Οι παγετώνες του Έβερεστ μπορεί να χαθούν ως το 2100

Οι παγετώνες του Έβερεστ στην οροσειρά των Ιμαλαΐων μπορεί να χαθούν οριστικά έως το 2100, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που εντείνεται από τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι τα μοντέλα τους δείχνουν μείωση της τάξης ακόμη και του 99% μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται και της τάξης του 70%, ακόμη κι αν περιοριστούν. Η τελευταία αυτή μελέτη σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Την έρευνα διεξήγαγε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από το Νεπάλ, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα καιρικά φαινόμενα στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια δημιούργησαν ένα μοντέλο για το όρος Έβερεστ, προκειμένου να μελετήσουν τη μελλοντική επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στους παγετώνες του. «Το χειρότερο σενάριο δείχνει μια απώλεια της τάξης του 99% στη μάζα των παγετώνων… όμως ακόμη κι αν αρχίσουμε με κάποιο τρόπο να μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μπορεί να δούμε μια μείωση στους παγετώνες της τάξης του 70%» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Joseph Shea από το International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) στο Κατμαντού.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες επηρεάσουν, όχι μόνο τα ποσοστά της χιονόπτωσης και το λιώσιμο των πάγων, αλλά συντελούν και σε μια αλλαγή στις κατακρημνίσεις, από χιόνι σε βροχή, σε κρίσιμα επίπεδα, εκεί όπου είναι συγκεντρωμένοι οι παγετώνες. Τα δύο αυτά φαινόμενα μαζί οδηγούν στη μείωση του όγκου των παγετώνων και στην αύξηση της τήξης των πάγων στην περιοχή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η ερευνητική ομάδα μελέτησε τους παγετώνες στη λεκάνη Dudh Kosi στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται μερικές από τις υψηλότερες βουνοκορφές στον κόσμο -συμπεριλαμβανομένου του όρους Έβερεστ- και η οποία καλύπτεται από παγετώνες σε μια έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Την περασμένη χρονιά, ο Dr Shea συμμετείχε σε μια άλλη ερευνητική εργασία, σύμφωνα με την οποία δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι οι παγετώνες του Νεπάλ έχουν ήδη μειωθεί κατά σχεδόν ένα τέταρτο από το 1977 ως το 2010.

πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Χιλιάδες Οπαδοί Του Ερντογάν Αλλάζουν Τα Επώνυμα Που Τους Επέβαλε Ο Κεμάλ (Τα Οποία Ήταν Κωμικοτραγικά)

Στα πλαίσια της «αποκεμαλοποίησης» της Τουρκίας πάνω από 105.000 Τούρκοι οπαδοί του Ερντογάνκαι του ΑΚΡ έχουν πάει από τον περασμένο...

Close