Ο άγιος Ισίδωρος και τα ”δάκρυα” της μαστίχας

  • Το όνομα Ισίδωρος διαδόθηκε ευρύτατα σε όλο το νησί ως βαπτιστικό και απ’ άκρη σ’ άκρη της Χίου ο άγιος τιμήθηκε ως προστάτης σε εκκλησίες και ξωκλήσια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο άγιος Ισίδωρος αριθμεί στη Χίο τους περισσότερους ναούς επ’ ονόματί του συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους αγίους.

Επίσης, η λαϊκή χιακή παράδοση συνέδεσε την τιμή του αγίου και με την υγεία και ευεξία του σώματος, γι’ αυτό και ο άγιος Ισίδωρος αποκαλείται από τον χιακό λαό Αϊ-Σίδερος και μάλιστα οι πιστοί κάνουν τάματα σε αυτόν για να είναι σιδερένιοι.

Ο πρωτομάρτυρας της μυροβόλου Χίου άγιος Ισίδωρος συνδέεται αναπόπαστα με το όμορφο νησί του Αιγαίου, που είναι διάσπαρτο από ναούς και γραφικά ξωκλήσια αφιερωμένα στη χάρη του. Ήδη δε από την εποχή του μαρτυρίου του, οι ευσεβείς Χιώτες συνέδεσαν τον άγιο όχι μόνο με την προστασία του τόπου τους αλλά και με το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, τη φημισμένη χιώτικη μαστίχα.

Το ένδοξο μαρτύριο του πρωτομάρτυρος της Χίου αγίου Ισιδώρου, σύμφωνα με τη χιακή λαϊκή παράδοση, συνδέεται με το πολύτιμο και αρωματικό προϊόν της μαστίχας, αφού οι άγριοι σχίνοι που φύονταν στο νότιο τμήμα του νησιού αγιάσθηκαν από το αιμόφυρτο σώμα του νεαρού αθλητού της πίστεως και από τότε άρχισαν να «δακρύζουν».

Τα «δάκρυα του αγίου Ισιδώρου», όπως τα αποκαλεί χαρακτηριστικά ο ευσεβής χιακός λαός, αποτελούν τη φημισμένη σε όλο τον κόσμο χιώτικη μαστίχα, η οποία αποτελεί παγκόσμιο προνόμιο και αναπόσπαστο στοιχείο της χιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πολυάριθμα είναι και τα θαύματα τα οποία, με τη χάρη του Παντοδύναμου Θεού, έχει επιτελέσει ο άγιος Ισίδωρος σε όσους τον επικαλούνται με πίστη και ευλάβεια. Η προφορική παράδοση διηγείται μέχρι σήμερα θεραπείες παραλύτων και άλλων ασθενών, ενώ αποδέκτης της θαυματουργικής χάριτος του αγίου υπήρξε και ο άγιος Άνθιμος της Χίου (1869-1960), ο και κτήτωρ της Ιεράς Μονής της Παναγίας Βοηθείας.

Θαυματουργική υπήρξε και η παρουσία του ιερού λειψάνου του στη Βενετία, αφού το 1348 παρουσιάσθηκε ο άγιος εκεί και έτσι διασώθηκε η πόλη και οι κάτοικοί της από την τρομερή επιδημία της πανώλης, η οποία είχε ξεσπάσει την εποχή εκείνη. Η θαυματουργική αυτή επέμβαση του αγίου συντέλεσε στο να αποκτήσει ο εν Χίω μαρτυρήσας άγιος Ισίδωρος ξεχωριστή θέση στη θρησκευτική συνείδηση των κατοίκων της Βενετίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την αφιέρωση παρεκκλησίου επ’ ονόματί του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου, το οποίο κοσμείται με θαυμάσια ψηφιδωτά.

 

 

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων: Δεν τεκμαίρεται η συναπόφαση Εκκλησίας και Υπουργείου για τα Θρησκευτικά

Οι Θεολόγοι εκφράζουν έντονους προβληματισμούς για την εξέλιξη που έχει πάρει το μάθημα των Θρησκευτικών.

Close