«Νεκρή» η αγορά ακινήτων: Στα… αζήτητα 500.000 σπίτια

Στα αζήτητα βρίσκονται τουλάχιστον 500.000 σπίτια εν καιρώ κρίσης…

Κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην κτηματαγορά ο κ ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, πρώην Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions επισημαίνει ότι η μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας άρχισε να σημειώνεται σταδιακά από το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα έτσι ώστε η σωρευτική μείωση να είναι περί το 95%.

Τα χρόνια της κρίσης έχουμε ταυτόχρονα τα ακόλουθα γεγονότα:

• Αναχώρηση πολλών χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας
• Αναχώρηση πολλών ξένων που εργαζόντουσαν στην Ελλάδα (Αλβανοί, Ρουμάνοι, κλπ) λόγω έλλειψης απασχόλησης στη χώρα μας
• Επιστροφή πολλών νέων στην πατρική στέγη μη αντέχοντας οικονομικά να διατηρήσουν την κατοικία που ζούσαν
• Επιστροφή πολλών Ελλήνων στα χωριά τους λόγω της κρίσης
• Δημογραφικό με συνεχείς μειωτικές τάσεις του πληθυσμού της χώρας μας
• Κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να μένουν κενά πολλά γραφεία και καταστήματα.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» τα γεγονότα αυτά έχουν δημιουργήσει πολλές χιλιάδες κενά διαμερίσματα που αν συνδυασθούν και με τα κενά – απούλητα «καινούργια» που τελείωσαν ως το 2010 (που σύμφωνα με πολλές προσεγγίσεις είναι της τάξης των 200.000 διαμερισμάτων) οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 500.000 διαμερίσματα παλιά και καινούργια είναι κενά μη ευρίσκοντας χρήστη ή αγοραστή. Η επίδραση του δημογραφικού κρίνεται επίσης σημαντική στον περιορισμό της ζήτησης.

Υποχώρηση τιμών

Παράλληλα τα χρόνια της κρίσης έχει σημειωθεί σημαντικότατη μείωση των τιμών των κατοικιών που σε μεσοσταθμικά επίπεδα (κατά την ΤτΕ) είναι της τάξης του 42%. Τούτο σημαίνει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η πτώση φτάνει και το 60% ενώ σε άλλες το 30%, όπου συνήθως τα μεγάλα ποσοστά μείωσης αναφέρονται σε ακίνητα μεγάλου εμβαδού που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, ενώ τα μικρά ποσοστά πτώσης με μικρά διαμερίσματα σε μέσες περιοχές. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πωλούνται παλαιά διαμερίσματα ακόμη και αντί 350 €/Μ2.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η πτώση των αμοιβών των εργαζομένων σε ποσοστά άνω του 25%, η μεγάλη μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ, ενώ τα παραμένοντα μεγάλα ποσοστά ανεργίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα νοικοκυριά έχουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες (λόγω και της μεγάλης φορολογίας) και δε μπορούν να … ονειρευτούν την οικοδόμηση νέας οικοδομής, όπως γινόταν παλιά.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Τι θέλει η θεία χάρις;

Η θεία χάρις μας διδάσκει το δικό μας χρέος.

Close