Οικουμενικός Πατριάρχης: “Όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μία γροθιά, θα καταφέρουμε να ανοικοδομήσουμε το Γηροκομείο μας”

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στο Γηροκομείο του Βαλουκλή, γεγονός που αποτελεί, όπως είπε, μία νέα δοκιμασία για την Ομογένεια της Πόλεως.

“Επιθυμούμε και από τη θέσι αυτή να εκφράσουμε την εκ βάθους καρδίας δοξολογία μας προς τον Κύριο για την αποτροπή θυμάτων, καθώς και την ειλικρινή ευχαριστία μας προς όλους αυτούς που έσπευσαν από την πρώτη κιόλας στιγμή, στον χώρο της πυρκαγιάς, για να συμβάλλουν με όποιον τρόπο μπορούσαν στον περιορισμό της εξαπλώσεως και στην κατάσβεσί της, από τους εκπροσώπους των κρατικών και αυτοδιοικητικών αρχών μέχρι τους απλούς, αλλά πραγματικά ηρωικούς, εθελοντές.

 

 

 

Το ενδιαφέρον, η έγνοια, η αγάπη τους, με μία λέξι, η ανθρωπιά τους, μας συνεκίνησαν βαθύτατα και απέδειξαν εμπράκτως την σπουδαιότητα της οικοδομήσεως ενός πολιτισμού αλληλεγγύης, ενός εκ των θεμελιωδών προταγμάτων της ταπεινής Πατριαρχίας μας. Προς δε τους προσφιλείς τροφίμους του Γηροκομείου, τους οποίους και επισκεφθήκαμε χθες εις το δημόσιον νοσοκομείον «Prof. Dr. Murat Dilmemer», όπου και μετεφέρθησαν αμέσως, εκφράζουμε δι᾽ έτι μίαν φόραν την αμέριστη συμπαράστασι και την ανύστακτη μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας, καθώς και τη διαβεβαίωσι ότι, με τη χάρι και τη βοήθεια του Θεού, διά πρεσβειών των Αγίων Αναργύρων, όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μία γροθιά, θα καταφέρουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανοικοδομήσουμε το Γηροκομείο μας και να το θέσουμε και πάλι σε λειτουργία!”

 

 

Στις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού, στην κορυφή του λόφου της νήσου, κάθε καλοκαίρι, με εξαίρεση τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, λειτουργεί η “Παιδόπολις”, η παιδική κατασκήνωση του Πατριαρχείου, όπου φιλοξενούνται παιδιά της Ομογένειας, και όχι μόνον. Ο Παναγιώτατος υπενθύμισε ότι το Ίδρυμα της Παιδοπόλεως, όπως και η Στέγη Εργαζομένης Νεάνιδος, που στεγάζονται στην Ι. Μονή, δημιουργήθηκαν από τον αοίδιμο Πατριάρχη Αθηναγόρα και έκτοτε λειτουργούν απρόσκοπτα στο καταπράσινο περιβάλλον της Πρώτης.

 

 

“Εμείς συνεχίζουμε εξ όλης της καρδίας μας την ευλογία και την προστασία της Μητρός Εκκλησίας προς την Παιδόπολιν, διότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη και το φυσικό δικαίωμα διακοπών στα παιδιά της ομογενείας της Πόλεώς μας, καθώς πρέπει και αυτά να επανέλθουν το φθινόπωρο στα θρανία τους με ανανεωμένες τις δυνάμεις τους και ενισχυμένο το ηθικό τους, έτοιμα για τον νέον δόλιχον ενώπιόν τους.

 

 

 

Είπαμε ότι απρόσκοπτα λειτουργεί εδώ και πολλά έτη η Παιδόπολις και η Πατριαρχική Κατασκήνωσι. Τούτο οφείλεται, βεβαίως, πρώτον εις την χάριν του Κυρίου, ο οποίος τόσο πολύ αγάπησε εσάς τα παιδιά, ώστε να προβάλη εσάς εις μίμησιν προς κατάκτησιν της βασιλείας των ουρανών. Δεύτερον, τούτο οφείλεται στη στοργή και το έμπρακτο ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας.

 

 

Τρίτον, εις τας ευγενεστάτας κυρίας του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες, συνεχίζοντας την παράδοσιν κοινωνικής ευποιΐας των δεσποινών του προσφάτου και του απώτερου παρελθόντος του Γένους μας, προσφέρουν με συγκινητική και παραδειγματική προθυμία και θυσιαστική αφοσίωσι τις υπηρεσίες τους στην ευόδωσι του ιερού αυτού έργου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

Τέταρτον, στον δραστήριον Διευθυντήν Εντιμολογιώτατον Άρχοντα Πριμικήριον και εκπαιδευτικόν κ. Διαμαντήν Κομβόπουλον, ο οποίος λίαν επιτυχώς επωμίζεται το υπεύθυνο και κοπιώδες έργο της Διευθύνσεως με τον διακρίνοντα αυτόν ζήλον υπέρ της υγιούς ανατροφής και μορφώσεως των μαθητών μας. Και πέμπτον, το έργο που βλέπουμε όλοι μας εδώ οφείλεται στους πολλούς επωνύμους ή ανωνύμους υποστηρικτές αυτού.

Προς τις κυρίες, λοιπόν, προς τη Διεύθυνσι και προς όλους όσους βοηθούν ηθικώς ή υλικώς το θεάρεστο αυτό έργο, απευθύνουμε τις θερμές ευχαριστίες της Μεγάλης Εκκλησίας και ημών προσωπικώς και επιδαψιλεύομεν εις αυτούς ολόθερμη την Πατριαρχική μας ευλογία, ευχόμενοι πλούσια την ανταπόδοσι παρά του αγαθοδότου Θεού.”

Ο Παναγιώτατος χαιρέτησε εγκαρδίως την παρουσία του εκπροσώπου του Μακ. Πατριάρχη των εν Τουρκία Αρμενίων, και καλωσόρισε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων, τους Άρχοντες οφφικιάλιους της Μ.τ.Χ.Ε., και όλους τους πιστούς. Απευθυνόμενος δε προς τους νεαρούς βλαστούς της Ρωμηοσύνης είπε:

“Κατακλείοντες, στρέφουμε τον λόγον προς εσάς, τα αγαπητά μας παιδιά, και σας ευχόμεθα καλές διακοπές! Χαρήτε τη φύσι: το βουνό, τα δένδρα, τον ήλιο, τη θάλασσα. Όλα τα δημιούργησε ο καλός Θεός για εμάς τους ανθρώπους. Καλλιεργήσατε ωραίους φιλικούς δεσμούς μεταξύ σας.

 

 

 

Αγαπάτε και βοηθήτε τους μεγαλυτέρους σας, οι οποίοι σας αγαπούν και κουράζονται για σας. Μη λησμονήτε το καθήκον της προσευχής μέσα εις τον ιερόν ναόν και εκτός αυτού. Η Εκκλησία, η Ομογένεια, η κοινωνία περιμένουν πολλά από εσάς. Ευχόμεθα πατρικώς να μη διαψεύσετε τις προσδοκίες και τις ελπίδες κανενός. Εμείς θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας, έτοιμοι για να σας συμπαρασταθούμε στον όμορφο αγώνα σας για την κατάκτησι των πνευματικών κορυφών του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού, δηλαδή όλων αυτών των αξιών που θα σας κάνουν αληθινά ευτυχισμένους στη ζωή σας! Ο Θεός να είναι πάντοτε μαζί σας!”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Ακάρ για το Καστελόριζο: Θα έρθουμε!

Με το νέο τουρκικό γεωτρύπανο να ετοιμάζεται

Close