Ο Άγιος Γέροντας Παίσιος και ο Δημήτρης κάπου κοντά στην πλατεία Μετεώρων…

Σε ένα μικρό και στενό δρομάκι, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία των Μετεώρων,στην Άνω Πόλη, στη Θεσσαλονίκη μία εικόνα δεν υπάρχει περίπτωση να μην ”μιλήσει” στον καθένα μας περνώνατας από εμπρός της.

Αναφερόμαστε στην απεικόνιση  του Άγιου Γέροντα Παΐσιου. Είναι κάτι διαφορετικό από ό,τι θα περίμενε ο καθένας  μας.Πρόκειται για ένα γκράφιτι που βρίσκεται στην ομώνυμη οδό (Παϊσίου Ιερομονάχου). Η δημιουργία του άρχισε στα μέσα του 2005, όπου αρχικά είχε ζωγραφιστεί μόνο το πρόσωπο του Αγίου Γέροντα και  φράση δίπλα: «Πίστευε και μη ερεύνα». Με το πέρασμα των χρόνων , …ο τοίχος μουτζουρώθηκε,…λερώθηκε αλλά ο δημιουργός του, Δημήτρης Ματσαρίδης  πήρε την απόφαση τον τελευταίο καιρό  να το σχεδιάσει πάλι και να το βελτιώσει από την αρχή .

«Έκανα το συγκεκριμένο γκράφιτι λόγω της ονομασίας της οδού» μας εξηγεί. Για το αν περίμενε ότι θα μιλούν αρκετοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης για αυτό είπε ότι δεν γνώριζε , ούτε το φανταζόταν πως θα έπαιρνε τόση ”δημοσιότητα”. «Δεν το περίμενα καθόλου. Υποθέτω όμως ότι τους φάνηκε περίεργο επειδή είναι ο συγκεκριμένος Άγιος Γέροντας και επειδή και καλά η φάση με το γκράφιτι είναι πιο underground» συμπλήρωσε. Έμπνευση του για την καλύτερη απεικόνιση της σκέψης του πάνω στον τοίχο ήταν μία ιστορία , όπως την περιγράφει παρακάτω:

-«Είχα ακούσει μία ιστορία του γέροντα. Κάποτε είχε πει ότι θα πέθαινε από την πείνα και τότε εμφανίστηκε μπροστά του μία γυναίκα η οποία του πρόσφερε σταφύλια με έντονο ροδοκόκκινο χρώμα και ένα πολύ αφράτο ψωμί. Στη συνέχεια της ιστορίας ο Άγιος Παΐσιος συνάντησε έναν άνθρωπο και τον φίλεψε με αυτά που του είχε δώσει εκείνη η γυναίκα. Λίγο αργότερα, ο γέροντας αντιλήφθηκε ότι η μορφή της γυναίκας  δεν ήταν άλλη παρά της  Παναγίας»!.

Ο 37χρονος καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Mad ασχολείται με το γκράφιτι από το 1993 και έχει αφήσει το «στίγμα» του , σε περιοχές της Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Εμείς το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε , είναι να ευχαριστήσουμε τον Δημήτρη για αυτήν την γαλήνια και άγια νότα που έδωσε σε τούτο το δρομάκι της πόλης μας.

Γιώτα Παμπάλου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες σε αρκετές Μητροπόλεις

-Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες των κεντρικών ναών της Βέροιας και όλης της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ενώ...

Close