«Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση του»

Την αυθαιρεσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ να μνημονεύσει τον «Προκαθήμενο» της Ουκρανίας, χωρίς τη σύμφωνο γνώμη και συγκατάθεση των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, έψεξε με δηλώσεις του, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Κύπρου, «Μέρα Μεσημέρι», ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος.
Ο Κύκκου Νικηφόρος επεσήμανε ότι όλοι έμειναν αποσβολωμένοι όταν άκουσαν, το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Αρσινόης στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης, τον Αρχιεπίσκοπο να μνημονεύει το όνομα του Επιφάνιου, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εκ των προτέρων ενημέρωση προς τους Συνοδικούς και κυρίως χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε, προς τούτο, απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Όπως εξήγησε ο Πανιερώτατος, το ζήτημα της παραχώρησης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο συζητήθηκε αρχικά σε ειδική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, στις 18 Φεβρουαρίου 2019, και στην οποία αποφασίστηκε ότι η εν Κύπρω Εκκλησία, «αναλογιζομένη τις ευθύνες της απέναντι σ’ ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία» θα τηρήσει στάση ουδετερότητας και ότι «θέτει τον εαυτό της στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων, με σκοπό την ειρήνευση της Εκκλησίας».

Το θέμα αυτό τέθηκε εκ νέου και στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 και ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο ότι ετοίμασε επιστολή προς τον Οικουμενικό, στην οποία θα ανέφερε ότι θα μνημόνευε τον Επιφάνιο, ωστόσο μετά από επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αποφάσισε να μην προβεί στην αποστολή της επιστολής και προς τούτο συνηγόρησαν ομοφώνως και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Αντίθετα και παρά την επίσημη απόφαση που έλαβαν ως Σύνοδος, ο Αρχιεπίσκοπος έδρασε αυθόρμητα και εξέπληξε όλους τους παρευρισκόμενους.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιά θα μπορούσε να είναι η θεραπεία του όλου ζητήματος, ο Κύκκου Νικηφόρος υπογράμμισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει άμεσα να ανακαλέσει την απόφαση του και το θέμα να συζητηθεί στη Σύνοδο.

«Δεν θα συρθούμε σε μια Σύνοδο για να επικυρώσουμε μια αντικανονική πράξη του Προκαθήμενου της Εκκλησίας μας», τόνισε, για να προσθέσει ότι «η Ιερά Σύνοδος δεν είναι για να επικυρώνει την αυθαιρεσία του Προκαθημένου, αλλά για να παίρνει αποφάσεις εκ των προτέρων, τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζει ο Αρχιεπίσκοπος».

Κληθείς να σχολιάσει και το γεγονός ότι κάποιοι Αρχιερείς δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί του ζητήματος, επεσήμανε «πως δεν πρέπει να δέχονται σιωπηρώς την παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη και θα πρέπει να τοποθετηθούν κάποια στιγμή. Αν θέλουμε να υπάρχει ομοψυχία και ενότητα και ειρήνη στην Εκκλησία της Κύπρου και να μην δημιουργηθούν παρατράγουδα, πρέπει να θεραπευθεί αυτή η αντικανονική ενέργεια του Μακαριωτάτου».

«Οι Ιεροί Κανόνες είναι πολύ αυστηροί, καθώς αναφέρουν ότι εκείνος που δέχεται σε μια ευχαριστιακή κοινωνία τον ακοινώνητο καθίσταται και ο ίδιος ακοινώνητο. Καταλαβαίνετε, λοιπόν τις δυσκολίες που προκύπτουν, το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και τι κίνδυνοι υπάρχουν διχασμού, διάσπασης και διαίρεσης της Εκκλησίας της Κύπρου», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «με την πράξη μας αυτή, ως Εκκλησία της Κύπρου, κάνουμε δυσκολότερο το θέμα αυτό που αφορά την Οικουμενική Ορθοδοξία, που επαπειλείται ένα σχίσμα, ένα σχίσμα χειρότερο και από αυτό του 1054, ένα σχίσμα που δεν εγνώρισε ποτέ της η Ορθοδοξία».

«Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι το σχίσμα είναι σοβαρότατο αμάρτημα και όπως αναφέρει ο ιερός Χρυσόστομος, «οὐδέ μαρτυρίου αἵματος ταύτην δύνασθαι ἐξαλείφειν τήν ἁμαρτίαν».

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η Τουρκία αποσύρει την NAVTEX στις 28 Οκτωβρίου και την μεταφέρει στις 29

Η Τουρκία φαίνεται να κάνει ένα βήμα

Close