Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Πρέβεζας

Επίτιμος Δημότης Πρέβεζας ανακηρύχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε χθες το απόγευμα στην Πρέβεζα ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 11 το πρωί επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Νικοπόλεως Πρέβεζας όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Πρέβεζας σεβ. Χρυσόστομο και τον ιερό κλήρο. Ο Μακαριότατος είχε μια πολύ φιλική συζήτηση με τον Μητροπολίτη Πρεβέζης για εκκλησιαστικά θέματα τόσο της Μητρόπολης όσο και για την εκκλησία της Αλβανίας.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε το Δημαρχείο όπου ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ.Μπαΐλης τον υποδέχτηκε και του παρέδωσε σε ανάμνηση της ιδιαίτερης αυτής ημέρας ένα συμβολικό δώρο. Στο Δημαρχείο παραβρέθηκαν εκτός των άλλων και υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές Πρέβεζας κ.κ. Κώστας Μπάρκας και Στέργιος Γιαννάκης, τέως δήμαρχος και γεν. γραμματέας στο υπουργείο μετ. πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι του Δήμου Πρέβεζας, ο δήμαρχος Πάργας κ.α.

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τον υφυπουργό και τον Δήμαρχο Πρέβεζας ενώ σε ανάμνηση της ιδιαίτερης μέρας Δήμαρχος και Αρχιεπίσκοπος αντάλλαξαν συμβολικά δώρα. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να συνομιλήσει για λίγο και χωρίς την παρουσία κόσμου με τον υφυπουργό.

Στη συνέχεια λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης στην τελετή που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του πολιτιστικού Κέντρου (ΟΑΣΗ).

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωαν. Αμανατίδης, οι δύο Βουλευτές του Νομού, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλ. Κλάπας , ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, οι Δήμαρχοι Ζηρού και Πάργας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και αιρετοί της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατεύματος.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Αρχιεπισκόπου και τον καλωσόρισε στην πόλη καταγωγής της μητέρας του. Στη συνέχεια διαβάστηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κοσμά Κορωναίο η ομόφωνη απόφαση που αφορά στην ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας σε Επίτιμο Δημότη Πρέβεζας και ο Δήμαρχος του απένειμε τιμητική πλακέτα.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, σημειώνοντας ότι περίμενε μια πιο απλή και λιτή διαδικασία και θυμήθηκε όταν το 1933 είχε έρθει στην Πρέβεζα να επισκεφτεί τον παππού του Αναστάσιο Μαλτέζο «χαιρετούσε όλους τους ανθρώπους και όταν του είπα, μα παππού δεν τον ξέρεις αυτόν τον άνθρωπο που χαιρέτισες, είπε μα είναι άνθρωπος του Θεού, πως είναι δυνατόν να μην τον χαιρετίσω»

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου συνεχίζεται στις 6 το απόγευμα στον Άγιο Χαράλαμπο θα γίνει υποδοχή του Μακαριοτάτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους όπου παρουσία των ομόρων Μητροπολιτών θα τελεστεί Δοξολογία, ενώ ο κ. Χρυσόστομος θα παρασημοφορήσει τον κ.κ Αναστάσιο με την Ανωτάτη Τιμητική Διάκρισης της Μητροπόλεως, τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

Στις 7 , θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο όπου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για το έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας, ενώ το τμήμα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό Γιώργο Τσούκη θα παρουσιάσουν τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια από την περιοχή του Πωγωνίου

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ποιο είναι το μεγαλύτερο από όλα τα αγαθά
Αν το παλέψεις, όπου και να πας θα ναι παράδεισος

Το θηρίο παλληκάρι μου ούτε στον κόσμο μένει ούτε στο καλύβι μου δεν πατά.Κάθε τόπος παιδί μου είναι αγώνας

Close