Ο Άγ.Φανούριος και η Φανουρόπιτα στην Ορθόδοξη και Λαϊκή παράδοση

Ας μιλήσουμε για την Φανουρόπιτα, με αφορμή τον Άγιο Φανούριο που γιορτάζει σήμερα.Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.“Ο νεοφανής Άγιος Φανούριος είναι, στη λαϊκή μας παράδοση, ευρετής απωλεσθέντων αντικειμένων. Αυτή ακριβώς η ιδιότητα δημιoύργησε το ιδιότυπο λατρευτικό  της προσφοράς την ημέρα της εορτής του (27 Αυγούστου) εθιμικών γλυκισμάτων, τα οποία, αφού ευλογηθούν και διαβαστούν από τον ιερέα, μοιράζονται στους πιστούς. Τον Άγιο Φανούριο έκανε αρκετά δημοφιλή η παρήχηση του ονόματός του προς το φαίνω, φανερώνω. Είναι ο Άγιος που φανερώνει τα πράγματα και την τύχη. Γι’αυτό αν προσέξουμε στις εικόνες του, παριστάνεται να κρατά  αναμμένο κερί .

“Για τον Άγιο Φανούριο ο λαός μας λέει πολλά. “Είναι ο Άγιος”, λένε “που φανερώνει τα κλεμμένα ζα και τα χαμένα πράγματα”. Σε άλλους τους φανερώνει τον καλό δρόμο. “Του φέγγει”, λέει ο λαός για κάποιον που πάει καλά στην ζωή του. “Του φέγγει ο Άγιος Φανούριος”. Γι’αυτό στις εικόνες παριστάνεται να κρατάει στο χέρι κερί αναμμένο και να φωτίζει. ”πηγή: (Βασίλη Λαμνάτου, “Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας”)

Η Ευχή της Φανουρόπιτας που διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας και την φιιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου ¨είναι η ακόλουθη.: Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.0 Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.

Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Επίσης η ευχή διαβάζεται και στην Εκκλησία από τον Ιερέα ,αν την παρασκευάσουμε και την πάμε να διαβαστεί.Αυτό θεωρείται και είναι μεγάλη Ευλογία .

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Αξίζει να τη δοκιμάσετε…

Ο Άγ.Φανούριος και η Φανουρόπιτα στην Ορθόδοξη και Λαϊκή παράδοση

Υλικά

4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι κανέλλα

λίγο γαρύφαλλο

1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι (η΄καλαμποκέλαιο)

1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό

3/4 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

ελάχιστη σόδα

ξύσμα λεμονιού

1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή

1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια (η΄φουντούκια χοντροαλεσμένα)

Εκτέλεση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα  και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τη ξανθή σταφίδα και το φλυτζάνι με τα καρύδια κομμένα χοντρά(η΄φουντούκια χοντροαλεσμένα)   .

Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί  και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά περίπου.

Όταν ψηθεί την αφήνουμε να κρυώσει .Τέλος πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

Γιώτα Παμπάλου,Greekpress.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Σ. Καλεντερίδης: Νέα Γεωπολιτικά δεδομένα σε Κύπρο και Συρία
ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: Γιατί έγινε η επιχείρηση στην Ευρωπό/Τζαραμπλούς;

Στις 10 Ιουνίου του 2014, το ΙΚ επιτέθηκε με 1.200 άνδρες και κατέλαβε τη Μοσούλη, των δυο εκατομμυρίων κατοίκων, όπου...

Close