Οι θεσμοί αποχώρησαν χωρίς συμφωνία

Παράταση στην αγωνία παίρνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τους θεσμούς να αναχωρούν λόγω του Πάσχα των Καθολικών και να επιστρέφουν στις αρχές Απριλίου. Οι μέχρι τώρα υποχωρήσεις της κυβέρνησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία με τους πιστωτές, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για «σύγκλιση/συμφωνία» σε σημεία-κλειδιά του ασφαλιστικού και «σχεδόν πλήρη συμφωνία» στο φορολογικό.

Ο κύκλος των επαφών έληξε με κρίσιμα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, καθώς αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών διαπιστώνονται στα «κόκκινα δάνεια» και στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

«Αγκάθι» παραμένει το ύψος που θα διαμορφωθεί το νέο αφορολόγητο, αλλά και το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων, και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Έγινε σήμερα συζήτηση για τις συντάξεις η οποία συνεχίζεται στα τεχνικά κλιμάκια. Θα συζητήσουμε και αύριο Κυριακή για τις συντάξεις. Αύριο θα συζητήσουμε και για το πώς βλέπουμε το επόμενο πρόγραμμα των συζητήσεων. Προφανώς επειδή είναι το Πάσχα των Καθολικών και Διαμαρτυρόμενων, θα πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι κάποτε να φύγουν και να κάνουν Πάσχα με την οικογένειά τους», δήλωσε μετά το πέρας των συναντήσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο διάστημα που θα ακολουθήσει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων καθώς και τηλεδιασκέψεις, εφόσον χρειαστούν, σε κορυφαίο επίπεδο.

Εξερχόμενος της συνάντησης και μιλώντας με δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας διέψευσε τις πληροφορίες για εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλιση στα 288 ευρώ και τόνισε πως η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης. «Υπάρχει, όμως, μία συζήτηση για το αν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, διαψεύδοντας, με αυτόν τον τρόπο τα σχετικά σενάρια.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η βασική διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών παραμένει το πόσο αναλογικό ή αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων θα είναι το σύστημα. Μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι υπάρχει μία ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι και το θέμα της αύξησης των εισφορών εξακολουθεί να είναι ένα από τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει μεν κάθετη άρνηση από την άλλη πλευρά, αλλά δεν έγινε και αποδεκτή.

newsbeast

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Financial Times : Έτοιμοι να φύγουν χωρίς συμφωνία οι δανειστές

Οι FT κάνουν λόγο για απειλή των δανειστών να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από το Καθολικό Πάσχα

Close