Οι Γερμανοί ”αθωώνουν” τον Ερντογάν: ”Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας’

”Γκριζάρει” τα πάντα το Βερολίνο
Δεν έχουν τέλος οι γερμανικές παρεμβάσεις. Αρθογράφοι και εφημερίδες που ανήκουν στην ”αυλή” της Μέρκελ, πιέζουν για διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα-Τουρκία, ενώ φθάνουν στο σημείο να ”αθωώνουν” τον Ερντογάν.

Με λίγα λόγια όλοι και όλα δουλεύουν υπέρ των Τούρκων. Η Αθήνα επιθυμεί να ”συρθεί” σε μία κατάσταση που θα δημιουργήσει τετελεσμένα; Εάν ναι να μας το πει. Εάν όχι, ας αφήσει τις ΕΔ να κάνουν την δουλειά τους!

Τι αναφέρουν οι Γερμανοί
Η Tagesspiegel του Βερολίνο σε σχολιαστικό της άρθρο επισείει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης, θεωρώντας ότι και οι δύο νατοϊκές χώρες επιμένουν σε «μη ρεαλιστικές, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και ετοιμάζονται για στρατιωτική αναμέτρηση».
Ως μια άλλη αιτία της κατάστασης ο Γερμανός αρθρογράφος της Tagesspiegel βλέπει την «επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τον σχηματισμό μιας αντιτουρκικής συμμαχίας στην περιοχή που σκληραίνει τα μέτωπα». Σημειώνει ο αρθρογράφος:

«Ο κίνδυνος συνίσταται στο ότι οι πολιτικοί ενδέχεται να ανακατέψουν σε τέτοιο σημείο την ατμόσφαιρα στις χώρες τους, που να αρκεί ένα λάθος ή μια παρεξήγηση για να προκληθεί σπίθα στην πυριτιδαποθήκη. Η Δύση έχει ισχυρό συμφέρον να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Η καγκελάριος Μέρκελ τέλη Ιουλίου μπόρεσε να ηρεμήσει την κατάσταση, άλλα αυτό δεν επαρκεί για να μπει σε τροχιά η διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Η ΕΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογο, αλλά από τουρκικής πλευράς υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, διότι εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, και η Γαλλία έχει ταχθεί στο αντιτουρκικό στρατόπεδο. Γι αυτόν τον λόγο, θα καταλήξει (η κατάσταση) σε μια διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία δεν έχει χρόνο για χάσιμο».

Ο αρθρογράφος της Tagesspiegel για να φωτίσει περισσότερο τους λόγους της αναζωπύρωσης της διένεξης σημειώνει ότι η περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ σημαντική. Γιατί, «όποιος είναι ισχυρός στην ανατολική Μεσόγειο, διαδραματίζει ρόλο στον πόλεμο στη Συρία και στη Λιβύη» υπογραμμίζει.

«Σε όλα αυτά προστίθεται και η ύπαρξη υδρογονανθράκων και η εγγύτητα στη διώρυγα του Σουέζ, που κάνουν την ανατολική Μεσόγειο, και σε οικονομικό επίπεδο, μια περιοχή-κλειδί». Και παρατηρεί η Tagesspiegel: «Στη δημόσια ρητορική τους Τούρκοι και Έλληνες εμφανίζονται ως θύματα, που παρά την δήθεν άδικη στάση της μιας πλευράς προς την άλλη, θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ευκαιρία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ούτε οι Τούρκοι, αλλά ούτε και οι Έλληνες θέλουν πόλεμο. Γιατί οι οικονομικές και πολιτικές ζημίες από μια τέτοια αντιπαράθεση θα ήταν τεράστιες».

συνέχεια

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη!

Ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν εκβιάζεται έστειλε προς την Τουρκία και τον Ερντογάν

Close