Οι Σταυροί της Μικράς Ασίας, ΒΙΝΤΕΟ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια μαρμάρινη πλάκα που ανακαλύφτηκε πρόσφατα στην περιοχή Ermenek, δήλη στην ελληνική Γερμανικόπολη της περιφέρειας του Karaman στην κεντρική Μικρά Ασία, που αναγράφει μια χριστιανική προσευχή στα ελληνικά έχει προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον των Τούρκων που προσπαθούν να ερμηνεύσουν το μήνυμα που στέλνει από τα βάθη των αιώνων.

Όπως αναφέρεται, στα έργα που γίνονται στην περιοχή του Ermenek για την χάραξη του νέου εθνικού δρόμου ξαφνικά οι εργάτες ανακάλυψαν μια μαρμάρινη πλάκα που έγραφε στα ελληνικά μια προσευχή, η οποία εύχονταν ότι θα πραγματοποιηθούν αυτά που επιθυμεί ο παραλήπτης της. Ήταν δηλαδή ένα μήνυμα που όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Τούρκοι με μεγάλη συμβολική σημασία.

Το ενδιαφέρων είναι πως η περιοχή αυτή όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Τούρκοι ονομάζεται Proastion και ήταν προφανώς ελληνικός οικισμός ενώ το μέρος που βρέθηκε η μαρμάρινη επιγραφή ονομάζεται χαρακτηριστικά, «topothesia»!

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρχαιολόγο, Mehmet Alkan, η περιοχή όπου ανακαλύφτηκε η μαρμάρινη πλάκα με τον σταυρό πρέπει να ήταν ιερός χριστιανικός τόπος και να υπήρχε και χριστιανικό νεκροταφείο ενώ το μήνυμα της ελληνικής επιγραφής είναι διαχρονικό.

Το παρακάτω συγκλονιστικό βίντεο δείχνει πως οι Τούρκοι ανακάλυψαν με δέος ένα χαρακτηριστικό ελληνορθόδοξο μπρούτζινο σταυρό με ιερό περιεχόμενο, σε ένα βυζαντινό νεκροταφείο.

Άλλο ένα σημάδι από την τα τελευταία χρόνια συνεχή ανάδυση της ελληνικής ορθοδοξίας στην Μικρά Ασία. Το μήνυμα είναι και στην δική μας μίζερη νεοελληνική πραγματικότητα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: Τίποτε στη ζωή μας δεν είναι τυχαίο

Ο Θεός φροντίζει ακόμη και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας. Δεν αδιαφορεί για μας. Μας αγαπά πολύ

Close