Οι θανατηφόρες συνέπειες της παχυσαρκίας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet, δείχνει πως το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, και ειδικότερα στους άνδρες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 189 μελέτες από όλο τον κόσμο, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3,9 εκατομμύρια ενήλικες, ηλικίας 20 έως 90 ετών.

Μέσα σε χρονικό διάστημα 5 ετών, ο κίνδυνος θανάτου πριν την ηλικία των 70 ετών, βρέθηκε να είναι υψηλότερος κατά 3,6% στις παχύσαρκες γυναίκες, συγκριτικά με όσες είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου στους παχύσαρκους άνδρες ήταν 10,5%. Από την άλλη, και το χαμηλό σωματικό βάρος φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά 1 έτος σε υπέρβαρα και κατά 3 έτη σε παχύσαρκα άτομα, ενώ υπολογίζεται πως η παχυσαρκία «ευθύνεται» για 1 στα 7 περιστατικά πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη και 1 στα 5 στη Βόρεια Αμερική.

Κλείνοντας, οι ερευνητές σχολιάζουν πως βασικό μειονέκτημα της μελέτης είναι το γεγονός ότι η παχυσαρκία αξιολογήθηκε αποκλειστικά με τη χρήση του δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατανομή του λίπους στο σώμα, τα επίπεδα μυϊκής μάζας ή άλλους μεταβολικούς παράγοντες που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πως θα κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει βανίλια

- Αν περιμένετε επισκέπτες και ψάχνετε για ένα γρήγορο τρόπο να αρωματίσετε το σπίτι σας δέιτε αυτό το απλό τέχνασμα.Βάλτε τρεις...

Close