Οι συμβολισμοί στο Μυστήριο της Βαπτίσεως των Ορθοδόξων Χριστιανών

Οι συμβολισμοί στο Μυστήριο της Βαπτίσεως των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Ας τα δούμε όλα ξεχωριστά με την σημασία τους.

1.Το νερό

Δηλώνει το βασικό στοιχείο του βαπτίσματος. Είναι σύμβολο της  ζωής.Είναι το σύμβολο της αγνότητας και έχει την ιδιότητα να καθαρίζει και να εξαγνίζει το παιδί, προετοιμάζοντάςτο για τη νέα του ζωή ως χριστιανού. Στο νερό της κολυμπήθρας, ο παλαιός άνθρωπος πεθαίνει, αλλά και μέσα από τονερό αυτό ξαναγεννιέται, γιατί από το νερό ξεπήδησε η ζωή, σύμφωνα με τη δημιουργία του κόσμου.Η τριπλή κατάδυση και ανάδυση του μωρού μέσα στο νερό, στο όνομα της Αγίας Τριάδας, συμβολίζει τις τρεις μέρες που έμεινε στον τάφο ο Χριστός και στη
συνέχεια, την Ανάστασή του.

2.Τα λόγια του Ιερέα

«Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του ΑγίουΠνεύματος». Αυτή η επίκληση της Αγίας Τριάδας, κατά
τη βάπτιση, γίνεται γιατί, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, ο Χριστός είπ: «πορευθέντες μαθητεύσατε…
βαπτίζοντες… εις το όνομα του Πατρός και του Υιού καιτου Αγίου Πνεύματος».Με το μυστήριο της βάπτισης, το μωρό απαλλάσσεταισυμβολικά από το βάρος του προπατορικού αμαρτήματοςκαι παίρνει το χρίσμα της Ορθοδοξίας.

3.Η λαμπάδα της βάφτισης

Η λαμπάδα της βαπτίσεως σύμφωνα με το τυπικό ,είναι πάντα λευκή. Είναι αναμμένησε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου, δίπλα στην κολυμπήθρα.Η αναμμένη λαμπάδα δηλώνει την θεία φώτιση που δέχεται
το μωρό. Το μωρό λούζεται με φως και μεταδίδει το φως στουςπαρευρισκόμενους. Γι΄ αυτό το μωρό που μόλις βαπτίστηκε ονομάζεται νεοφώτιστο.

3.Ο Σταυρός

Ο ιερέας φορά το σταυρό στο μωρό. Ο σταυρός είναι το σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Η σφραγίδα
της Σταύρωσης και της Ανάστασης και συμβολίζει τοπνεύμα της θυσίας και αυταπάρνησης που συνεπάγεταιη νέα ζωή. Σημαίνει και την πλήρη ένταξη του μωρούστη χριστιανική ζωή.

3.Το λάδι

Κατά τη διάρκεια του βαπτίσματος, ο νονός λαδώνει σε όλο το σώμα το μωρό. Το λάδι συμβολίζει
πηγή  φωτός – χάρη  Θεού.Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν κυρίως ως φάρμακο.
Στη βάπτιση το λάδι έχει αγιαστεί . Είναι σύμβολοαγώνα και θεραπείας που θα απελευθερώσει το παιδί
από κάθε αμαρτία μέσω του βαπτίσματος.

4.Το κόψιμο των μαλλιών από τον ιερέα

Δηλώνει προσφορά και θυσία προς το Θεό. Το κόψιμο των μαλλιών δηλώνει επίσης πωςαπό εκείνη τη στιγμή, το βαφτισμένο βρέφος ανήκει στο Θεό καιείναι αφιερωμένο στον Θεό και Δημιουργό Του.

5.Το Χρίσμα

Το Χρίσμα είναι το μυστήριο μέσω του οποίου, το μωρό με το άγιομύρο παίρνει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.Την ευωδιά τουΧριστού μας και τη σφραγίδα της δωρεάς και της χάρηςτου Αγίου Πνεύματος.

6.Το Άγιο μύρο

Το μωρό μυρώνεται από τον ιερέα με το άγιο μύρο, σεδιάφορα σημεία του σώματός του, όμως πάντα με το σχήμα σταυρού.Το άγιο μύρο αποτελείται από 40 διαφορετικά συστατικά. Τοπλήθος των συστατικών συμβολίζει την ποικιλία των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.

7.Τα βαπτιστικά ρουχαλάκια

Τα λεγώμενα και «φωτικά» και συμβολίζουν την καινούρια,φωτεινή και αμόλυντη ζωή που θα ενδυθεί ο νεοφώτιστος-η.Συμβολικά επομένως συνηθίζεται ναναι λευκά. Σύμφωνα με τη θρησκεία μας, λευκά είναι τα ρούχα των αγγέλων, των μαρτύρων, αλλά και του Χριστού κατά την Ανάσταση και Ανάληψη Του.

Γιώτα Παμπάλου

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Βλαδιμήρ Πούτιν: «Στην Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία δεν καθόμαστε ποτέ, μόνο γονατίζουμε!»

Ο Όλιβερ Στόουν συνηθίζει να παίρνει τέτοιες συνεντεύξεις από ηγέτες που δαιμονοποιούν τα δυτικά ΜΜΕ, με προφανείς σκοπούς να εξυπηρετήσουν...

Close