμόσυνο κλίμα του Αγίου Δωδεκαημέρου υλοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης σειρά εορταστικών δράσεων για χάρη των παιδιών και των νέων μας, με επίκεντρο το ζεστό και φιλόξενο χώρο της «Καταφυγής», με την πατρική ευλογία και προτροπή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου και με την ευθύνη του Κέντρου Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως.

Βαθύτερος σκοπός όλων των εποικοδομητικών αυτών εκδηλώσεων ήταν να συλλάβουν οι νέοι άνθρωποι μαζί με τις οικογένειές τους το μήνυμα των εορτών της Θείας Επιφανείας: ότι ο υψηλός Θεός, από άκρα αγάπη και συγκατάβαση κινούμενος, έγινε ταυτόχρονα ταπεινός άνθρωπος, προσκαλώντας κοντά Του ολόκληρο το ανθρώπινο γένος και δείχνοντας σε όλους το δρόμο της αγάπης, της καταλλαγής, της συμφιλίωσης, της ταπείνωσης, της ειρήνης με τον Θεό και με τους αδελφούς.

Επιμέρους στόχος, εξίσου σημαντικός, ήταν να συνεργαστούν οι νέοι άνθρωποι μέσα στην αγκαλιά της τοπικής μας Εκκλησίας και να δημιουργήσουν, απολαμβάνοντας τη χαρά της προσφοράς και τον ενθουσιασμό της ομαδικότητας.

Ειδικότερα διοργανώθηκαν:

• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες, με θέμα: «Η Γέννηση και η Βάπτιση του Θεανθρώπου με τη ματιά των Λευκαδίων αγιογράφων»

Αξιοποιώντας τον πλούσιο εικονογραφικό διάκοσμο των ιερών ναών της Λευκάδας και των μικρότερων νησιών της εκκλησιαστικής μας επαρχίας, οι μαθητές θυμήθηκαν την ιστορία της Σάρκωσης του Θεού Λόγου από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μέχρι και τη Βάπτιση του Κυρίου, αποκωδικοποιώντας τα διδακτικά μηνύματα που κρύβονται στη μεταβυζαντινή και την αναγεννησιακή αγιογραφία των Γιορτών και εντοπίζοντας χαριτωμένες λεπτομέρειες που με ευφυή τρόπο πρόσθεσαν οι Ορθόδοξοι αγιογράφοι στο διάβα των αιώνων. Εκπαιδευτικά παιχνίδια (μνήμης, παρατηρητικότητας, κουίζ κ.ά.) πλαισίωσαν το εποπτικό υλικό, δίνοντας έναν ιδιαιτέρως ευχάριστο τόνο στην παιδαγωγική διαδικασία.

Στο πρόγραμμα –που διεξήχθη είτε στην «Καταφυγή» είτε σε σχολικούς χώρους, λόγω δυσκολίας μετακίνησης ή καιρικών συνθηκών- συμμετείχαν 40 σχολικές ομάδες όλων των

βαθμίδων της Εκπαίδευσης και συνολικά περισσότεροι από 1.500 μαθητές με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους.

• Χριστουγεννιάτικη «Δωροέκθεση»

Από την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι και το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, πρωινές και απογευματινές ώρες, στο ισόγειο της «Καταφυγής» και με τη φροντίδα μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου λειτούργησε η χριστουγεννιάτικη «Δωροέκθεση», ένα παζάρι που ξεχώριζε για το στολισμό και την ποικιλία του (γιορτινές χειροτεχνίες και λιχουδιές, παιδικά και πνευματικά βιβλία, ιερατικά είδη, λαχειοφόρος αγορά), με σκοπό την ενίσχυση των πολλαπλών δράσεων του Κέντρου Νεότητας και την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της υπευθυνότητας των μεγαλύτερων παιδιών μας. Τον Αγιασμό της έναρξης τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος και η προσέλευση υπήρξε αξιοσημείωτη.

Στο χώρο υπήρχε ακόμη η Φάτνη. Λειτούργησε εργαστήρι πηλού, ευγενική προσφορά του εργαστηρίου κεραμεικής “MARTINI” της οικογένειας Κων/νου και Αικατερίνης Κεμαλίδη, ενώ όμορφη και επιτυχημένη εμφάνιση με παραδοσιακά κάλαντα και άλλες χριστουγεννιάτικες μελωδίες πραγματοποίησε η Παιδική Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεώς μας, υπό τη διεύθυνση της κυρίας Μαρίας Κακλαμάνη.

Ευχαριστίες οφείλονται στις εθελόντριες κυρίες που δημιούργησαν τις χειροτεχνίες που εκτέθηκαν, στους επαγγελματίες της πόλης μας (Τεχνικό Super Market “PROFI” (Μ. Λιβιτσάνου – Σ. Κυρίτσης – Καλλιγόνι Λευκάδας) – Ορθοπεδικά είδη ΚΑΤΩΧΙΑΝΟΣ (οδ. 8ης Μεραρχίας – έναντι Δικαστηρίων – Λευκάδα) – Κέντρο Δίαιτας και Αισθητικής ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΥΒΑ – «ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ») που προσέφεραν είδη για τη Δωροέκθεση και ασφαλώς στα παιδιά μας, που τη διοργάνωσαν και την κράτησαν ανοιχτή.

• «Χριστουγεννιάτικη Κατασκήνωση στην Πόλη 2017»

Για πέμπτη χρονιά στην καρδιά του χειμώνα πενήντα πέντε μαθητές Δημοτικού με την ενθουσιώδη και εποικοδομητική συνεργασία τριάντα πέντε μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου και φοιτητών απόλαυσαν με κέφι και ζωντάνια τη «Χριστουγεννιάτικη Κατασκήνωση στην Πόλη», που διοργανώθηκε με την πατρική ευλογία και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου από τις 27 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 στην «Καταφυγή».

