Ξηροί καρποί : άλλο ένα όφελος τους που πιθανώς δεν γνωρίζετε

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, φαίνεται πως η υψηλότερη κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 5.000 ενήλικες. Η συχνότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών αξιολογήθηκε μέσα από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους συμμετέχοντες, ενώ πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός των επιπέδων C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ιντερλευκίνης-6 (IL6) και TNFR2 στο αίμα, που αποτελούν σημαντικούς δείκτες φλεγμονής.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι εθελοντές που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών ανά εβδομάδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα CRP και IL6, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν σχεδόν ποτέ ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, η εβδομαδιαία αντικατάσταση τρίων μερίδων κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, αυγών ή επεξεργασμένων προϊόντων δημητριακών από ξηρούς καρπούς, φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα των παραπάνω δεικτών.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν πλήθος ευρεγετικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, L-αργινίνη, μαγνήσιο, ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το α-λινολενικό οξύ και αντιοξειδωτικά συστατικά. Ωστόσο, δεν έχει ακόμει προσδιοριστεί ποιο από αυτά μπορεί να προσφέρει προστασία ενάντια στη φλεγμονή ή εάν αυτό οφείλεται στη συνδυαστική τους δράση.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, υπάρχουν ακόμη πολλά που δε γνωρίζουμε σχετικά με την επίδραση της διατροφής στη φλεγμονή. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι πιθανόν βοηθητική.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
H Εκκλησία της Κρήτης συμπορεύεται με την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με θέματα που απασχολούν τον λαό του Θεού
H Εκκλησία της Κρήτης συμπορεύεται με την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με θέματα που απασχολούν τον λαό του Θεού

Στο εξαιρετικό κλίμα που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΙΣ όπου το παρών έδωσε και αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης...

Close