Νηστέψτε με τον σωστό τρόπο

Μπορεί τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι και πουλερικά βγαίνουν από τη διατροφή μας αυτή την περίοδο, ωστόσο πλήθος άλλων έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό με πολλές διαφορετικές γεύσεις αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα «καλά» λιπαρά έχουν τη τιμητική τους εκτοπίζοντας τα κορεσμένα «κακά» λιπαρά του κρέατος και των full-fat γαλακτοκομικών προϊόντων

 

Τη θέση του κρέατος έρχονται να πάρουν αυτήν την περίοδο τα θαλασσινά που αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεΐνης αυτό το διάστημα. Οι γαρίδες είναι ιδιαίτερα καλή πηγή βιταμίνης Ε, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

 

 

 

 

 

Όσο για τα υπόλοιπα μαλάκια και οστρακόδερμα, είναι εξαιρετικά πλούσια σε ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ιώδιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, αλλά και σελήνιο, όλα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού ειδικότερα. Εξαιρετικά καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης κατά την σαρακοστή αποτελούν και τα όσπρια, ειδικά αν συνδυαστούν με ρύζι.

 

Το ελαιόλαδο, τόσο στις σαλάτες, όσο και ως βάση των λαδερών φαγητών αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί ξανά. Μας προσφέρει τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του καθώς και βιταμίνη Ε και συμμετέχει στην παρασκευή πλήθους φαγητών στη νηστεία όπως φασολάκια, αρακά, σπανακόρυζο, πρασόρυζο, γεμιστά, μελιτζάνες στο φούρνο με ελαιόλαδο, ντομάτα και κρεμμύδι, πατατοσαλάτα με φρέσκο ελαιόλαδο, αποτελούν μερικά μόνο νηστίσιμα πιάτα.

 

 

Σαλάτες με λαχανικά εποχής, σε συνδυασμό με φρούτα (π.χ. πράσινο μήλο, ρόδι, σταφίδες , αβοκάντο κλπ) ή ξηρούς καρπούς(καρύδια) και φυσικά ελαιόλαδο ή ελιές αποτελούν είτε συμπλήρωμα στο τραπέζι είτε αυτούσια γεύματα , προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αλλά και συμβάλλοντας στο αίσθημα του κορεσμού.

 

 

Μιας άλλης μορφής σαλάτα είναι η ταραμοσαλάτα. Βασικό της συστατικό είναι ο ταραμάς, δηλαδή αυγά ψαριού. Ο ταραμάς αναμειγνύεται με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί, κρεμμύδι και λεμόνι και ανακατεύεται καλά, μέχρι να γίνει κρέμα. Αποτελεί μία σημαντική πηγή βιταμίνης Α που βοηθάει κυρίως στην υγεία των ματιών, βιταμίνης D σημαντική για την υγεία των οστών, καθώς επίσης και μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου.

Τα ενδιάμεσα γεύματα μέσα στην ημέρα έρχονται να καλυφθούν με μεγαλύτερη ευκολία από φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες , ουσίες απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλη εναλλακτική σνακ για αυτή την περίοδο αποτελούν οι ξηροί καρποί συνεισφέροντας σε καλά λιπαρά αλλά και ασβέστιο που μας χρειάζεται ακόμη περισσότερο στη νηστεία, αφού λείπουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

 

 

Τον ίδιο ρόλο παίζει και το ταχίνι αλλά και ο χαλβάς αφού παρασκευάζεται από το ταχίνι, δηλαδή πολτοποιημένο σουσάμι, μία τροφή-σύμμαχο στη σωστή διατροφή. Περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά λιπαρά» και βιταμίνη Ε. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες και ωφέλιμες για την υγεία του οργανισμού, αλλά και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο.

ladylike.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πως η Μεσογειακή διατροφή δρα κατά του καρκίνου της μήτρας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Γιατί «ζητάει» ο οργανισμός μας σνακ το βράδυ

  Αν δε μπορείτε να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από τα μπισκότα και άλλα σνακ το βράδυ…

Close