Έχοντας ως γενικό σύνθημα τη λέξη «Θεοφάνεια», οι μικροί κατασκηνωτές μίλησαν για το πώς φανερώθηκε ο Τριαδικός Θεός στον κόσμο, ιδίως κατά τη Βάπτιση του Χριστού μας στον Ιορδάνη ποταμό, αλλά και πώς φανερώνεται στη ζωή μας, καλώντας μας σε κοινωνία αγάπης, κατά το πρότυπο της Αγίας Τριάδος. Μίλησαν ακόμη για το Άγιο Βάπτισμα. Γνώρισαν ποτάμια και θάλασσες που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, ιστορίες από την Αγία Γραφή και Αγίους που είχαν σχέση με το νερό (για το δίκαιο Νώε και τους Προφήτες Μωυσή, Ιωνά, Ηλία κ.ά.). Μέσα από δραστηριότητες γνώρισαν τις διαδρομές του νερού στην πόλη μας, τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νερού, τον κύκλο του νερού κ.ά. Δραματοποίησαν έθιμα του Δωδεκαημέρου.

Παρακολούθησαν ακόμη: παράσταση θεάτρου σκιών από τον καραγκιοζοπαίχτη κ. Γιώργο Ηπειρώτη, αφήγηση παραμυθιού με μουσικοκινητικές δραστηριότητες και κατασκευές από την κ. Κατερίνα Φριλίγκου (εργαστήριο ΠΙΚΟ – ευγενική προσφορά), κουκλοθέατρο μαριονέτας από την κ. Σόνια Βαγγέλη (ευγενική πρσφορά). Συμμετείχαν σε παιχνίδι των σταθμών, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ένα αλλιώτικο ζάπινγκ, διαγωνισμούς, ατομικά πρωταθλήματα και σαν επιστέγασμα, σε τρία καλοστημένα δωμάτια απόδρασης (escape rooms), με θεματολογία

αντλημένη από χριστουγεννιάτικα παραμύθια (Παναγία των Παρισίων, Ο εγωιστής γίγατας, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία). Έψαλαν τα κάλαντα στην Αγορά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Αλησμόνητες εμπειρίες Θείας Χάριτος οι Θείες Λειτουργίες για τη γιορτή του Αγίου Στεφάνου στον Ι. Ναό Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου και την Κυριακή 31.12 στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας, η καθημερινή πρωινή προσευχή και η ομαδική ψαλμωδία, η ακολουθία του Αγιασμού. Ξεχωριστή στιγμή και η κοπή της Αγιοβασιλόπιτάς μας από τον Επίσκοπό μας, που έδωσε τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να τον συναναστραφούν, να ακούσουν τις πατρικές του συμβουλές, να του ψάλουν τα κάλαντα, να χαρούν την παρουσία του ανάμεσά τους.

Η Χριστουγεννιάτικη Κατασκήνωση στην Πόλη διοργανώθηκε με την έμπρακτη βοήθεια του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και του Γηροκομείου της Ι. Μητροπόλεώς μας, των Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, της εταιρείας γαλακτομικών και κατεψυγμένων ειδών ΓΑΖΗΣ κ.ά.

Όλων τα βλέμματα στρέφονται με προσδοκία στις κατασκηνώσεις του ερχόμενου καλοκαιριού.

• 16ο Διήμερο Επικοινωνίας και Επιμόρφωσης Στελεχών Κατασκηνώσεων

Για μια ακόμη χρονιά οι κατασκηνωτές και τα στελέχη των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης «Η Φανερωμένη» συναντήθηκαν στην «Καταφυγή», ανανεώνοντας το σύνδεσμο της Αγάπης που χτίζεται κάθε χρόνο στην Κατασκήνωση.

Έτσι, το μεσημέρι της Τετάρτης 3.1.2018, όπως έχει πλέον καθιερωθεί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας π. Θεόφιλος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Κατασκήνωσης, απηύθυνε σε όλους λόγους πατρικούς και διένειμε αναμνηστικές ευλογίες, με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και γονιών που είχαν λάβει μέρος στα κατασκηνωτικά προγράμματα τς προηγούμενης χρονιάς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι αρχηγοί και σαράντα στελέχη, αγόρια και κορίτσια, έψαλαν τον Εσπερινό της ημέρας και στη συνέχεια συμμετείχαν σε επιμορφωτικό πρόγραμμα. Αρχικά ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης εισηγήθηκε το θέμα: «Γιατί οι αιρέσεις είναι τόσο ελκυστικές;», προκαλώντας ενδιαφέρουσα συζήτηση. Κατόπιν με εποπτικά μέσα πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση στο πέμπτο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, τις Πράξεις των Αποστόλων, που θα δανείσει τη θεματολογία στις κατασκηνώσεις της ερχόμενης χρονιάς, ενώ όλοι μαζί πήραν αφορμή από ένα κίμενο προβληματισμού για να συζητήσουν γύρω από το ρόλο και την ευθύνη του στελέχους και τις προϋποθέσεις για μια καλή συνεργασία.

Το επιστέγασμα του απλού και όμορφου αυτού Διημέρου ήταν η εκδρομή μέχρι το χιονισμένο Μέτσοβο και τα Ιωάννινα που πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα.

Λευκάδα, 11 Ιανουαρίου 2018

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Τι συμβαίνει τελικά;…Τα βλέπει ο Χριστόδουλος από ψηλά και κλαίει

Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ των συλλαλητηρίων και των λαοσυνάξεων, γιατί «η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη».

Close